BM Güvenlik Konseyi'nin geçici üyeleri seçildi

BM Güvenlik Konseyi'nin geçici üyeleri seçildi
Halen Konsey üyesi olan ülkelerin görev süreleri bu yılın sonunda bitecek.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yapılan seçimle 2020-2021 döneminde BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) görev yapacak 5 geçici üye Estonya, Tunus, Nijerya, Vietnam ile Saint Vincent ve Grenadinler oldu.

Doğu Avrupa Grubu'ndan Estonya geçici üyeliği alarak, ülke tarihindeki ilk geçici üyeliğini kazanmış oldu.

Afrika Grubu'ndan ise Tunus ve Nijerya BMGK'nın geçici üyeliğine seçildi. Tunus daha önce 3 kez, Nijerya ise 1 kez geçici üyeliğe aday olmuştu.

Daha önce bir kez konseyin geçici üyesi olan Vietnam ise Asya-Pasifik Grubu'ndan bir kez daha konseyin geçici üyeliğine seçildi.

BMGK'de Latin Amerika ve Karayipler Grubu'ndan ise Saint Vincent ve Grenadinler ilk kez koltuk kazandı.

GÖREV SÜRELERİ 2 YIL

Söz konusu 5 ülke, 1 Ocak 2020'den itibaren 2 yıl boyunca BMGK'da geçici üye olarak görev yapacak. Toplam 15 üye ülkenin bulunduğu BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa'dan oluşuyor.

Kalan 10 üye ülke ise BM'nin 5 coğrafi grubu arasından 2 yıl için BM Genel Kurulu'nda seçiliyor. Geçici üyelerden 5'i her yıl yenileniyor.

Halen Konsey üyesi olan Polonya, Peru, Kuveyt, Ekvador Ginesi ve Fildişi Sahili'nin görev süreleri bu yılın sonunda sona erecek.

BM Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilmek için 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda yapılacak seçimde toplam oyların üçte ikisini almak gerekiyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar