'Binlerce IŞİD'linin yargılanması için görüşmeler başladı'

'Binlerce IŞİD'linin yargılanması için görüşmeler başladı'
Suriye'de teslim olan veya esir alınan on binlerce IŞİD'liyi kimin yargılayacağı tartışılıyor.

IŞİD'in Suriye'de tamamen yenilgiye uğratıldığının ilan edilmesinin ardından şimdi aralarında binlerce yabancının da bulunduğu Suriyeli Kürtlerin elindeki 65 bin tutuklu IŞİD militanı ve ailelerininne olacağı sorusu bir kez daha gündemde. Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Dış ilişkiler Bürosu Eşbaşkanı Emel Dada, 'Cizre Fırtınası' hamlesi kapsamında tutuklanan binlerce IŞİD'linin yargılanması konusunda komisyon kurduklarını ve mahkemenin nerede kurulacağı konusunda uluslararası güçlerle görüşmelerin başladığını ifade etti.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD), Deyrizor'da IŞİD'i bitiren 'Cizre Fırtınası' hamlesi kapsamında esir aldığı IŞİD'lilerin yargılanması için başlatılan çalışmalar devam ediyor. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, bu konuda bir komisyon oluşturdu. Mahkemenin kurulması için oluşturulan komisyon ile uluslararası koalisyon temsilcilerinin 24 Mart tarihinde bir araya geldiklerini belirten Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Dış ilişkiler Bürosu Eşbaşkanı Emel Dada, bu temasın koalisyondan ilk resmi talepleri olduğunu belirtti.

'IŞİD'İN YARATTIKLARI HÂLÂ CANLI'

Mezopotamya Ajansı'ndan Nazım Daştan'ın haberine göre, IŞİD'in askeri olarak bittiğini, ancak fikri, ideolojik ve yarattığı tahribat konusunda hâlâ canlı olduğunu dile getiren Dada, asıl mücadelelerinin şimdi başladığını kaydetti. Irak ve Suriye dışında 54 ülkeden binlerce kişinin tutuklandığını söyleyen Dada, aynı zamanda IŞİD'lilerin eş ve çocuklarının da ellerinde olduğunu söyledi. Aile fertlerinin sayısının 70 bini geçtiğini ifade Dada, "Şimdi bunlara barınma ve bakma sorunu ortaya çıkıyor. Erkek olan IŞİD'liler cezaevlerinde tutuluyor. Bulundukları her yerde insanları alıp zorla eğitmişler. Örneğin 8 yaşından itibaren çocukları alıp, ‘Eşbeli Xilafe’ adlı okullarda askeri ve dini eğitimlerden geçirmişler. Zorla savaştırılmışlar. Bunun gibi binlerce insanı bu yaşama zorladılar.  Bunları gidermek ve yarattıkları tarzı ortadan kaldırmak bizi aşan bir durum. Bununla ciddi bir mücadele söz konusudur. Hem maddi hem de manevi destek gerekiyor" dedi.

24 MART’TA İLK GÖRÜŞME

Suriye halkları başta olmak üzere tüm dünya halklarına saldırılar ve katliamlar gerçekleştirenlerden bahsettiğini belirten Dada, konuşmasına şöyle devam etti: 

"Bu konuda yönetim olarak 24 Mart’ta uluslararası güçlerle bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıda uluslararası bir mahkemenin kurulmasını talep ettik. Bu acıları yaşatanları mahkemelerde yargılayabilmek için bunu resmi bir şekilde aktardık. Bu bizim en doğal hakkımızdır. Sözünü ettiğimiz kişiler burada saldırılar yapıp, katliamlar gerçekleştirdiler. Dolayısıyla suç işledikleri yerde yargılanmaları gerekiyor. Bu konuda dış ilişkiler olarak, tüm alanlarda çalışmalarımız devam ediyor. Bunlara bizim adalet sistemimiz öncülük edecek, ancak tarzının, gerçekleşme şeklinin değişmesi ve katılımların olması gerekiyor. Bu bölgenin istikrara kavuşması için elzem bir yoldur. Bunun gerçekleşmesi zorunludur. IŞİD'in tekrar canlanmaması için bütün yolları zorlamalıyız. Burada savaştıkları için burada yargılanmaları gerekiyor."


 
KOMİSYON KURULDU
 
Bu konuda bir komisyon kurduklarını belirten Dada, komisyon içinde bölgede bulunan diğer kişi ve kurumların da yer aldığını dile getirdi. Sayı olarak daha net bir karara gitmediklerini belirten Dada, bu yönlü çalışmalarının devam ettiğini aktardı. Bu konuya ilişkin önümüzdeki günlerde kamuoyunu bilgilendireceklerini ekleyen Dada, uluslararası mahkeme talebi için de uluslararası güçler ile görüşmelerinin devam ettiğini ifade etti. Dada, bugüne kadar yaptıkları görüşmelerde ise olumlu yaklaşımlar gördüklerini belirtirken, bazı güçlerin de mahkemenin kurulmasının zamana yayılacağını söylediğini kaydetti.
 
MAHKEME NEREDE KURULACAK?
 

Mahkemenin nerede kurulacağı konusunda tartışmalara ilişkin ise Dada, şunları söyledi: "Yer olarak kimi söylemlerde Kobanê dile geldi. Oranın öne çıkmasının en büyük nedeni de IŞİD'in Kobani’de yaşattıklarından dolayıdır. Ancak bu sadece bir öneri. Bu konuda henüz net olan bir şey yok. Kurulması planlanan mahkeme için mekân neresi olacak diye de tartışmalar sürüyor. Bunlar sadece buraya değil, tüm dünyaya ciddi bir risktir. Bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Tüm dünya bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmelidir. Bu sadece bizim sorunumuz değil, tüm dünyanındır." (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar