Boeing, 737 MAX 8'lerde problem olduğunu kazadan önce biliyormuş

Boeing, 737 MAX 8'lerde problem olduğunu kazadan önce biliyormuş
Etiyopya ve Endonezya'da iki Boeing 737 MAX 8 tipi yolcu uçağı kalktıktan kısa süre sonra birbirine benzer şekilde çakılmıştı.

ABD'li uçak üretim şirketi Boeing, 737 MAX tipi yolcu uçaklarının kokpitindeki bir uyarı ışığında arıza olduğunu Ekim 2018'de Endonezya'da meydana gelen kazadan önce bildiklerini itiraf etti. 

Boeing daha önce her uçakta olması gereken bu uyarı ışığının satılan bazı modellerde çalışmadığını ifade etmiş ancak sorunu ne zaman fark ettikleri hakkında bir bilgi sunmamıştı.

Boeing tarafından yapılan açıklamaya göre bu uyarı ışığına bağlı sensörler uçağın havadaki konumunun belirlenmesine yardımcı oluyordu. Huffington Post'un haberine göre bu arıza ABD Federal Havacılık Kurulu'na (FAA) 2018'in sonunda, problem ilk fark edildikten 13 ay sonra bildirildi. Bu bilgiye göre Endonezya'da 157 kişinin hayatını kaybettiği Lion Air kazası meydana geldiğinde Boeing uyarı ışığının bazı uçaklarda arızalı olduğunu  biliyordu ancak FAA'ya bildirmemişti.

Şirket bu uyarı ışıklarının her uçakta olmasının zorunlu olmadığını ve kendi inceleme ekiplerinin bu arızanın kazalarda bir rol oynamadığına karar verdiklerini ileri sürdü.

Etiyopya ve Endonezya'da iki Boeing 737 MAX 8 tipi yolcu uçağı kalktıktan kısa süre sonra birbirine benzer şekilde çakılmıştı. Kazalarda toplam 346 kişi hayatını kaybetmişti. İlk incelemelere göre kazalara uçağın burnunu otomatik olarak aşağı çeken MCAS isimli bir sistemin sebep olduğu düşünülüyor. Kazalardan sonra Boeing 737 MAX 8'lerin uçuşu dünya çapında durdurulmuştu. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar