Boğaziçi Üniversitesi, hasarlı binasının bodrum katına mescit yapmak için ihale açtı

Boğaziçi Üniversitesi, hasarlı binasının bodrum katına mescit yapmak için ihale açtı
Boğaziçi Üniversitesi, kolonlarında çatlamalar bulunan kütüphane binasını depreme karşı güçlendirmek yerine binanın bodrum katında mescit için ihale açtı. Eğitim Sen duruma tepki gösterdi.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK- İstanbul’da yaşanan 5.8’lik depremin ardından gözler hasarlı binalara ve okullara çevrildi. Depremden sonra bazı okullar tadilata alınarak boşaltıldı. O hasarlı binalara sahip olan okullardan biri de Boğaziçi Üniversitesi.

Boğaziçi Üniversitesi, hasarlı olduğu fotoğraflara belgelenen binalarını depreme karşı güçlendirmek yerine 'tuvalet tadilatı' ve 'mescit yapımı' adı altında ihale açtı.

Boğaziçi Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından açılan ihalenin adı, 'Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs Kütüphane ek binasındaki tuvalet tadilatı ve mescit yapılması işi' olarak geçiyor.

EĞİTİM SEN İLE REKTÖRLÜK ARASINDA ‘GÜÇLENDİRME’ TARTIŞMASI

Uzun süredir depreme karşı güçlendirilmeyi bekleyen binalar için rektörlüğe yazı yazan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), 'Üniversite içindeki binaların durumu ile ilgili güncel olarak yapılmış bir risk analizi var mı', '1999 Depremi sonrasında yapılan çalışmalar ve raporlamalar Boğaziçi kamuoyuyla paylaşılacak mı', 'Boğaziçi Üniversitesi’nde hasarlı binalar hangileridir', 'Hangi binalarda güçlendirme çalışması yapılmış ve hangilerinde güçlendirme çalışması yapılması planlanmaktadır' ve 'Kütüphane, Kareblok, Yuva gibi gibi çıplak gözle dahi bakıma ihtiyacı olduğu anlaşılan binalarla ilgili acil bir eylem planı var mı' sorularını yöneltti.

EN SON GÜÇLENDİRME 5 YIL ÖNCE YAPILMIŞ

Rektörlük, Sendika’ya yolladığı cevap yazısında Boğaziçi Üniversitesi kampüslerinde deprem güçlendirmesi yapılan binaların şunlar olduğunu belirtti: Hisar Kampüs C, D ve E Blokları(2003), Hisar Kampüs A ve B Blokları (2005), Eta-A Binası (2006) Eğitim Fakültesi (2007) Eta-B Binası (2009) Kilyos 3.Yurt (2014).

BAZI BİNALARIN GÜÇLENDİRMESİ İÇİN ÖDENEK ARANIYOR

Rektörlük ayrıca süren çalışmalarla ilgili şu bilgiyi verdi:

"2017’de Kilyos 2. Yurt, 2018’de Uçaksavar Yurdu deprem riskine karşı boşaltılmış, Uçaksavar Yurdunun güçlendirme çalışmalarına 2019’da başlanmıştır. 2020 Mayıs ayında tamamlanması hedeflenmektedir. Proje ve ruhsat süreçleri devam eden Kilyos 2. Yurdun güçlendirilmesine 2020 içinde başlanacaktır."

Boğaziçi Üniversitesi programa alınan binaların, verilen bütçe ve ek ödeneklerle binaların durumuna göre önceliklendirileceğini, buna göre Uçaksavar Lojmanlarının güçlendirilmesini takiben Kare Bina ve Kütüphane güçlendirmeleri için yeni 'buffer' bina izninin ve ödeneğinin alınması için çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Eğitim Seni, Rektörlüğün açıklamasını olumlu ancak yeterli bulmadı. Sendika konuyla ilgili açıklamasında "Kütüphane, Kareblok, Yuva gibi kolonları çatlamış ve acilen güçlendirilmesi gerektiğini bildiğimiz binaların performans analizlerinin kamuoyuyla acil olarak paylaşılması gerekmektedir. Hiçbir bütçe insan hayatından önemli değildir. Tüm kaynakların depreme hazırlık için acil olarak bu binalar için kullanılması gerekmektedir. Mevcut kaynakların yetmediği durumlarda binaların depreme hazır duruma gelmesi için yeterli kaynağın ısrarla sağlanması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

REKTÖRLÜK KÜTÜPHANE BİNASINI GÜÇLENDİRMEK YERİNE ALT KATINA MESCİT YAPIYOR

Sendika ayrıca yıllardır bütçe yetersizliği nedeniyle güçlendirme çalışmaları yapılmayan kütüphane binasının alt katına mescit yapılması için açılan ihaleye de tepki göstererek "EKAP'tan aldığımız bilgilere göre 16.09.2019 tarihli 432193 ihale numarasıyla Kütüphane binasında mescit yapılması için ihaleye çıkıldığı görülmektedir. Kütüphane binasının güçlendirme çalışmaları yıllardır bütçe yetersizliği bahanesi ile yapılmadığı için bina içerisinde ekteki fotoğraflarda da görüldüğü üzere, öğrencilerimizin ve emekçilerimizin hayati tehlikesi bulunmaktadır. Bu durum düşünüldüğünde, kütüphane içerisine/bodrum kata mescit yapılması akla ve vicdana uygun değildir. Eğitim Sen olarak bunun bir ihtiyaç yada talepten kaynaklandığını düşünmemekteyiz. Şöyle ki, 150 metre yakınındaki camiye gitmek yapılması düşünülen mescitin konumuna gitmekten daha kolaydır. 30 saniyelik yürüme mesafesinde cami varken ve bütçe olanakları bahane edilirken bu siyasi talepler ve inanç istismarcılığı ne uğruna karşılanmaktadır?" dedi.

Açıklamasında, 'Şu an bu ödenekler bulunsa dahi bu binaların güçlendirilmesi en az birkaç yıla sarkacaktır' diyen Eğitim Sen üniversite idaresine çağrıda bulundu:

"Bu güçlendirmeler için bir taşınma planları yapılmış mıdır? Bu binalar özelinde fiziki durumu dışında deprem için hazırlıklar yapılıp önlem alınmakta mıdır? Süperdormdan ve Kilyos 1. yurt binaları güvenli midir? Üniversite idaresini, tüm binalar konusunda şeffaf olmaya ve bir kesimin bitmek bilmez siyasi talepleri karşısında bilim insanı kimliğini korumaya davet ediyoruz."

REKTÖRÜLÜK: YAPILACAK GÜÇLENDİRMELERİN MALİYETİ 193 MİLYON

Rektörlük, Eğitim Sen’in bu açıklaması üzerine yeni bir açıklama yaparak, programda yer alan güçlendirme çalışmaları için toplam 193 milyon TL maliyet çıkarıldığını belirterek şu ifadelere yer verdi:

"Diğer binalarımızın deprem risk raporları hazırlandığında yeni duruma göre hazırlanacak güçlendirme projelerinin maliyeti yeniden çıkarılacaktır. 2020 yılında öncelikli olarak güçlendirmeyi planladığımız Uçaksavar A- B-C Blokları, riskli bina olduğu için 2018 yılında boşaltılan Kilyos 2. Öğrenci Yurdu için güçlendirme projeleri hazırlanmış ve 26 milyon TL ek ödenek acilen talep edilmiştir. Özetle halihazırda depremden hasar görmüş binamız bulunmamaktadır. Yukarıda belirtilen plan doğrultusunda güçlendirme ve yeni deprem yönetmeliğine uyum çalışmalarına devam edilecektir."

Boğaziçili öğrenciler de geçen cuma bir eylem yaparak depreme dayanıksız olan binaların güçlendirilmesini talep etti.

Öne Çıkanlar