'Bizim için Anneler Günü yok'

'Bizim için Anneler Günü yok'
Açlık grevindeki çocukları için Gebze Cezaevi önünde nöbet tutan anneler, 'Ne zaman ki tecrit kalkar, çocuklarımız açlık grevinden çıkar, bizim için o zaman Anneler Günü olur' dedi.

12 Mayıs Pazar günü (yarın) kutlanacak olan Anneler Günü’nde, evlatları kendilerine verdikleri emekler için annelerinin ellerine sarılıp, sevgileri ile birlikte en güzel hediyeleri sunmaya çalışacak. Ülkeyi yönetenler ve siyasetçilerce günün anlam ve önemine dair verilecek mesajlarda yine annelerin cennet olduğu dillendirilecek ayakları öpülecek. Bunlar yaşanırken aynı anlarda binlerce annenin dudaklarından evlatlarının yaşaması için dualar dökülüp, sokaklardan sesleri yükselecek. 

O annelerin evlatları sadece hukukun uygulanması için ayları deviren açlık grevi eylemleri ve ölüm oruçlarında. Bedenlerini ölüme yatıran çocuklarının yaşaması için tutuklu bulundukları cezaevlerinin önünde, meydan ve sokaklarda seslerini duyurmaya çalışan anneler, hakaretlere maruz kalıp darp edild, yerlerde sürüklenip gözaltına alındı.

Barışı simgeleyen, boyunlarına taktıkları beyaz tülbetleri ile simgeleşen o annelerden bazıları bir ayı aşkın süredir  Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi önünde nöbette. Oradan haykırdıkları "Tecrit kalksın çocuklarımız yaşasın" talebi, kısa sürede diğer tutuklu annelerini de harelete geçirip, ülke gemeline yayılan eylemselliklere dönüştü.

Mezopotamya Ajansı nöbet eylemlerini sürdüren bu annelere Anneler Günü ve taleplerini sordu.


 
 ‘1 DAKİKA DA OLSA ÇOCUKLARIMZA YAKIN OLACAĞIZ’
 
İilk günden bu yana eylemde yer alan annelerden biri olan Hatice Söyler, çocuklarının talebi kabul edilene kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı olduklarını belirtti. Söyler, bunu "Çocuklarımızın talepleri bizim talebimizdir. Tecridin bir an evvel kalkmasını istiyoruz. Çocuklarımızın hayatından endişe ediyoruz. Tabutların çıkmasına tahammül edemiyoruz" sözleriyle dile getirdi.
 
Maruz kaldıkları yaklaşımlara da değinen Söyler, "Hani bir kaplan aç olur avını bekler ya bizde oraya gittiğimiz de o aç kaplan gibi bize saldırıyorlar. 5-10 dakika beklesek çocuklarımızın kokusunu alsak bize yeter. Ama Vali buna izin vermiyor? Buna rağmen yasakları çiğneyeceğiz. Tecrit kalkana kadar bir dakika dahi olsa çocuklarımıza yakın olacağız" diye belirtti. 
 
‘ÇİÇEK DEĞİL, ÇOCUKLARIMIZI İSTİYORUZ’
 
Nöbet eylemleri ile çocuklarının sesine ses katmak istediklerini söyleyen Zeynep Calıhan da, tecrit kalkıp, ölüm orucu ve açlık grevleri bitinceye kadar eylemlerine devam etmekte kararlı olduklarını ifade etti.
 
Maruz kaldıkları engelleme ve müdahalelere tepki gösteren Calıhan,  "Bizi bir kaşık suda bizi boğacak gibiler. Bize yaklaşımları çok iyi değil. Devletin kolluk güçleri biz annelere tahammül edemiyor. Bize yaptıkları zulümleri düşünüyorlar mı? Başlarını nasıl yastığa koyuyorlar Biz anneyiz çocvuklarımızdan vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.
 
Calıhan, Anneler Günü’ne ilişkin ise, şunları dile getirdi: "Benim çocuğumun 10 yıldır cezaevinde. Biz çiçek değil çocuklarımızı istiyoruz. Anneler Günü bizim için yok. Ne zaman tecrit kalkar, açlık grevi ve ölüm oruçları biter, Sayın Öcalan’la görüşülür bizim Anneler Günü’müz o zaman olacak." 
 
‘ANNELERİN ÇOCUKLARI ÖLMESİN DESİNLER’
 
"Amacımız çocuklarımızın taleplerinin kabul edilmesi, çocuklarımızın yaşamasıdır" diyen annelerden Sultan Bozkurt da tüm yasak ve engellemelere rağmen cezaevi önünde olmaya devam edeceklerini vurguladı.
 
Bozkurt, Anneler Günü’ne dair beklentisini ise şöyle dile getirdi: "Madem ‘cennet annelerin ayaklarının altındadır’ diyorlar, o zaman bu sözün gerekliğini yapsınlar. Anneler Günü için bunu söylüyoruz; Çocuklarımız açlık grevinde ve bütün dünya bu duruma sessiz. Artık sesimizi duysunlar.  Herkes çıkıp Anneler Günü için bir cümle de olsa dile getirsin ve ses versin. ‘Bu annelerin çocukları ölüyor, bu annelerin çocukları ölmesin’ desinler, bu bizim için hediye olacaktır." 
 
‘HEDİYEMİZ...'
 
 Anneler Günü’ne dair tek dileğinin Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılarak açlık grevi ve ölüm oruçlarının son bulması olduğunu söyleyen Hanife Bayar da, "Hediyemiz çocuklarımızın yaşamasıdır" dedi. 
 
(Mezopotamya Ajansı / Sadiye Eser)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar