Brexit faturası: Her çeyrekte 6.6 milyar sterlin

Brexit faturası: Her çeyrekte 6.6 milyar sterlin
Britanya, Brexit referandumundan beri her çeyrekte 6,6 milyar sterlin kaybetti. Brexit kararı olmasaydı ekonomi yüzde 3 daha büyük olurdu.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P’ye göre Britanya’nın ekonomik aktivitesi, Avrupa Birliği’nden ayrılma referandumunun yapıldığı Haziran 2016’dan bu yana her çeyrekte olması gerekenin 6,6 milyar sterlin gerisinde kaldı.

S&P’nin kıdemli ekonomisti Boris Glass tarafından hazırlanan raporda, "Dünyanın beşinci büyük ekonomisi olan Britanya’da GSYH, Brexit kararı olmasaydı 2018 sonunda ortaya çıkana göre yüzde 3 daha büyük olurdu" ifadeleri yer aldı.

Glass’a göre Britanya, Brexit kararı olmasaydı referandumdan bu yana geçen 10 çeyrekte çeyrek başına ortalama yüzde 0,43 değil, yüzde 0,7 büyüyecekti.

Glass hemen referandum sonrasında İngiliz pound’unun yüzde 18 düştüğünü hatırlatırken, bunun en uygun gösterge olduğunu ve etkilerinin enflasyon yoluyla bütün ekonomiye yayıldığını dile getirdi.

İthalat daha pahalı hale gelirken, enflasyonun yükselmeye başlaması hanehalkı harcamalarını etkiledi.

S&P enflasyonun Brexit referandumu olması ile olmaması arasında yüzde 1.8 daha yüksek olması yönünde etki yarattığını tahmin ediyor.

Goldman Sachs tarafından bu haftanın başında açıklanan Sterlin beklentilerine göre, S&P daha düşük bir tahmin yayınladı. Bunun ekonomiye etkisinin haftalık 600 milyon pound civarında olduğunu tahmin eden S&P’nin rakamlarına dayanarak Reuters, çeyreklik bazda 7.8 milyar poundluk bir etki olabileceğini hesapladı. (EKONOMİ SERVİSİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar