Bölgede Newroz coşkusu

Bölgede Newroz coşkusu
Birçok kentte 'Mutlaka kazanacağız' sloganıyla kutlanan Newroz alanlarına akan on binlerce kişinin gündeminde açlık grevleri ve tecrit vardı.

Van, Şırnak, Nusaybin, Midyat, Silopi, Uludere, Batman, Bingöl, Urfa, Tatvan, Cizre başta olmak üzere birçok kentte Newroz alanlarına akan on binlerce kişi yöresel kıyafetleriyle halaya durdu. Sabah erken saatlerde Newroz kutlamalarının yapılacağı alanları dolduran çok sayıda kişi başta tecridin kaldırılması olmak üzere sloganlarla taleplerini dile getirdi. Kutlamalara kadınların ve gençlerin yoğun katılımı dikkat çekti. Bu yılki Newroz kutlamalarına katılanların öncelikli gündemi açlık grevi eylemcileri ve tecritti. Cezaevinde tecridi protesto için yaşamına son veren Zülküf Gezen'e ilişkin vurgular da öne çıktı. Kutlamalarda başta Leyla Güven olmak üzere açlık grevindekilerin ve Gezen'İn fotoğrafları taşındı. 

VAN NEWROZU RENGARENK

Van'da sabah erken saatlerden itibaren Van Kalesi'nin eteklerinde bulanan Newroz alanına gelen binlerce kişi alanı doldurdu. Renga renk bayrak ve balonlarla süslenen alanın ortasında Newroz ateşi için odunlardan kule hazırlandı. Etrafı bariyerlerle çevrilen alana girişler iki koldan yapılırken, girişlere konumlanan polisler 100 metre kadar aralıklarla kurdukları noktalarda yurttaşları didik didik aradı.

Girişlerde kadınların üzerindeki sarı, kırmızı, yeşil fularlar ve simgeler polis tarafından el konuldu. Polisin tutumu nedeniyle zaman zaman tartışmalar yaşandı. Kadınların kiras fistan, erkeklerin ise şal û şepik giyerek alana gelmesi renkli görüntüler oluşturdu.

POLİSTEN 18 YAŞ ENGELİ

Alan adeta renk cümbüşüne dönerken, yüzbinlerin coşkusuna coşku katmak için onlarca davulcu da alanda yerini almaya başladı. Newroz'a özellikle okul kıyafetleriyle gelen öğrenciler dikkat çekerken, polisin "18 yaşından küçüklerin alana girmesi yasak" diyerek öğrencileri engellemesi tepki topladı.

NEWROZ ATEŞİNİ BARIŞ ANNELERİ YAKTI

Alanda bir araya gelen yurttaşlar, çalınan müzikler eşliğinde halaya dururken, Öcalan'a yönelik tecrit karşıtı sloganlar atıldı. Newroz ateşini barış anneleri yakarken, tutuklu Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya'nın gönderdiği mesaj coşkuyla karşolandı.

VAN'DAN LEYLA GÜVEN'E SELAM

Saygı duruşuyla başlayan Newroz kutlamasında HDP ve DBP'li yöneticiler halkı selamladı. İlk konuşmayı yapan DBP İl Eş Başkanı Aynur Tarhan, İmralı tecridine karşı DTK Eş Başkanı Leyla Güven'in başlattığı açlık grevi eylemine dikkat çekerek, "Newroz Leyla ye. İmralı tecridini bu direniş ve coşkuyla kıracağız. Buradan Van'ın selamlarını Leyla Güven ve açlık grevinde olanlara gönderiyoruz" dedi.

TUTUKLU BELEDİYE BAŞKANI BEKİR KAYA'DAN MESAJ

Newroz ateşinin yakılmasının ardından tutuklu Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya'nın gönderdiği mesaj okundu. Van halkının faşizmin devlet politikası haline geldiği bir dönemde, zalim Dehaqlara karşı çağdaş Kawa'nın duruşunu ortaya koyacağını dile getiren Kaya mesajında "Faşizmin ve zulüm politikaların en ağır şekilde halkımıza uygulandığı böylesi bir dönemde, direnmekten başka hiçbir yolumuz yoktur. Bu ağır baskıyı ancak ve ancak birlikteliğimiz, mücadelemiz ve duruşumuzla aşabiliriz. Bizler direndikçe inanıyorum ki bugün halkımıza karşı geliştirilen inkar ve yok sayma politikaları da boşa çıkarılacaktır" dedi.

TEMELLİ: HİÇ BİR YERE GİTMİYORUZ

Van Newrozu’nda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli "Newroz zulme karşı halkın isyanıdır. Yoksulların, emekçilerin direnişidir. Newroz kötüye karşı iyinin direnişidir. İşte onun için Newroz alanlarındayız. Barış, demokrasi kazansın buradayız" dedi.

Ülke halklarının her gün zulme, şiddete ve zalimliğe uyandığını dile getiren Temelli, "Ama bu ülkenin insanlarının aklında başka bir fotoğraf var, tazeliğini koruyor. Tam 6 yıl önce bu ülke barışa, umuda uyanıyordu. Ne yaparsanız yapın asla o fotoğrafı hafızamızdan silemezsiniz. 2013 Newrozu’nda tüm Türkiye halkları, Ortadoğu halkları barışa, umuda uyandı. İmralı'dan gelen mesaj Newroz meydanlarında okunduğunda tüm halklar, 72 millet bir araya gelip güneşe yüzünü döndü. Selam olsun güneşin yoldaşlarına. Asla umudumuzu kaybetmeyeceğiz" dedi.

Temelli sözlerine şöyle devam etti:

"Halkın iradesini yok sayarak kayyum atadılar. Biz de bu meydanlardan diyoruz ki bu ülkeyi bu utançtan kurtaracağız. Diyoruz ki sizin kayyumlarınızı bu ülkeden süpürüp atacağız. Kırıntıları bile kalmayacak. Tümünü süpürüp atacağız. Süpürgeler hazır mı? Bu ülkeyi bu zalimlikten, zulümden ancak ve ancak bu onurlu ve erdemli halk kurtarır. Bunu bildiği için de iktidarı devam etsin diye Kürt halkına 'defolun gidin' diyor. Biz de ona diyoruz ki hiçbir yere gitmiyoruz, burası bizim ülkemiz, burası bizim yurdumuz."

'KÜRDÜM, TÜRKÜM, TÜRKİYELİYİM'

HDP'nin Türkiye halklarına yeni bir seçenek ve yeni bir yol gösterdiğini dile getiren Temelli, "Bir ülkenin cumhurbaşkanı bütün halkları kucaklar, nefret söylemine, ayrımcılığa başvurmaz. Ama bugün bu ülkenin cumhurbaşkanı bizi kovuyor, terörist ilan ediyor. Bana 'Kürt bile değil' diyor. Ben de diyorum ki ben Kürdüm, Türküm, Türkiyeliyim. Biz acıyı bal eyledik, acılarımızla akraba olduk. Benim bir yanın Urfa bir yanım Tekirdağ. Bu yüzden ben Türkiyeliyim. Senin aklın buna yetmez" dedi.

NUSAYBİN VE MİDYAT'TA BÜYÜK COŞKU

Newroz kutlamalarının Mardin'deki adresleri Nusaybin ve Midyat oldu. Nusaybin'de Cegerxwîn Meydanı'nda başlayan kutlamaya sabah saatlerinden itibaren binlerce kişi geldi. . Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı alanın etrafı bariyerlerle çevrilirken, alana girişler iki kapıdan yapıldı. Platforma Kürtçe ve Türkçe 'Mutlaka kazanacağız' pankartı asılırken, kutlamaya kadınların kitlesel katılımı dikkat çekti. Kitle çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekerek, açlık grevindeki Leyla Güven'e destek sloganları attı.

AHMET TÜRK: BİRLİKTE DEMOKRATİK BİR YAŞAM İSTİYORUZ

Nusaybin’de kutlanan Newroz’da konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Ahmet Türk, Newroz’un Kürt halkının direniş tarihi olduğunu vurguladı. Türk, "Ama buradan bütün Türkiye halklarına sesleniyoruz. Biz bu ülkede halkların kardeşliğini savunuyoruz. Halklarımızın ortak demokratik değerde birlikte yaşamasını esas alıyoruz. Kürtler Türk halkına, Arap halkına düşman değil. Kürtler Süryani halkına düşman değil. Ama halkları birbirine düşmanlaştıran bir anlayışla karşı karşıyayız" diye konuştu. Kürt halkı üzerinde AKP-MHP eliyle yürütülen bir düşman politikası olduğunu ifade eden Türk, Seyit Rıza’nın ‘Ben yalan ve hilelerinizle baş edemedim. Bu bana dert oldu. Ben de karşınızda diz çökmedim. Bu da size dert olsun...’ sözlerini hatırlatarak, "Ama bugün hileleriyle de baş edeceğiz. Sizin mücadelenizle hilelerini boşa çıkaracağız" diye konuştu.

