Erdoğan kabul etmedi: Bolton Türkiye'den ayrıldı

Erdoğan kabul etmedi: Bolton Türkiye'den ayrıldı
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton Ankara'da İbrahim Kalın'la görüşmüştü.

Ankara'yı ziyaret eden ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın görüşmeyi kabul etmemesi üzerine Türkiye'den ayrıldı.

Türkiyeli yetkililerle görüşmek üzere dün gece saatlerinde Ankara'ya gelen Bolton ve beraberindekileri taşıyan özel uçak, saat 13.45'te Esenboğa Havalimanı'ndan hareket etti. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, Ankara'dan önce İsrail'i ziyaret etmiş ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüşmüştü. 

'DANFORD VE JEFFREY GÖRÜŞMELERE DEVAM EDECEK'

Bolton'a ziyareti sırasında, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ve Brett McGurk'ün yerine Küresel Koalisyon Özel Temsilcisi olarak atanan James Jeffrey de eşlik etti. Dunford ile Jeffrey'nin bir süre daha Ankara'da kalarak görüşmelere devam etmeleri bekleniyor.

"BOLTON'IN GELMEDEN ÖNCEKİ AÇIKLAMALARI TEPKİ ÇEKMİŞTİ"

John Bolton'ın hafta sonu İsrail'de kullandığı "ABD askerleri, Suriye'nin kuzeyindeki Kürtleri korumaya yönelik bir anlaşma olmadan çekilmeyecek. Askerlerimizi tehlikeye atmamak ve aynı zamanda Başkan Trump'ın, bizimle birlikte mücadele eden Suriyeli muhalif kuvvetlerin hayatlarının tehlikeye atılmayacağı talebini de karşılamak için Türkiye'nin ABD ile koordine olmadan ve en azından ABD ile fikir birliğine varmadan herhangi bir askeri müdahalede bulunacağını düşünmüyoruz" ifadeleri Ankara'dan yoğun tepki çekmişti.

ERDOĞAN'DAN BOLTON'A: TAVİZ VERMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

AKP grup toplantısında yaptığı konuşmada ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın 'yanlış yaptığını' öne süren Erdoğan, "Terörist ise gereğini yaparız. John Bolton çok büyük yanlış yapmıştır. Bu noktada asla taviz vermemiz mümkün değil. Suriye'deki terör koridoru içerisinde yer alanlar gerekli olan dersi alacaklardır. Trump'ın Suriye konusuna bakış açısı, buradan çekilme konusundaki kararlığı bizim refarans noktamız olmaya devam ediyor. Teröristleri öldürmek için ne gerekiyorsa yaparız. Cudi'ye, Gabar'a, Tendürek'e de gireriz gereğini de yaparız. Suriye'de, Türkiye'nin Kürtleri hedef aldığı yalanı en alçak en çirkin iftiradır" demişti.

Grup toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Bolton'un muhatabı İbrahim Kalın'dır" diye konuştu.

KALIN'LA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bu açıklama öncesinde Bolton ile görüştü. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen görüşme yaklaşık 2 saat 10 dakika sürdü.

Bolton, IŞİD’le Mücadele Koordinatörü James Jeffrey ve ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’dan oluşan heyet akşam saatlerinde Türkiye'ye geldi.

Türkiye ve ABD heyetleri arasındaki ilk görüşme sona erdi. Görüşmede Amerikan askerlerinin Suriye'den çekilmesi sürecinin koordinasyonu, IŞİD'le mücadelenin seyri ve YPG'nin geleceğinin ele alındığı belirtildi.

Kalın başkanlığındaki görüşmeye Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu, MİT Başkan Yardımcısı Cemalettin Çelik ve diğer delegasyon üyeleri de katıldı. 

ABD'DEN AÇIKLAMA: VERİMLİ BİR GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİ

ABD'den gelen açıklamada, ''Kalın ve Bolton arasında Suriye'den çekilme konusunda verimli bir görüşme gerçekleştirdi. Diyalog için daha fazla konu belirledi '' denildi. (DIŞ HABERLER SERVİSİ) 

Öne Çıkanlar