Bir önceki seçimi az farkla kaybetmişti: CHP bu kez Üsküdar’da kazanabilecek mi?

Bir önceki seçimi az farkla kaybetmişti: CHP bu kez Üsküdar’da kazanabilecek mi?
Üsküdar’da AKP ile CHP arasında seçim yarışı devam ediyor. Bir önceki seçimi kıl payı denebilecek bir oranla kaybeden CHP bu kez belediyeyi kazanmanın peşinde.

Rıfat DOĞAN

ARTI GERÇEK - İstanbul'un tarihi ilçelerinden biri olan Üsküdar’da son yerel seçimde belediye başkanlığını AKP’ye son dakikada kaptıran CHP, bu kez umutlu. 

Tarihi ilçede son sayımlara göre 529 bin 145 kişi yaşıyor. İlçede yaşlı ve orta yaşlı nüfus kitlesi diğer yaş gruplarına göre ağırlıkta. Karadeniz bölgesinden Rizeli, Giresunlu, Kastamonulu, Ordulu ve Trabzonluların yanında İç Anadolu Bölgesinden Sivas ve Tokatlılar, Doğu Anadolu bölgesinden Erzincanlılar ilçede kalabalık bir nüfusa sahip. 

Geçen yıl yapılan 24 Haziran seçimlerine göre ilçede seçmen sayısı 400 bin 677. Söz konusu seçimden Cumhur İttifakı ilk sırada çıkarken, AKP yüzde 42.2 ile birinci, CHP yüzde 29.2 ile ikinci parti oldu. İYİ Parti yüzde 9.9 oy oranıyla üçüncü olurken, HDP yüzde 8.7 ile dördüncü ve MHP yüzde 7.1 ile beşinci parti oldu. 

CHP SON YEREL SEÇİMDE AZ BİR FARKLA KAYBETTİ

İlçede genel seçimlere oranla yerel seçimlerde AKP ile CHP arasındaki makas hızla kapanıyor. 2014 yılında yapılan yerel seçimde AKP yüzde 45.6 alırken, Üsküdar müftüsü İhsan Özkes’i aday gösteren CHP onu yüzde 43.1 ile takip etti. Arada sadece 2.5 puanlık yani 8 bin oy farkı bulunuyor. Bu iki partinin yanında diğer partilerin oy oranı daha düşük. Sırasıyla MHP’nin yüzde 5.5 oyu bulunurken, onu Saadet Partisi yüzde 2.2 ile izliyor. HDP’nin oyu yüzde 2. 

REFERANDUMDA HAYIR ÇIKMIŞ, İKTİDAR KALESİNDE YENİLMİŞTİ

2002’den bu yana yapılan her seçimi kazanan iktidar, 16 Nisan 2017 yılında yapılan referandumda "Hayır"ın yüzde 53.3 gibi bir oranla yüzde 46.7’de kalan "evet"i geçmesiyle ilk kez kaybetmişti. Bu sonuç İstanbul’da önemli sonuçlardan biriydi. AKP kendi kalesinde yenilgiyle çıkmıştı.  

Son yapılan 2014 yerel seçimin yakın bir oranla sonuçlanması ve 16 Nisan referandumunda "hayır" kararının zaferle çıkması ilçede dengelerin değişken olduğunu da gösteriyor. 31 Mart seçimlerinde nasıl bir sonucun ortaya çıkacağı şimdiden merak konusu. İstanbul’da CHP’nin kazanacak gözüyle baktığı ilçelerden biri olan Üsküdar’da AKP mevcut belediye başkanı Hilmi Türkmen’i yeniden aday gösterirken, CHP, Trabzonlu ve imam hatip kökenli Ahmet Kılıç ile seçimlere girme kararı aldı. 

ÜSKÜDAR İSKELESİ PARTİLERDEN GEÇİLMİYOR

Bu iki parti dışında DSP, aday olarak tiyatrocu Güven Hokna’yı gösterdi. İlçede aday çıkaran MHP, Ahmet Öner ismiyle yarışa katıldı. Saadet Partisi Yılmaz Bayat ismini aday olarak gösterirken, bunun dışında Vatan Partisi ve Bağımsız Türkiye Partisi’nin adayı da bulunuyor. İYİ Parti ve HDP ise aday çıkarmayarak CHP’ye adayını destekleme kararı aldı.
İlçede her partiye ait bir çadır var. Yoğun bir seçim çalışması Üsküdar sahilinde kendisini gösteriyor. Üsküdar iskelesinde AKP, MHP standı yan yana bulunurken, CHP ile İYİ Parti arasında Bağımsız Türkiye Partisi bulunuyor. Vatan Partisi ve en sonda HDP çadırı var. İskelede ilgi daha fazla CHP, İYİ Parti ve AKP stantlarına var. Adayları bulunan SP ve DSP ise iskelede değil daha yukarıda meydana doğru çadır açmayı tercih etmiş. SP çadırı daha yoğunken, DSP çadırı daha sakin. 

