Bilgen: Usulsüz ihalelere ödeme yapalım diye kimse bize oy vermedi

Bilgen: Usulsüz ihalelere ödeme yapalım diye kimse bize oy vermedi
Kars Belediyesi'nin işçi maaşlarına haciz konuldu. Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, usulsüz yapılan ihaleler için ödeme yapmayacaklarını söyleyerek haciz kararına tepki gösterdi.

Remzi BUDANCİR

 ARTI GERÇEK-Kars Belediyesi, 31 Mart Yerel seçimlerde 338 milyon 380 bin lira borçla HDP’li Ayhan Bilgen’e geçmişti. Belediyeyi borçla devralan Bilgen, önceki dönemde usulsüz şekilde ihaleler yapıldığını tespit ederek, yapılmayan işlerin ödemesini yapmayacağını açıklamıştı. Belediyeye iş yapmayan firma ve kişilerin açtıkları dava nedeniyle belediye çalışanlarının maaşlarına haciz konuldu. Belediye bu hacizler nedeniyle çalışanlarının maaşlarını ödeyemiyor.

BİLGEN: YARGI SÜRECİ BİTENE KADAR ÖDEME YAPMAYACAĞIZ

Artı Gerçek’e konuşan Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, göreve geldikleri gibi geriye dönük işçilerin 3 aylık alacaklarını temizlediklerini söyledi. Alacakları olduğu iddiasıyla haciz işlemi başlatan firmaların ihalelerde usulsüzlük yaptığını tespit ettiklerini ifade eden Bilgen, "Bu son hafta yine işçi maaşlarının ödeneceği tarihte bazı usulsüz ihalelerle ilgili alacaklardan kaynaklı olarak bankadaki hesaplara haciz kondu. Biz bu ihaleleri zaten yargıya intikal ettirdik. Soruşturma açılması yönünde girişimde bulunduk. Çünkü yapılmamış yollar var bu ihale kapsamında. Biz zaten yargı süreci bitene kadar bunları ödemeyeceğimizi, herhangi bir şey yapmayacağımızı söyledik" dedi.

 "FİRMA YOL YAPMADIĞINI KABUL EDİYOR"

Tüm bunlara rağmen İcra Dairesinden bankaya yazı gönderilerek paranın, yani maaşları bloke ettirildiğini ifade eden Bilgen, "Burada üç tane ciddi sorun var. Birincisi, maaş hesapları bloke edilemez, haciz edilemez. Yasal hüküm çok açık… İkincisi, bunlar yapılmamış işlerdir. Yani kesin kabulleri yok. Müteahhit firma da zaten yolları yapmadığını söylüyor. Diyor ki bunun karşılığında belediye başkanı bize sözlü olarak MİT’te bazı yerleri yap dedi. Biz de gittik başka yerler yaptık diyor. Dolayısıyla burada icra işlemi doğru değil. Maaşların ödenememiş olması bizim açımızdan kabul edilemez bir durum" diye anlatı.

"ORTADA YOL YOK"

Bu firmalarla ilgili yargı sürecinin devam ettiğini ifade eden Bilgen, "Biz zaten iç denetim sürecini işlettik. Tespitlerimizi yaptık. Dosyaları aldık, suç duyurusunda bulunduk. Başvurumuzu yaptık. Teftiş kurullarına da dosyaları ilettik. Denetim birimlerine, dış denetim birimlerine… Orada yol yok. Yarın orada basın açıklamamızı yapacağız. Yol var mı orada kendileri gelip baksınlar. Olmayan bir yolun ödemesini yapacak durumumuz yok. Bunun yüzünden yüzlerce işçinin bir haftadır maaş alamıyor olması bizim açımızdan kabul edilemez bir şey. Biz bu konuda Halk Bankası'nı sorumlu görüyoruz. Yasaya rağmen, yasada maaş hesapları haciz edilemez hükmüne rağmen bu ödemeleri yapmıyor olması da hukuka aykırı bir davranış. Bununla ilgili genel müdürlük nezdinde gerekli girişimleri başlattık" dedi.

"USULSÜZ İHALELERE ÖDEME YAPALIM DİYE KİMSE BİZE OY VERMEDİ"

Kent ile ilgili söz hakkının halkta olduğunu hatırlatan Bilgen, şunları söyledi: "Bu şehrin yolları, halkın vergisi, halkın şehri… Bu yetkiler bize karşılıksız olarak verilmedi. İnsanlar bu yetkiyi bu işleri yapalım diye verdi. Yani usulsüz ihalelere ödeme yapalım diye kimse bize oy vermedi. Tam tersine işçilerin maaşlarını ödeyelim, şehre hizmet edelim diye oy verildi, biz de bunun gereğini yapacağız. Bu yetkinin sahibi halktır, paranın sahibi de halktır, oturduğumuz koltukların sahipleri de halktır. Biz bu konuda üzerimize düşeni yaparız. Bu konuda iradesini ortaya koyması gereken, yetkisine, parasına, yoluna, belediyesine, şehrine sahip çıkması gereken halktır. Biz bu konuda gereken açıklamayı yapacağız."

Öne Çıkanlar