MİDYAT'TA HALKLAR FARKLI COŞKU ORTAK

Midyat'ta ise, sabah saatlerinden itibaren yurttaşlar, Midyat Otogarına akın etti. Alana asılan Türkçe, Kürtçe, Süryanice ve Arapça pankartlarla Newroz kutlandı. Newroz alanına Kürtler, Araplar, Türkler, Süryaniler ve Mihellemi halklarından yüzlerce kişi katıldı.

ŞIRNAK’TA 3 YIL SONRA NEWROZ

Şırnak merkezde 3 yıl önce ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrası gerçekleştirilen ilk Newroz için yurttaşlar büyük bir coşkuyla alana geldi. Yoğun güvenlik önlemleri altında alana girişi yapan yurttaşlar, davul ve zurna eşliğinde halaya durdu.

YAKINLARINI YİTİRENLER ALANDA

Kadınların ve gençlerin yoğun katılımı dikkat çekerken, sokağa çıkma yasaklarında yakınlarını kaybedenlerin ailelerinin de geldiği kutlamada sloganlar ve halaylar kesilmedi.

SİLOPİ'DE BİNLER ALANDA

3 yıl aradan sonra ilk defa kutlama gerçekleştirilen merkezlerden biri olan Silopi'de de binler Newroz alanına aktı. İlçe Devlet Hastanesi yakınlarında bulunan alan çevresinde yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Newroz alanın kapılarının açılmasıyla birlikte binlerce kişi ellerinde HDP bayraklarıyla alana giriş yaptı.

Renkli görüntülerin ortaya çıktığı Silopi Newroz'unda kadınların zılgıtları eşliğinde binlerce kişi halay çekti. Kutlamaya sokağa çıkma yasakları sırasında cenazesi günlerce sokakta bekletilen Taybet İnan'ın yakınları da katıldı.

CİZRE'DE BARIŞ MESAJI

Günlerdir Newroz’a hazırlanan Cizre halkı, yöresel kıyafetleriyle alana aktı. Konak Mahallesi TOKİ alanı arkasındaki Newroz alanı pankart ve HDP bayraklarıyla süslendi. Onlarca polis ve askeri zırhlı araçla alan ablukaya alınırken, giriş noktasında polisle yurttaşlar arasında çıkan gerginlik sonrasında isimleri öğrenilmeyen iki kişi gözaltına alındı.

Kadınlar kiras fistan, Botan yöresine ait batüyani kıyafetleriyle renkli görüntüler oluşturdu. Günlerdir hazırlanan ve barışı simgeleyen beyaz batüyani kıyafetleriyle Cizre barış ve kardeşlik mesajı verdi.

Tertip komitesinin program akışı sürerken, özelikle kadınlar seslendirdiği ezgilerle halaya durdu. Alana yurttaşların yanı sıra gazetecilerin alınmasında da zorluklar çıkarıldı. Gazetecilerin kimlik fotoğrafları çekilirken, alana alınabilmeleri için amirlerden emir beklenildi. Tüm abluka ve baskıya rağmen binler Cizre’de Newroz alanına aktı.

ULUDERE HALAYLARLA KUTLANDI

Uludere'de de yöresel kıyafetleriyşe alana gelen yurttaşlar, HDP bayraklarıyla halay çekti. Buradaki utlamalarda da kadınların yoğun katılımı dikkat çekti.

BATMAN'DA NEWROZ ALANI DOLDU TAŞTI

Batman’da on binlerce kişi, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle süresiz dönüşümsüz açlık grevinde bulunan DTK Eş Başkanı Leyla Güven ve Nasır Yağız’ın fotoğraflarının bulunduğu tişörtlerle Newroz kutlamasına katıldı.

Sık sık PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlar atan kitle tecridin kaldırılmasını talep etti. Gençlerin yoğun katılım gösterdiği kutlamada rengarenk görüntülerin ortaya çıkarken, yerel kemençe grubunun ezgileri eşliğinde coşkuyla halay çekildi.

BİNGÖL'DE ENGELLEMELERE RAĞMEN COŞKULU NEVROZ

Bingöl’de Newroz kutlaması, Saray Mahallesi’ndeki Sağlık Caddesi’nde binlerce kişinin katılımıyla yapılırken, kutlamaya katılmak için kentte gelen sanatçılar engellendi. Diyarbakır’dan Newroz kutlaması için Bingöl’e gelen sanatçı Mizgin Tahir ve ekibi, Genç ilçesinde jandarma kontrol noktasında durdurularak kimlik kontrolünden geçirildi.

Tahir'in ekibindeki müzisyen Bîlind Şakir, Suriye uyruklu olduğu için kendisine 707 lira ceza kesilirken, ekibi getiren araca ise bin 450 lira para cezası kesildi. Sanatçıları taşıyan araç ve Bîlind Şakir'in Bingöl'e girişine izin verilmeyerek Diyarbakır'a geri gönderildi. Sanatçı Mizgin Tahir ise Newroz Tertip Komitesince Genç'ten başka bir araçla Bingöl' e getirildi.

URFA’DA KÜRTÇE YASAĞI

Urfa'da Newroz, 11 Nisan Stadyumu önünde toplanan binlerce kişi tarafından kutlandı. Stadyuma yakın birçok yolu trafiğe kapatan polis, geniş güvenlik önemleri aldı. Alana asılan Kürtçe pankartlar polis tarafından ‘yasak’ denilerek söküldü.

Kutlamada konuşan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Newroz öncesi kentteki baskılara ve bugün yaşanan engellemelere değinerek, "Yaptıklarını görüyorsunuz. Amaçları halkın iradesini kırmak. Biz bu şehirde olduğumuz sürece, 10 insan kalsak dahi, bu Newroz'u kutlayacağız. Bu onlara dert olsun. Bizi burada yok etmek isteyenler var.  6 milyon insanın iradesinin karşında iktidarın gücünü arkalarına almışlar. Kürt halkını yok edeceklerini sanıyorlar" dedi.

'SANDIKLARDA BOĞACAĞIZ'

 Öcalan'dan sonra konuşan Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin de "Kimse Kürt varlığını inkar edemez. Biz onları bir kere daha uyarıyoruz. Kürt düşmanlığını bıraksınlar. Bizim kardeşliğimizi istiyorlarsa buyursunlar ama bizi inkar edecekseniz biz asla bunu kabul etmeyeceğiz. Tecrit bir insanlık suçudur. Tecrit son bulmalıdır. Açlık grevlerinde bir kişi daha yaşamını yitirirse bunun tek sorumlusu AKP'dir. Cumhurbaşkanı bize 'defolun gidin' diyor. Bizi hiç bir güç bu topraklardan kovamaz. Ama biz 31 Mart'ta onların bu hukuksuzluğuna son vereceğiz. Sandıklarda faşizmi boğacağız" şeklinde konuştu.

TATVAN'DA AÇLIK GREVİNDEKİLER SELAMLANDI

Bitlis’in Tatvan ilçesinde düzenlenen Newroz kutlamasında bir araya gelen binlerce kişi de İmralı tecridine karşı açlık grevinde olanları sloganlarla selamladı.

Burada konuşan HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş açlık grevi eylemcilerini selamladı. Tecridin insanlık suçu olduğunu belirten Beştaş, "Tecrit derhal kaldırılmalıdır. Onun için açlık grevinde olan tüm arkadaşlarımızın talepleri haklıdır ve yerindedir. İmralı’da Sayın Öcalan ve orada bulunan hükümlülere kendi kanunlarını uygulamıyorlar. Onun için İmralı tecridi keyfi bir karardır. Keyfi kararlara karşı durmak hepimizin görevidir" dedi. 

ANTEP'TEN LEYLA GÜVEN’E SELAM

Antep’te HDP, DBP, EMEP, TJA ve KKK’nin ‘Tecridi yıkacağız, Mutlaka kazanacağız’ sloganıyla düzenlediği Newroz için binlerce kişi Tur Otobüsleri Parkı'nda bir araya geldi.

Antep H Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan tutukluların gönderdiği mesajın okunduğu kutlamada konuşan EMEP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Türkmen, Selahattin Demirtaş’ın mahkeme savunmasında ‘Şuan fragmanı yaşıyoruz. Asıl film 24 Haziran'dan sonra başlayacak’ dediğini hatırlatarak, "Demirtaş’ın dedikleri bire bir gerçekleşti. Savaş arttı. Erdoğan baskıcı politikalarını arttırdı. Ancak tabi bu film bitmedi. Daha Selahattin Demirtaş cezaevinden çıkacak. HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven barış sofrasında yemek yiyecek. Anneler barış halayına duracak" dedi.

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul ise "Tecritten sonra savaş, kan ve gözyaşı var. Leyla Güven bu ülkede açlık greviyle bir çığlık yükseltiyor. Leyla Güven'in talebi insanidir, hukukidir ve vicdanidir. Leyla Güven’e Antep’ten bin selam olsun" dedi. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar