Bir yanda Karadenizliler diğer yanda Kürtler: Esenyurt’ta dengeler değişecek mi?

Bir yanda Karadenizliler diğer yanda Kürtler: Esenyurt’ta dengeler değişecek mi?
İstanbul’un en kalabalık ilçesi olan Esenyurt’ta çarpık kentleşme ve imar sorunu had safhada. Kürtlerin yoğun olduğu ilçede Karadenizliler de önemli bir faktör.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK- Esenyurt’ta kilit konumdaki Kürtlerin ve onları temsilcisi HDP’nin desteğini alan CHP’nin 31 Mart seçimlerinde nasıl bir sonuç alacağı merak konusu.  

İstanbul’un en kalabalık ilçesi olan Esenyurt’un nüfusu 891 bin 120 kişi. Bu sayı 2008’de 373 bin 17’ydi. 43 mahallesi bulunan Esenyurt’ta Karslı, Ardahanlı, Iğdırlı, Vanlılar ilk sırada gelirken onları Karadenizliler takip ediyor.

2004 yılına kadar CHP’nin birinci parti olduğu ilçede, daha sonraki yıllarda AKP bu üstünlüğü ele aldı. 2014’te yapılan son yerel seçimde AKP yüzde 47 alırken, CHP yüzde 34.6’da kaldı. HDP yüzde 10.1 alırken, onu MHP yüzde 5.9 ile izledi. 

2014 yerel seçimlerinde Esenyurt mahallelerindeki oy dağılımı

Esenyurt’ta seçim sonuçları açısından iktidarın beklentilerini boşa düşüren 2017 yılındaki 16 Nisan referandumunda "hayır" yüzde 52.5 gibi yüksek oran alırken, "evet" ise 47.5’te kaldı.  

MÜTEAHHİTLER İLÇEYİ BETONA ÇEVİRDİ

Geçtiğimiz yapılan 24 Haziran seçimlerinde toplam seçmenin 549 bin 448 olduğu ilçede Cumhur İttifakı ilk sırada çıkarken, AKP yüzde 38.77, CHP yüzde 22.54, HDP yüzde 21.96, MHP yüzde 8.40, ve İYİ Parti yüzde 5.91 aldı. 
Son yıllarda çarpık kentleşmenin en fazla hissedildiği ilçelerden biri olan Esenyurt’ta tahmini rakamlara göre 30 bin konut mağduru bulunuyor. Birikimleriyle ev almak isteyen yurttaşlar, maket ev yapıp satarak müteahhitler nedeniyle paralarından olurken, ev sahibi olma hayalleri de çöpe gitti. Hem AKP’li Esenyurt Belediyesi hem de AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ayrıcalıklı imar hakları tanıdığı inşaat şirketleri, ilçeyi adeta bir beton yığınına çevirdi.

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçiminde mahallelerdeki oy dağılımı 

BELEDİYE VEKALETEN YÖNETİLİYOR

Esenyurt’ta ismi "akbil yolsuzluğu"yla anılan Necmi Kadıoğlu, 2017 yılında sağlık nedenlerini gerekçe göstererek görevinden istifa etse de perde arkasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik yaptığı eleştirilerin bu istifada etkili olduğu iddia edilmişti. 

Kadıoğlu’nun yerine ise Ali Murat Alatepe göreve gelmişti. 

31 Mart seçimlerine kısa bir süre kala seçim nabzını tuttuğumuz ilçede AKP aday olarak Azmi Ekinci’yi gösterirken, CHP ise uzun yıllardır ilçede oturan Ardahanlı ve makine mühendisi Kemal Deniz Bozkurt’u aday gösterdi. CHP ilçe örgütünde iki dönem başkanlık da yapan Bozkurt, Esenyurt’ta nüfus olarak ağırlıkta olan Kars, Ardahan ve Iğdırlıların yakından tanıdığı bir isim. 