GENÇLER SEÇİME İLGİSİZ

Gençlerin burada da seçime olan ilgisi çok az. Partilerin seçim çalışmasında çok az genç varken, stantların önünden geçen gençler de uzatılan broşürlere bile bakmıyor.  

İKTİDARA UYARI NİTELİĞİNDE BİR SEÇİM OLACAK

CHP’nin adayını destekleyen İYİ Parti, CHP listesinden dört ismi meclis üyesi adayları olarak göstermiş. Stantta konuştuğumuz İYİ Partililer, 31 Mart seçimlerinin iktidara uyarı niteliğinde bir seçim olacağı görüşünde. İktidarın sürekli kavgacı dilinden bıkan halkın artık kavga istemediğini belirten İYİ Partililere göre millet beka meselesine de inanmıyor. İYİ Partililer, mevcut yönetiminin başarısız olduğu başlıklar arasında imar ve kentsel dönüşüm sorununu sayıyor.

CHP'LİLERE GÖRE KENDİ ADAYLARI 3 PUAN ÖNDE

CHP’liler, muhafazakâr seçmenden de olumlu dönüşler aldıklarını belirtiyor. Seçim yarışında üç puan önde olduklarını iddia eden CHP’liler, öte yandan iktidarın "HDP ile işbirliği yapıyorlar" söyleminin etkili olduğunu ve buna inanıp kendilerine tepki gösterenlerin az olmadığını ekliyorlar. Konuştuğumuz sırada standa uğrayıp, seçimde ne yapabilirim diye soranların yanında dertleşmek konuşmak için gelenler de oluyor. 

CHP adayını destekleme kararı alan ve aday göstermeyen HDP ise CHP’den şikayetçi. "Biz CHP’yi topluyoruz. CHP çalışma yapmıyor" ifadelerini kullana HDP’liler, "Mahallelerde zayıf, esnaf ziyaretleri zayıf. Kazanılacak bir ilçe ancak CHP kazanacakmış gibi çalışmıyor" diyor. 

HALKIN DERDİ: İŞSİZLİK SORUNU

Tarihi çarşının olduğu alanda başka bir çadır açan CHP, burada 18 Mart Çanakkale şehitleri nedeniyle lokma dağıtıyor. Adayları Ahmet Kılıç, halkla görüşüyor, yapacaklarını anlatıyor. İnsanların tek derdi işsizlik sorunun nasıl çözüleceği. Buna çözüm üretilmesini istiyorlar. Konuşma fırsatı bulduğumuz CHP’li seçmenler, seçimlerden umutlu. Bu kez belediye AKP’den alınacak gözüyle bakıyorlar. Mevcut belediye başkanı Hilmi Türkmen’in tekrar aday gösterilmesinin halkta tepki yarattığını belirten CHP’li seçmen, bu tepkinin oy olarak partilerine döneceğini düşünüyor. 

"HDP İLE İŞBİRLİĞİ YAPIYORLAR" SÖYLEMİNİ GERÇEK ZANNEDEN SEÇMENLER AZ DEĞİL

CHP ile AKP stantları arasında duran ve arkadaşlarıyla sohbet eden bir öğrenci ise, kararsız olduğunu belirterek halen hangi partide karar kılacağını düşündüğünü ifade ediyor. AKP’li belediyenin spora yaptığı yatırımların önemli olduğunu belirtiyor ancak bunun da tek başına yeterli olmadığını söylüyor. İnsanların değişimden korktuğunu ve bu nedenle mevcut belediye başkanına yeniden oy vereceklerini dile getirirken HDP ile işbirliğinin CHP’ye tepki doğurduğunu söylüyor.  Böyle bir durumun olmadığını yanlış bilgi ile hareket ettiğini söylediğimizde ise "Ben dahil birçok insan burada böyle biliyor" yanıtını veriyor. 

Antalya’ya mevsimlik işçi olarak gidecek başka bir genç işçi de öğrenci gibi kararsız ve oyunu kimin için kullanacağını düşünüyor. Kararını henüz vermese de ona göre AKP, Üsküdar’da ve İstanbul’da yeniden kazanacak.   

AKP'Lİ SEÇMEN: BİZ YİNE ALIRIZ

CHP’liler gibi AKP’li seçmenler de kendilerinin kazanacağından emin. Ekonomik krizin seçimleri etkilemeyeceğini düşünen AKP’li seçmen, bunun da seçimden sonra düzeleceği inancında.
 

Öne Çıkanlar