'Birileri kırtasiye parasına dur desin'

'Birileri kırtasiye parasına dur desin'
'Bizde de veliler zaten 20 bin liradan başlayıp 70 bin liraya varan özel okul ücretini ödemeyi göze alıyor'

Hürriyet yazarı Nuran Çakmakçı, 2018-2019 yeni eğitim ve öğretim yılının açılmasının üzerinden bir hafta geçmesine rağmen özel okulların kırtasiye ürünlerini yüksek fiyata satmasına tepki gösterdi. Çakmakçı, "Kayıt sırasında velinin eline 500 liradan 5 bin liraya varana kadar bir liste tutuşturup, anaokuluna başlamış bir çocuğun tişörtünü 100 TL’ye satmak, eğitimi ticarete dönüştürmek değil de ne?" diye yazdı.

Nuran Çakmakçı'nın Hürriyet'te "Birileri kırtasiye parasına dur desin!" başlığıyla bugün yayımlanan yazısı şöyle:

 

Okullar açılalı bir hafta oldu. Birkaç yıldır devlet okullarının yanı sıra özel okullarda da "kırtasiye ve kitap parası" adı altında velilerden 3-4 bin lira isteniyor. Bazı özel okullar bir koli içinde bu ürünleri satıyor, hatta veliyi almaya zorluyor. İçinde prit’ten boyama kitabına kadar onlarca ürün var. Ücretler de dışarıya göre daha pahalı.

Veli çocuğunun gelişimine uygun diye parayı verip bu ürünü almak zorunda kalıyor. Ama gelin görün ki o kitapların bir kısmı dolapta kapağı açılmadan kalıyor. Geçtiğimiz yıl da defalarca yazdım. Anasınıfı ve birinci sınıfta bu kadar malzeme niye alınıyor? Velinin bütçesi niye bu kadar zorlanıyor?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bu hafta öğrencilerden "tuz ruhu", "tuvalet kâğıdı" gibi istekler gündeme gelip, veliler isyan edince ben de tekrar hatırlatma gereğini duydum.

Bizde de veliler zaten 20 bin liradan başlayıp 70 bin liraya varan özel okul ücretini ödemeyi göze alıyor. El insaf bir de yok çeşit çeşit kırtasiye malzemeleri yok online site üyeliğini satanlara, velinin bütçesini zorlayanlara birileri dur dese... Kayıt sırasında velinin eline 500 liradan 5 bin liraya varana kadar bir liste tutuşturup, anaokuluna başlamış bir çocuğun tişörtünü 100 TL’ye satmak, eğitimi ticarete dönüştürmek değil de ne? Herkes üstüne alınmasın, sözüm işini layıkıyla yerine getirip, eğitim yatırımı yapanlar değil; kitap, kırtasiye, yemek ve servis paralarıyla geçinmeye çalışanlara...

 

Öne Çıkanlar