Bir ayda ikinci değişiklik: İhracatçıya kambiyo vergisi muafiyeti

Bir ayda ikinci değişiklik: İhracatçıya kambiyo vergisi muafiyeti
Bir ay önce Cumhurbaşkanlığı kararıyla kambiyo vergisi getiren iktidar, bir ay sonra ihracatçıya getirilen kambiyo vergisi muafiyetini 'müjde' diye sundu.

ARTI GERÇEK - Bir ay önce Cumhurbaşkanı kararnamesi ile yürürlüğe giren kambiyo vergisi yeni bir diğer kararname ile kaldırılıyor.

Sanayi sicil belgesi sahibi işletmeler ve ihracatçı birliklerine üye olan ihracatçılar, döviz alımlarında kambiyo vergisi ödemeyecek.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, banka ve sigorta muameleleri vergisi nispeti, sanayi sicil belgesini haiz işletmeler ve ihracatçı birliklerine üye olan ihracatçılara yapılan kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden sıfır olarak uygulanacak. Düzenleme, kararın yayımını takip eden gün yürürlüğe girecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu düzenlemeyi dün katıldığı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 26'ıncı Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde duyurmuştu. Erdoğan, sanayi sicil belgesi sahipleri ve ihracatçı birlikleri üyelerine yapılan döviz satımlarına muafiyet getirdiklerini belirterek, "Bir başka ifadeyle artık ihracatçılarımız döviz alırken binde birlik kambiyo vergisi ödemeyecekler. Böylece döviz spekülasyonlarını önlemek için aldığımız tedbirlerin, ihracatçılarımızı etkilemesinin de önüne geçiyoruz" ifadesini kullanmıştı.

İktisatçılardan da uygulamanın bu kadar sık değiştirilmesine tepki geldi.

Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden Cem Başlevent, "Meclis'te tartışılmış olsaydı, ihracatçıların kambiyo vergisinden muaf tutulması gerektiği dile getirilir, bir ay içinde ikinci kez mevzuat değişikliğine gerek kalmazdı" dedi.

Prof. Dr. Yalçın Karatepe de, Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, "Tek adam rejiminin sakıncaları örnek #1357: Kimseye danışmadan aldığın kararları üzerinden bir ay bile geçmeden değiştirmek zorunda kalırsın" diye yazdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar