BM: İdlib'de son dört ayda binden fazla sivil öldürüldü

BM: İdlib'de son dört ayda binden fazla sivil öldürüldü
Türkiye ve Rusya arasında 17 Eylül 2018'de imzalanan mutabakattan bu yana İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde 945 bin 992 sivil yerinden edildi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Suriye'de cihatçıların elindeki son büyük şehir olan İdlib ve çevresine yönelik saldırılarda son dört ayda 304'ü çocuk, 213'ü kadın toplam bin 89 sivilin öldürüldüğünü, bu sivillerin neredeyse tamamının ölümünden Suriye ordusu ve milis güçlerinin sorumlu olduğunu belirtti.

Bachelet, göreve başlamasının birinci yıl dönümü münasebetiyle BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenledi.

Son 8 yıldır Suriye'de devam eden iç savaşın şimdiye kadar görülen en büyük krizlerden biri olduğunun altını çizen Bachelet, savaşın Suriye ordusunun diyalog kapısını kapatmasıyla başladığını söyledi.

Bachelet, 29 Nisan-29 Ağustos arasında İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi ve çevresinde bin 89 sivilin öldürüldüğünü tespit ettiklerini, bunların 304'ünün çocuk, 213'ünün kadın olduğunu aktardı.

Bachelet, "devlet dışı silahlı grupların" da 58 sivilin ölümünden sorumlu olduğunu kaydetti. 

Bachelet, 29 Nisan'dan bu yana hastane, ambulans noktaları ve klinikler de dahil 51 sağlık kuruluşunun ordu ve milislerin saldırıları sonucu zarar gördüğünü kayıt altına aldıklarını vurguladı.

"Bu rakamların dehşet verici, utanç verici ve derinden trajik olduğunu vurgulamam gerekmiyor" diyen Bachelet, bölgede nüfuz sahibi ülkelere siyasi görüş ayrılıklarını bir tarafa bırakarak sivil katliamların durdurulması çağrısında bulundu.

Türkiye ve Rusya arasında 17 Eylül 2018'de imzalanan mutabakattan bu yana İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde 945 bin 992 sivil yerinden edildi. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar