Bir yılda üç kez 'öldürüldü'

Bir yılda üç kez 'öldürüldü'
Dört ay arayla iki kez 'öldürüldüğü' açıklanan Abdulkerim Avras'ın cenazesine bir türlü ulaşamayan ailesine, geçtiğimiz ay bir kez daha ölüm haberi verildi.

Giresun’un Yağlıdere ilçe kırsalında 12 Eylül 2018’de çıkan bir çatışmada yaşamını yitirdiği ileri sürülen HPG’li Abdulkerim Avas’ın cenazesine ulaşamayan aileye, bu kez 21 Aralık 2018’de Dersim’in Munzur Vadisi’nde çıkan çatışmada yaşamını yitirdiği bilgisi verildi.

İlk olarak "@osmanli_hatunu153" rumuzlu Instagram hesabı üzerinden paylaşılan ölüm haberi üzerine harekete geçen aile, Ovacık Cumhuriyet Savcılığıyla irtibata geçti.

ÜÇÜNCÜ KEZ "ÖLDÜRÜLDÜ"

Devletin "300 bin TL ödülle arananlar listesinin gri kategorisinde" yer alan Avas’ın ağabeyi Hasan Avras, savcılığın kendilerine "Haberi nereden aldınız?" diye sorduğunu, ardından, "Şimdi gidin. Aslı olursa aynı şekilde haberini alır, gelir cenazenizi alırsınız" dediğini söyledi. Cenazeyi alamayan aile endişeli bekleyişini sürdürürken, bu süre içerisinde kimliği belirsiz kişiler tarafından ajanlık dayatıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre 23 Haziran’da bir kez daha yaşamını yitirdiği haberleri paylaşıldı. İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, "Dersim Saha Basın Sorumlusu Rızgar kod adlı Abdulkerim Avras'ın 300 bin TL ödülle Terörden Arananlar Listesi'nde gri kategoride yer aldığı tespit edilmiştir" denildi. Bunun üzerine Malatya Adli Tıp Kurumu’na (ATK) giden aile, uzun süredir bekletilen ve çürümeye başlayan bir cenaze teslim aldı.

‘CENAZE ESKİYDİ’

Kendilerine verilen cenazenin eski olduğunu belirten ağabey Hasan Avras, "Morga bile sayılmayacak bir yere götürüldük. İnsanlık dışı görüntüler vardı. Cenazeler yerde üst üste atılmıştı. Kardeşim olarak bana gösterilen cenazenin baş kısmı ve göğüs kısmı tamamen yanmıştı. Morg görevlisi bize 'Bu cenazeler yeni değil. Epeydir buradalar' diye belirtti. Cenazeyi toprağa vermek üzere götürdüğümüzde yolda tabutu açıp bakan asker de, 'Bu yeni cenaze değil' dedi. Cenazeyi yıkayamadık bile. Adeta çürümüştü" diye konuştu. Ağabey Avras, "Her defasında aynı acıyı yaşatıyorlar. İnsanlara aynı acıyı yaşatmak işkencedir. 3 defa şehadet haberi alıyoruz. Bu zordur. Üç defa bir insanı öldürmek ve gömmek bir işkencedir" dedi.

'SAVAŞIN BİR HUKUKU VAR'

Bir yılda 3 kez ölüm haberinin aileye verilmesinin Uluslararası Savaş Hukuku Sözleşmesi’ne aykırı olduğuna dikkat çeken ailenin avukatı ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, "Orada devletin 'terörist' olarak adlandırdığı, her türlü hukuksuzluğu uygulayabildiği insanlar var. Bir de bu insanların aileleri var. Doğal olarak o ailelerin çocuklarıyla ilgili duyguları var. Ve savaşın da bir hukuku var. Bir kişi hakkında siz 3 defa öldürüldüğü bilgisi yayınlar ve aileye hiçbir şekilde bilgi vermezseniz bunun hukuki hiçbir yanı yok. Son olarak İçişleri Bakanlığı'nın açıklaması oldu ve aile cenazeyi aldı. Cenazenin yeni olmadığı ve çürümeye yüz tuttuğu ortaya çıktı. Bu Uluslararası Savaş Hukuku Sözleşmesi'nin tamamen ihlal edilmesidir. Ailelere her halükarda doğru bilgi verilmesi gerekir. Bütün konuların dışında insani bir hak bu. Benim aileye önerim mezarın açılarak yeni bir otopsinin yapılması. Çünkü doğru bilgiye ancak öyle ulaşılabilir" diye belirtti. 

AİLE TESPİT TALEP EDECEK

Avras'ın öldüğüne dair ilk bilginin "@osmanli_hatunu153" rumuzlu Instagram hesabından paylaşıldığını hatırlatan Keskin, "Bu instagram kullanıcıları kimler, bu bilgilere nasıl ulaşabiliyorlar. Ailelerin ulaşamadığı bilgilere ulaşabilen Instagram kullanıcıları var. Bu kişilerin tespit edilmesi gerekiyor" dedi. Keskin, "@osmanli_hatunu153" rumuzlu Instagram hesabının kim tarafından kullanıldığının tespiti için savcılıktan talepte bulunacağını söyledi.

Avras’ın ölümüne ilişkin daha önce iktidara yakın medya organları Dersim’de bir mağarada öldürüldüğü görüntüsünü yayınlamıştı. Ancak söz konusu görüntüler yönetmenliğini Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu'nun gerçekleştirdiği "Bakur" isimli belgeselden kesitler olduğu ortaya çıkmıştı.

Öne Çıkanlar