Beyoğlu'nun simgelerindendi: Kapanıyor

Beyoğlu'nun simgelerindendi: Kapanıyor
Borçlar Kanunu nedeniyle 80 yıllık yerinden edilen Kelebek Korse kriz nedeniyle taşındığı yerde de tutunamadı. Sahibi İlya Avramoğlu 'Bir tarih sona eriyor' dedi.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK- Beyoğlu’nun 80 yıllık simgesiydi. 6-7 Eylül olaylarında talan edilen ve zarar gören ancak bugünlere kadar gelen Kelebek Korse, 1 Temmuz 2014’te uygulamaya sokulan yeni Borçlar Kanunu nedeniyle 15 Aralık 2015’te kapanmak zorunda kalmıştı. 

Söz konusu kanununa göre mal sahibi 10 yılını dolduran kiracıları kontrat bitiminden üç ay önce ihtarname çekerek gerekçesiz olarak çıkarabiliyor. Dükkanın sahibi İlya Avramoğlu o dönem Beyoğlu’nda bulunan 25 metrekarelik Kelebek Korse için 3 bin 500 lira ödüyordu. Ancak kiracısı olduğu Santa Maria Kilisesi Vakfı’nın kendisine açtığı davada bilirkişi 10 bin lira kira ödemesi gerektiğini tespit etmiş, Avramoğlu da bunu ödeyemeyeceğini belirterek dükkanına kilit vurmuştu.
​​​
KELEBEK KORSE KAPANIYOR

Kapandıktan dört ay sonra 11 Nisan 2016 tarihinde Şişli Kurtuluş’taki 40 metrekare yerinde hizmet vermeye başlayan Kelebek Korse’nin buradaki ömrü de kısa sürdü. Dükkan mali sıkıntılar nedeniyle kapanıyor.

Kapısına "Kapatıyoruz ne alırsan 10-20-30-40-50 TL", "Kapatıyoruz maliyetine satışlar" ve buna benzer irili ufaklı yazılar asılı bulunan dükkanın sahibi İlya Avramoğlu, Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada en önemli kapatma gerekçesinin Beyoğlu’ndaki müşterilerini kaybetmesi olduğunu söylüyor. Beyoğlu’ndaki müşteri profiliyle yeni yerindeki müşteri profilinin aynı olmadığını dile getiren Avramoğlu, "Burada da bir sirkülasyon var ancak alım gücü zayıf, Beyoğlu’ndaki gibi değil" dedi.  

Avramoğlu, yaşanan ekonomik krizin ve kurdaki yükselişin de etkili olduğunu belirterek, "Mal alımı yapamıyoruz. Sadece ben değil buradaki küçük esnaf da aynı durumda. Satış yapamayınca fiyatları indirmek zorunda kaldım. Öyle olunca burası kendisini döndürümez noktaya geldi. Başka çarem yok" dedi. 

BİR TARİH SONA ERİYOR

Beyoğlu’nda yerinden edildiği dönemi anımsatan Avramoğlu "Yurttaşlar, sivil toplum sağolsun bize sahip çıktı ancak asıl sahip çıkması gereken devlet bize sahip çıkmadı. Beyoğlu’nda o kiraya var olan müşterilerimle geçinip gidiyordum ancak burada olmadı. Ne yazık ki bir tarih sona eriyor, bir tarihe elveda demek zorunda kalıyoruz" ifadelerini kullandı.

BAŞKA ÇAREM KALMADI

Avramoğlu dükkanın kapanma tarihiyle ilgili olarak "Ya yılbaşında ya da en geç 2019 Mart ayında kapatmak zorunda kalacağım. Kira kontratı dönemi geliyor. Enflasyon yüksek, kiraya da o oranda zam gelecek. Başka çarem kalmadı. Dükkanın fazla bir ömrü kalmadı" dedi. 

BORÇLAR KANUNU KİRACININ BELİNİ BÜKTÜ

Borçlar Kanunu nedeniyle Beyoğlu'ndaki kira artışları ya da binaların satılması nedeniyle İnci Pastanesi, Emek sineması, Robinson Crouse, Rebul Eczanesi, Librairie de Pera gibi birçok yer kepenk kapatmak zorunda kalmıştı.

Öne Çıkanlar