BM'den Suriye'de yeni arabuluculuk girişimi

BM'den Suriye'de yeni arabuluculuk girişimi
Müzakerelerde anayasal düzlemde bir meclisin kurulması ele alınacak.

Suriye ordusunun Rusya'nın desteğiyle yaklaşık üç milyon sivilin yaşadığı İdlib'e kapsamlı bir operasyon düzenlemesi beklenirken Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Türkiye, Rusya ve İran'ın danışmanlığında yeni bir arabuluculuk girişimi başlatıyor. 

Mistura bugün İsviçre'nin Cenevre kentinde önce Rusya, İran ve Türkiye temsilcileri ile ayrı ayrı bir araya gelecek. Mistura salı günü de üç ülkenin temsilcileri ile aynı anda bir araya gelecek.

Mistura daha sonra Almanya, Fransa ve İngiltere'nin de aralarında olduğu bazı Batı ülkelerin temsilcileriyle de görüşmeler yapacak. 

Müzakerelerde anayasal düzlemde bir meclisin kurulması ele alınacak. Mistura, yeni barış görüşmelerinin temelini oluşturmayı umduklarını söyledi.

SALDIRILAR DEVAM EDİYOR

Bu arada Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi örgütü, Suriye ordusunun hafta sonu İdlib vilayetine hava saldırılarını düzenlediğini duyurdu. Örgütün verdiği bilgiye göre vilayete iki günde 150'den fazla bombardıman düzenlendi. Şam yönetiminin müttefiki Rusya ile düzenlediği hava saldırıları, Türkiye'nin ateşkes sağlanması için Rusya ve İran'ı ikna etmeye çalıştığı görüşmelerin ertesi günü başlatıldı.

ATEŞKES ÇIKMADI

Cuma günü yapılan görüşmelerde Cuhmurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye'de ateşkes sağlanması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yi ikna etmeye çalışmış ancak görüşmelerden sonuç alınanamıştı. Türkiye, İdlib’e yönelik saldırılar nedeniyle Türkiye sınırına doğru sayıları 1 milyonu bulacak bir mülteci akını yaşanmasından endişe ediyor.

İdlib'de en güçlü muhalif grubu, El Kaide'nin eski Suriye kolu Nusra'nın başını çektiği Heyet el Tahrir Şam örgütü oluşturuyor. Birleşmiş Milletler'in verilerine göre vilayette 10 bine yakın silahlı muhalif bulunuyor. Şam yönetimi müttefiki Rusya ile birlikte düzenlediği hava saldırıları vilayetteki çok sayıda kent ve köyü hedef aldı. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar