BM'den 'Arakan'da soykırım' açıklaması

BM'den 'Arakan'da soykırım' açıklaması
BM raporunu hazırlayanlar Myanmar'a giriş için izin alamadıkları için tanıklıklar ve uydu görüntüleri üzerinden raporu hazırlamıştı.

Birleşmiş Milletler (BM), Arakanlı Müslümanların Myanmar ordusu tarafından, soykırım olarak tanımlanan 5 maddeden 4'üne maruz kaldığını kaldığını bildirdi.

BM, Myanmar Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ve üst düzey komutanların "uluslararası güvenilir bir mahkemede" soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarından hesap vermesi çağrısında bulundu.

Myanmar'da "uluslararası hukuk kapsamındaki en ciddi suçların" işlendiğini açıklamıştı. Tespit edilen suçlar arasında çocuklara saldırı, köyleri haritadan silme ve kadınların toplu tecavüze uğraması gibi vakalar vardı. BM'nin Ağustos ayında yayınladığı raporda, Myanmar ordusunun Arakan'daki Müslümanlara karşı soykırım suçlamasıyla soruşturulması gerektiği de yer aldı. Raporu hazırlayanlar Myanmar'a giriş için izin alamadıkları için tanıklıklar ve uydu görüntüleri üzerinden raporu hazırlamıştı.

BAŞBAKAN SAVUNMUŞTU

Myanmar Başbakanı Aung San Suu Kyi, geçtiğimiz günlerde Myanmar ordusunun Müslümanlara karşı soykırım yaptığını dünyaya duyuran iki muhabire 7 yıl hapis cezası veren mahkeme kararını savunmuştu. 

Vietnam’ın başkenti Hanoi’de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan Myanmar lideri Aung San Suu Kyi,  moderatörün Myanmar ordusunun ve Budistlerin Müslümanlara organize halinde katliam yaptığını dünyaya duyuran iki Reuters muhabirinin tutuklanmasıyla ilgili görüşünü sorması üzerine, "Gazeteci oldukları için tutuklanmadılar. Mahkeme onları Devlet Sırları Yasası'nı ihlal ettikleri için tutukladı" demişti. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar