Brexit anlaşması sonrası sterlin sert düştü

Brexit anlaşması sonrası sterlin sert düştü
Brexit anlaşmasının ardından Brexit, Kuzey İrlanda ile İş ve Emeklilik bakanları istifa etti. İstifalar sonrası İngiliz sterlini yüzde 1,5'in üzerinde değer kaybetti.

Sterlin, İngiltere'de Brexit Bakanı'nın istifasıyla birlikte dolar karşısındaki kayıplarını artırdı.

İngiliz Sterlini, bakanların Başbakan Theresa May'in Brexit taslak anlaşmasını imzalamasına rağmen perşembe günkü işlemlerde kazançlar ve kayıplar arasında dalgalı seyir izledi.

İngiltere'de Brexit Bakanı Dominic Raab ve Kuzey İrlanda'dan Sorumlu Devlet Bakanı Shailesh Vara Avrupa Birliği (AB) ile varılan Brexit anlaşmasını gerekçe göstererek istifa etti. Ardından İş ve Emeklilik Bakanı Esther McVey de istifa ettiğini duyurdu.

Raab, istifa sonrası yaptığı açıklamada Kuzey İrlanda için yapılan önerilerin Birleşik Krallık'ın bütünlüğünü tehdit ettiğini söyledi. Raab, "Önerilen anlaşmanın şartları ülkeye verdiğimiz sözler ile bağdaştırılamaz." diye konuştu.

Bu sabah erken saatlerde Bakan Vara da istifa mektubunu Başbakan Theresa May'e gönderdi.

Mektubunda AB Komisyonu ile görüş birliğine varılan ve hükümet üyelerinin çoğunluğunun desteklediği Brexit anlaşmasından duyduğu üzüntüyü ifade eden Vara, bu anlaşmaya kendisinin destek veremeyeceğini vurguladı.

Vara, Birleşik Krallık'ın AB'den geri çekilme şartlarını ortaya koyan anlaşmanın, seçmenlerin taleplerini karşılamadığını savundu.

İstifalar sonrası sterlin dolar karşısında yüzde 1,50 değer kaybetti ve 1,2818'e geldi. Sterlin/euro da yüzde 1,40 kayıpla 1,1328'de. İngiliz para birimi TL karşısında ise yüzde 1,80 kayıp yaşadı. Sterlin/TL 6,9800'dan işlem görüyor.

İngiliz kabinesinde gün içinde başka istifaların yaşanması bekleniyor. Temmuz ayında Brexit Bakanı David Davis ve Dışişleri Bakanı Boris Johnson, geçen cuma günü de Ulaştırmadan Sorumlu Devlet Bakanı Jo Jonson, Brexit gerekçesiyle istifa etmişti.(EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar