Brunson’un avukatı: Görüşme trafiği azaldı

Brunson’un avukatı: Görüşme trafiği azaldı
Rahip Brunson'un avukatı İsmail Cem Halavurt, Erdoğan’ın son açıklamalarının tutukluluk halinin devam edeceğine işaret ettiğini söyledi.

Esra KOÇAK MAYDA 


ARTI GERÇEK- ABD ile Türkiye arasında yaşanan krizde yaptırım gerekçesi olarak gösterilen ve İzmir’de ev hapsinde tutulan rahip Andrew Bruson’un bir sonraki duruşmada serbest bırakılacağına yönelik iddialar gelmişti. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, "Brunson bu ay serbest bırakılabilir" açıklaması yapmıştı. 

Erdoğan, Reuters'e verdiği röportajda Brunson'la ilgili bu açıklamalara "İsmini andığımız zat (Brunson), terör örgütleriyle münasebetleri olduğu için tutuklanmıştır. Şu an bu tutukluluk içerisindedir. Sağlık nedeniyle yargı kendisinin eve çıkmasına izin vermiştir. 12 Ekim'de mahkemesi var. Mahkemede yargı ne karar verir bunu bilemem. Buna siyasiler de karar veremez" diye cevap verdi. 

Bu iddiaları ve açıklamaları sorduğumuz Brunson'un avukatı İsmail Cem Halavurt "Brunson’un tutukluluk halinin devam edeceğini düşünüyorum" dedi. 

"İŞİN HUKUKİ YANINDAN ÇOK SİYASİ YANI AĞIR BASIYOR"

İşin hukuki boyutundan çok siyasi boyutunun daha ağır bastığını belirten Halavurt, "Hukuken Brunson’un serbest bırakılması için bir beklentim var elbette. Başından beri tutuksuz yargılanması gerektiğini savunuyorduk, bize göre oldukça uzadı bu tutukluluk hali. Brunson’un bir an önce ev hapsinin kaldırılıp serbest bırakılması gerekiyor" dedi. 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun "Brunson bu ay serbest bırakılabilir" açıklamalarına ilişkin de Halavurt "Pompeo neye dayanarak, hangi veriyi gerekçe göstererek bu açıklamayı yaptı bilmiyorum. Siyasi ortamın yumuşadığına ilişkin değerlendirmeler de yapılıyor ama bunlar subjektif açıklamalar bana göre" değerlendirmesinde bulundu. 

Heyetler arası görüşmelerin yaklaşık bir aydır yapılmadığını söyleyen Halavurt, "Ev hapsine alındığı dönemde ciddi bir görüşme trafiği vardı ama şu anda bize, kamuoyuna yansıyan böyle bir görüşme yok. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünkü açıklamaları da bu işin sürüncemede kalacağını gösteriyor. Dolayısıyla ben Brunson’un tutukluluk halinin devam edeceğini düşünüyorum" dedi. 

"3 EKİM’DE AYM’YE BAŞVURACAĞIZ"

Halavurt, 12 Ekim’de görülecek olan dava öncesinde yerel mahkemelerin itirazlarını reddetmesi üzerine 3 Ekim tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını açıkladı.
Anayasa Mahkemesi’ne yapacakları başvuruda, Brunson’un özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğini ve seyahat özgürlüğünün engellendiğini hatırlatacaklarını belirten Halavurt, AYM’den ev hapsinin kaldırılmasını ve Brunson’un ülkesine dönmesini talep edeceklerini ifade etti. 

NE OLMUŞTU?

Sağlık sorunları gerekçesiyle 25 Temmuz'da ev hapsi kararıyla cezaevinden tahliye edilen papaz Brunson için avukatı İsmail Cem Halavurt kısa süre önce İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulunmuştu. Halavurt'un, ev hapsinin ve yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması için yaptığı başvuru, 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedilmişti. Mahkeme heyetinin reddettiği talep, incelenmek üzere üst mahkeme olan İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmiş ve üst mahkeme de suç vasıflarında değişiklik olmadığı gerekçesiyle oy birliğiyle ev hapsi ile yurt dışına çıkış yasağına yapılan itirazı reddetmişti. Ağır ceza mahkemelerince Brunson ile ilgili itirazların reddedilmesi üzerine avukat Halavurt, Anayasa Mahkemesi’ne başvurmaya karar verdiklerini açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi, yapılacak başvuru sonrası Bronson hakkında nihai kararını verecek.

 

Öne Çıkanlar