Pentagon: Türkiye F-35 programından çıkarıldı

Pentagon: Türkiye F-35 programından çıkarıldı
ABD Yönetimi, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı sonrası beklenen açıklamayı yaptı.

Türkiye'nin, ABD'nin bütün itirazlarına ve yaptırım tehditlerine rağmen Rusya'dan S-400 hava savunma sistemini alması sonrasında ABD'den beklenen "yaptırım" açıklaması geldi. 

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemini satın almasından dolayı ortak F-35 savaş jeti programından çıkarıldığını açıkladı.

Yapılan basın toplantısında bu kararı ABD Savunma Bakanlığı'nın Satın Alma ve İdame İşlerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ellen Lord açıkladı.

Türkiye ile yapılması planlanan askeri tatbikatların ise devam edeceği belirtildi: 

"Türkiye'nin F-35 programına katılımını askıya alma sürecini başlatıyoruz. Kaçınmak için çok çaba sarf ettiğimiz bir konuydu. İşlerin bu noktaya gelmesinden üzüntü duyuyoruz. Ama Türkiye'yi F-35 programından çıkarma kararımız sürpriz değil. Türkiye bu kararından dolayı iş imkanlarını ve ekonomik fırsatları kaybedecek. F-35 programıyla bağlantılı 9 milyar dolarlık bir kaybolacak."

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise, "Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı Türkiye'nin F-35 programına katılımını imkansız kılmaktadır" denildi.

ABD Başkanı Donald Trump da dün, Türkiye'ye artık F-35 savaş uçaklarının satılmayacağını söylemişti.

Beyaz Saray''dan yapılan ilgili açıklama şöyle:

"Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı Türkiye’nin F-35 programına katılımını imkansız kılmaktadır."

"F-35 bu uçakların gelişmiş kapasitesi hakkında bilgi sahibi olmak için kullanılacak Rus istihbarat toplama platformu ile bir arada bulunamaz."

"ABD Türkiye ile meşru hava savunma gereksinimlerini karşılamak üzere hava savunma çözümleri sağlamak amacıyla aktif şekilde çalışmaktadır. Bu yönetim Türkiye’yi Patriot hava savunma sistemi alması için sıranın önüne çekmek için pek çok teklif sunmuştur."

"Türkiye 65 yılı aşkın bir süredir köklü ve güvenilir bir ortak ve NATO müttefiki olmuştur ancak S-400’lerin kabul edilmesi bütün NATO müttefiklerinin Rus sistemlerinden uzaklaşma konusunda birbirlerine verdikleri taahhüde zarar vermektedir."

"Bunun Türkiye’nin İttifak içinde birlikte çalışılabilirliği üzerinde olumsuz etkileri olacaktır. ABD hala Türkiye ile stratejik ilişkisine büyük değer vermektedir."

"NATO müttefikleri olarak ilişkimiz çok katmanlıdır ve sadece F-35’e odaklı değildir. Askeri ilişkilerimiz güçlüdür. Türkiye’de S-400 sisteminin varlığından kaynaklanan kısıtlamaları gözeterek Türkiye ile kapsamlı şekilde işbirliği yapmaya devam edeceğiz."

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar