Bilgen: Bundan sonrasına parti kurulu karar verecek

Bilgen: Bundan sonrasına parti kurulu karar verecek
Grup Başkanvekilliği ve MYK üyeliğinden istifa talebini Eş Genel Başkanlara ilettiğini belirten HDP’li Ayhan Bilgen, 'Bu parti ile bir yol ayrımı değil' dedi.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK - Attığı tweetin ardından partideki görevlerinden ayrılıp ayrılmayacağı merak konusu olan HDP Grup Başkanvekili ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile görüşerek, Grup Başkanvekilliği ve MYK'dan istifa talebini iletti. Kararı, parti kurulları verecek. Artı Gerçek'e konuşan Bilgen, "Roboski konusunda partide bir fikir ayrılığımız yok. Ama ben kişisel olarak bu sürece yeterince müdahalede bulunamadığımız için kişisel bir irade beyanında bulunuyorum" dedi.

Bilgen, dün akşam Twitter hebasından "Eğer bir konuya 'dava' diye sahip çıkmak gerekiyorsa 'Roboski davası' bunu fazlasıyla hak eder. Üzerimize düşen sorumluluğu hakkıyla yerine getiremediğim için ailelere verdiğim sözün gereği olarak kişisel özeleştirimi veriyor, özür diliyor ve bırakıyorum" açıklaması yapmıştı.

Bilgen, bir süre sonra söz konusu tweetini silerek, şu açıklamayı yaptı:

"Roboski konusunda daha duyarlı başka bir adres olmadığına göre bir yere gitmiyorum, mücadeleyi bırakmıyorum. Sadece siyasette sorumlulardan hesap soramadığımızda halka hesap vermemiz gerektiğini biliyorum. Nokta!"

GEREKÇE BARO BAŞKANI NUŞİREVAN ELÇİ’NİN YENİDEN SEÇİLMESİ Mİ?

Bilgen'in bu açıklaması, Avukat Nuşirevan Elçi'nin geçen hafta yeniden Şırnak Barosu Başkanlığı'na seçilmesinin hemen ardından geldi. 34 kişinin TSK'ye ait savaş uçaklarıyla bombalanarak öldürüldüğü Roboski Katliamı davası, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından reddedilmişti. Gerekçe olarak da iç hukuk yollarının tüketilmemesi gösterilmişti. Böylece, dava avukatlarının Anayasa Mahkemesi'ne başvuru süresini kaçırdığı ortaya çıkmıştı. Nuşirevan Elçi, Roboski'de yakınlarını yitiren aileler tarafından büyük tepki görmüştü.

EŞ BAŞKANLARLA GÖRÜŞTÜ

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, dünkü açıklamasının ardından sabah saatlerinden itibaren parti yönetimi ile görüşmeler yaptı. Bilgen, Meclis'te HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli'ye Grup Başkanvekilliği ve MYK üyeliğinden istifa talebini iletti.

'HESABININ VERİLMESİ GEREKİYOR'

Görüşmenin ardından Artı Gerçek'e konuşan Bilgen, "Durumu ilettim, yaklaşımımı, kanaatimi paylaştım. Parti kurulu karar verecek" dedi. 

Partinin birkaç gün içerisinde kararını vermesi bekleniyor.

HDP ile yollarını ayırmadığının altını çizen Bilgen, temsiliyet görevlerinden istifa etmek istemesini şu sözlerle açıkladı:

"Roboski konusunda partide bir fikir ayrılığımız yok, herkes net, önemi konusunda hepimiz aynı fikirdeyiz. Ama ben kişisel olarak bu sürece yeterince, etkin, sonuç alıcı bir müdahalede bulunamadığımız için kişisel bir irade beyanında bulunuyorum. Kimseyi suçlamıyorum. Parti ile bir yol ayrımı değil benim açımdan. Bu konuda daha yoğun çalışmaya, daha etkin çalışmaya elbette ki varım ama bunun bir hesabının verilmesi gerektiğini düşünüyorum. O hesabı ben kişisel olarak halka vermek zorunda hissediyorum kendimi."

İLGİSİZLİK, CİDDİYETSİZLİK…

Bilgen, 'Hesap vermekle neyi kast ediyorsunuz?' sorusu üzerine şunları söyledi:

"Yargılama süreci, Anayasa Mahkemesi'nden çıkan karar, ilgisizlik, ciddiyetsizlik, AİHM'den çıkan karar… Yani Roboski gibi bir davanın hak etmediği bir süreci yaşıyoruz. 34 kişi hayatını kaybettiğinde bu ülkede hiçbir şey olmuyorsa, hem ülkeyi yönetenler hem de bu işi önemseyenler açısından sonuç çıkmıyorsa bu vahim bir durumdur."

Bilgen, 'İstifa talebinizin kabul edilmemesi durumunda ne yapacaksınız?' sorumuza ise "Bilmiyorum, ben kendi irade beyanında bulundum. Partinin karar vereceği bir şey, ben gerekçemi de ne düşündüğümü de paylaştım" yanıtın verdi.

Öne Çıkanlar