İki partinin yanında Saadet Partisi de aday çıkarırken, İYİ Parti ittifak çerçevesi kapsamında CHP adayını desteklerken, HDP de aday çıkarmayarak CHP adayına destek vereceğini açıkladı.   

ÇARPIK KENTLEŞME VE İMAR SORUNU 

Yurttaşlarla konuştuğumuzda ilçedeki en büyük sorunlarından biri çarpık kentleşme ve imar sorunu olduğunu belirtiyorlar. Yapılaşmadan dolayı Esenyurt’ta gidecekleri doğru düzgün bir alanın kalmadığını belirten ilçe sakinleri aileleriyle birlikte hafta sonu ve tatillerde ya Beylikdüzü’ne ya da Bakırköy’e gittiklerini ifade ediyorlar. 

Son yıllarda artan göçmen sayısı da ilçede bir sorun haline gelmiş durumda. Kiminle konuşsak ilk söyledikleri sorunlar arasında Suriyeliler geliyor. Sayıları 200 bini bulduğu ifade edilen göçmenlerle ilgili çözüm bulunmasını istiyorlar. 

AKP KENDİSİNE OY VERMEYEN MAHALLELERE HİZMET GÖTÜRMÜYOR

Esenyurt’un Cumhuriyet Mahallesi, yüksek gelirlilerin yaşadığı bir bölge, CHP’nin burada oyu yüksek. AKP ise Kıraç gibi daha yoksul gelir düzeyi düşük mahallelerde oy alıyor. 

İlçede konuştuğumuz CHP’liler AKP’nin yoksulluğu kullandığını belirterek burada dağıttığı sosyal yardımlar üzerinden oy topladığına vurgu yapıyor. Bir CHP’li AKP’li belediyenin kendisine oy vermeyen mahallelere hizmet götürmediğini belirtiyor. 

GENÇLER KÜTÜPHANE OLMAMASINDAN ŞİKAYETÇİ 

Esenyurt’ta oturan ve okuyan gençlerin en büyük sorunu ise oturup çalışacakları kütüphane gibi alanların olmaması. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile birlikte esnafları dolaşan CHP adayı Kemal Deniz Bozkurt’u durduran bir genç, ilçede kütüphane olmamasından ve bu nedenle yaşadığı sıkıntıdan bahsediyor.

 

KARADENİZLİ SEÇMEN SAYISI 250 BİN  

İlçede oy dağılımı açısından mahallelere bakıldığında AKP’nin Karadenizli ve göçmen mahallelerinde bugüne kadar üstünlüğü bulunduğunu söylemek gerekir. CHP yöneticilerinden birinin verdiği bilgiye göre Karadenizli seçmen sayısı 250 bin civarında. Bu da yüzde 35 oy ediyor. CHP, bunun yüzde 10’undan oy alıyormuş. 2-3 puan daha üstüne koymaları durumunda dengelerin değişeceğine işaret ediyorlar. 

KÜRTLER İLÇEDE ÖNEMLİ BİR FAKTÖR

İlçedeki başka önemli bir faktör de Kürt seçmenlerin varlığı ve HDP. Özellikle yoksul bölgelerde oturan Kürt yurttaşların oyu da seçim sonuçlarını değiştirebilecek oranda. Aday çıkarmayan ve CHP adayını destekleyen HDP’nin bu hamlesi, CHP’nin seçimleri kazanabilmesi açısından önemli bir gelişme olarak görülüyor. 

CHP’lilere göre adaylarının yerleşik, tanınan ve yıpranmamış bir isim olması nedeniyle AKP’nin güçlü olduğu mahallelerde dengeleri değiştirirken, MHP’li seçmenlerin de CHP adayına ilgisinin fazla olduğu ifade ediliyor. 

CHP’li aday Bozkurt’un Ardahanlı olması da önemli bir faktör olarak görülüyor. AKP’ye daha önce oy veren Kars, Ardahan ve Iğdırlı seçmenlerin hemşeri özelliği nedeniyle AKP’den uzaklaşma eğiliminde olduğu kaydediliyor. 
 

Öne Çıkanlar