Buldan'dan 'kayyım' tepkisi: Bu iktidar darbecidir, irade hırsızıdır

Buldan'dan 'kayyım' tepkisi: Bu iktidar darbecidir, irade hırsızıdır
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan partisinin kadın grup toplantısında konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla toplanan Kadın Grubu Toplantısı’nda konuştu.

Toplantıya DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ve HDP Kadın Meclisi bileşenleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Beyaz Tülbentli anneler ve HDP’nin önceki Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın annesi Münire Yüksekdağ katıldı. Buldan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Erkekler oturmuş bütçe yapıyor. Bu bütçe planlamasından, hazırlanmasına ve içeriğine kadar tamamı savaş bütçesidir, erkek bütçesidir. Ne yaşama, ne refaha, ne de kadına ayrılan bir pay yoktur. Bu bütçe Saray’ın, AKP yandaşlarının ve ailelerinin bütçesidir.

Diyanet Vakfı hazırladığı kamu spotunda kadını eve hapseden basmakalıp yargıları pekiştiren, erkeğe hizmet eden bir kadın imajı çizdi. Kadınlara uygulanan cinayetle, kadını aşağılayan diyanet birbirini beslemektedir. Alın, o kamu spotunuzu başınıza çalın.

AKP-MHP İKTİDARI ŞİDDET ÜRETMEKTE

Kadına yönelik şiddetle mücadele haftasındayız. Ne yazık ki kadına yönelik şiddetin dünya ölçeğinde en yüksek düzeylerde yaşandığı bir ülke gerçekliğine sahibiz. Toplumsal cinsiyet eşitliği, toplumsal adalet, şeffaflık, demokrasi ve hukuk devleti hedefi olmayan AKP-MHP iktidarı, yaşamın her alanında şiddet üretmekte, şiddeti beslemektedir. Bakınız, 2016’da 304, 2017’de 353, 2018’de 280, 2019’da 299 kadın öldürüldü. 

Kadınlar mücadelesiyle bütün dünyayı tehdit eden IŞİD karanlığını yenmiş, aydınlık geleceğin yolunu açmıştır. Dünya halklarına ve tüm dünya kadınlarına böylesi kıymetli bir kazanım hediye etmiştir.

ERDOĞAN, TRUMP GÖRÜŞMESİ

Geçen hafta Erdoğan Amerika’da Trump’la bir görüşme yaptı. İki erkek zihniyet kafa kafaya vermiş halklar, ülkeler adına karar vermeye çalışıyorlar! Dünya barışı mı gündemlerinde? Hayır. Halkların huzur ve refahı mı gündemlerinde hayır.

KAYYIM ATAMALARI

Üç büyükşehir belediyemizle birlikte toplam 24 belediyemize kayyım atanmış, belediye eş başkanlarımız görevden uzaklaştırılıp tutuklanmıştır. Tutuklanan 8, görevden uzaklaştırılan 10 kadın belediye eş başkanımız bulunmaktadır.

Maalesef bu sayı her geçen gün artmaktadır. Bu iktidar darbecidir. İrade hırsızıdır. Gece yarısı hırsız gibi belediyelerimize girip talan ediyorlar.

Eş Başkanlık mor çizgimizdir asla ve kata vazgeçmeyeceğiz. Kadınlar bu iktidarın korkulu rüyası olmaya devam edecektir. 

Biz kadınlar; bu ülkeyi S400 kafasına, savaş mantığına teslim etmeyeceğiz. Buradan söylüyoruz: Çözüm; Tek Başkanlık değil, Eş Başkanlıktır.

Ama şu da bir gerçek ki Meclis'in kadın milletvekili oranı biz olmasak utanılacak seviyede olacaktı. HDP bu oranı size rağmen yükseltmeye devam edecek. Sevgili Şirin Tekeli'nin dediği gibi 'Daha yapacak çok şey var. Yılmak yok.'

Nefrete karşı sevgiyi öreceğiz ilmik ilmik, ölüme karşı yaşamı savunacağız yürek yürek, savaşa karşı barışı haykıracağız gümbür gümbür, sömürüye karşı direnci büyüteceğiz ev ev, şehir şehir, zindan zindan.

Biz kadınlar HDP ile birlikte onların karanlığına, karanlık ve kaostaki ısrarına karşın; inançla, inatla, sabırla, kararlılıkla aydınlığa süreceğiz yelkenlilerimizi.

Buradan ülkenin dört bir yanındaki bütün kadınlara sesleniyorum. Kadınlara yöneltilen şiddetin karşısında hep beraber duralım! Kadınların kazanımlarına el koymaya çalışan cinsiyetçi iktidarlara karşı her yerde direnelim."

Öne Çıkanlar