Bloomberg: TCMB değerleme hesabını gelire aktarmayı konuştu

Bloomberg: TCMB değerleme hesabını gelire aktarmayı konuştu
Bloomberg, Merkez Bankası yetkililerinin bankanın değerleme hesabında bulunan miktarın gelir hesabına aktarılmasını konuştuğunu yazdı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yetkililerinin bankanın değerleme hesabında bulunan miktarın gelir hesabına aktarılmasını konuştuğu öğrenildi. Konuya yakın bir kaynak, Merkez Bankası yetkililerinin görüşmelerine ilişkin Bloomberg’e bilgi verdi.

Bu yönde bir karar alınması durumunda, TCMB’nin, liranın yabancı paralar karşısındaki değerinin ve uluslararası piyasalarda altın fiyatlarının değişmesi sonucu aleyhte ve lehte oluşan değerleme farklarını Hazine’ye kar payı olarak yansıtmasının önü açılmış olacak.

Böyle bir düzenlemenin yapılması için Merkez Bankası Kanunu’nda değişiklik yapılması gerekiyor. Mevcut durumda kanunda şu ifade yer alıyor:

"Türk parasının yabancı paralar karşısındaki değerinin ve uluslararası piyasalarda altın fiyatlarının değişmesi nedeniyle Bankanın aktifindeki ve pasifindeki dövizlerin, efektiflerin ve yabancı para cinsinden diğer varlık ve yükümlülükler ile altınların değerlemeye tabi tutulması sonucu Banka lehine oluşan gerçekleşmemiş değerleme farkları, değerlemenin yapıldığı dönem kazancına dâhil edilmez ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir olarak dikkate alınmaz. Banka aleyhine oluşan gerçekleşmemiş değerleme farkları ise değerlemenin yapıldığı dönem kazancından düşülmez ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınmaz".

Konuya ilişkin görüşmelerin hangi aşamada olduğu veya bir yasa değişikliğiyle sonuçlanıp sonuçlanmayacağı hakkında bir netlik bulunmuyor.

TCMB konuya ilişkin yorum yapmadı.

Merkez Bankası’nın değerleme hesabında 2017 yılında 55,3 milyar lira ve 2018 yılında da 45 milyar liralık bir miktar yer almıştı. Banka, bu yıl kar payından ve yedek akçe hesabından Hazine’ye yaklaşık 80 milyar lira transfer etti.

Merkez Bankası’ndan aktarılan fonlara rağmen Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) bütçe açığının milli gelire oranının 2019’da yüzde 2,9 olacağı öngörülüyor. Programa göre 2020’de de oranın aynı kalması bekleniyor. (BLOOMBERG)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar