Berlin'de Erdoğan İçin OHAL ilan edilebilir

Berlin'de Erdoğan İçin OHAL ilan edilebilir
Berlin Eyalet Emniyet Müdürlüğü’nün Erdoğan'ın ziyareti öncesinde Eyalet İçişleri Bakanı'na OHAL talebini resmen ilettiği, kararın daha sonra verileceği bildiriliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanAlmanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in davetlisi olarak 28-29 Eylül'de Almanya'yı ziyaret edecek.

Amerika'nın Sesi'nin aktardığına göre, Berlin polisi Erdoğan’ın güvenliği için alarma geçti. Devlet protokolüyle karşılanacak Erdoğan için en üst düzeyde güvenlik önlemleri alınacak.

Berlin polisi, Erdoğan’ın ziyaretini, 2002 yılında eski ABD Başkanı George W. Bush’un Berlin’deki temaslarından bu yana gerçekleşecek ‘en riskli ziyaret’ olarak sınıflandırıyor.

Cumhurbaşkanının kentte olduğu süre içinde PKK’ye yakın gruplarla, Alman sol örgütlerinin gösteri ve eylemlerinin "taşkınlığa dönüşmesini" engellemeyi amaçlayan emniyet yetkilileri, ziyaret boyunca kentte olağanüstü hal ilan edilmesini tartışıyor.

Berlin Eyalet Emniyet Müdürlüğü’nün Eyalet İçişleri Bakanı Andreas Geisel’e bu yönde resmi bir talebi olduğu, Geisel’in yetkililerle durumu ele aldıktan sonra karar vereceği öğrenildi.

Eyalet İçişleri Bakanı, Erdoğan’ın ziyareti boyunca alınacak önlemlerin Berlin’in elindeki imkanların çok üstünde olduğunu belirterek, diğer eyaletlerden, federal polis birimlerinden ve özel harekat komandoları birimi SEK’den takviye talep etmişti. Bir polis yetkilisinin açıkladığı son sayıya göre, Erdoğan’ın ziyareti sırasında toplam 10 bin güvenlik gücü kentte asayişi sağlayacak.

MAÇ ERTELENDİ

Polis temsilcilerinin, 28 Eylül'de akşam saatlerinde Berlin Olimpiyat Stadyumu’nda oynanması planlanan Hertha Berlin-Bayern Münih Bundesliga maçının ertelenmesini önerdikleri belirtildi. Erdoğan’ın ziyaretinin hemen ardından, 2-3 Ekim tarihlerinde iki Almanya’nın 1990’da yeniden birleşmesinin kutlanacağı büyük bir şenliğin de başkent Berlin’de kutlanacağını söyleyen polis yetkilileri, 27 Eylül–3 Ekim arasında kentte olağanüstü hal ilan edilmesini önerdiler. Berlin’de olağanüstü hal durumu, son kez 2002 yılında ABD eski başkanı Bush’ın ziyaretinde alınmış, kentte ‘Kırmızı alarm’ ilan edildikten sonra Bush’un kaldığı otel ve hükümet binasına yakın yerlerde tüm protesto girişimleri ve toplantılar yasaklanmıştı. (Amerika'nın Sesi)

Öne Çıkanlar