'Bu olağanüstü hal aklından ülkeyi kurtarabiliriz'

'Bu olağanüstü hal aklından ülkeyi kurtarabiliriz'
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, TİHV, İHD ve DİSK’i ziyaret etti. Ziyaretlerin gündemi yeni demokratik anayasa çalışmaları oldu.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin "Demokratik Anayasa", "Yargı Paketi" ve "Demokrasi İttifakı" kapsamında başlattığı görüşmeler kapsamında, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nu (DİSK) ziyaret etti.

Önce İHD İstanbul Şubesi’ne giden Temelli ve beraberindeki heyetİ, TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı ile İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri karşıladı. Temelli ve heyet görüşme öncesi gündeme ilişkin basına açıklamalarda bulundu.

Temelli, Türkiye’nin en önemli gündeminin insan hakları ihlallerinin olduğunu söyledi. İktidarın insan hakları ihlallerinde büyük bir suç işlediğini belirten Temelli, "Dün 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde insanlar taleplerini haykırdılar. Türkiye toplumunun bu beklentilerine sırtını çeviren bu iktidar hak ihlalinde adeta dünya şampiyonluğuna oynuyor. Tüm hakların gasp edildiği bir süreci yaşıyoruz. AKP bu hak gasplarını da savaş politikalarıyla sürdürmeye çalışıyor. AKP kimliğini her zaman ön planda tutan Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP’yi, milletvekillerini, belediye başkanlarını yine tehdit etmiştir. Bununla aslında Türkiye halklarını, emekçilerini, kadınlarını tehdit etmiştir. Türkiye bu kabustan uyanmalıdır. Türkiye bu gidişe dur demelidir. Bu hak ihlalleri konusunda yan yana gelmelidir. Çağrımız bu yöndedir" diye konuştu.

‘BAROLAR ADALET ISRARINI GÖSTERDİ’

TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı da, HDP’nin barış konusundaki ısrarlarının çok önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bu süreçte adalet arayışı ile ilgili uğraşlar da hepimiz için olmazsa olmazlardandır. Bugün adli yıl açılışının bir parti başkanının başkanlığında yapılıyor olması Türkiye’de hukukun üstünlüğünün nasıl tümüyle ortadan kaldırıldığını ve hukukun ortadan kalktığını aslında ifade etmektedir. Böyle bir resim çizmektedir. Gitmeyen barolar onurumuzdur bu tabloda yer almayarak. Adalet konusunda ısrarını göstermişlerdir. Türkiye’de haklar, adalet ve demokrasi ve insan hakları için mücadele etmeyi sürdürecekler. Bu mücadelenin içinde hepimiz var olacağız." 

Kayyım atamalarına karşı olduklarını dile getiren Fincancı, şöyle devam etti: "Çünkü tam da böyle bir uygulanma olarak tanımlanmaktadır. 2016 yılında da sömürge valileri atanmıştır. Şunu görmek gerekiyor; umut verici olan, 2016 yılında da kayyum atandığında Türkiye’de halklar yeterince ses çıkarmamıştır. Bunun cesareti ile bugün 19 Ağustos itibarıyla kayyum ataması yaptığında halklardan çok büyük bir tepkiyi de almıştır. Bu tepkiyi büyütmek ve güçlendirmek hepimizin boynunun borcudur."

‘GERÇEK BİR ANAYASA’YA İHTİYAÇ VAR’

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ise, şunları vurguladı: "12 Eylül’de yapılan anayasanın yapıcısı aldı kaçtı. Anayasayı hazırlarlarken devletin güvenliğini hedeflediklerini söylemişti. Şimdi tam da bu devlet güvenliğini önceleyen tutumların anayasanın ya da politikaların insan haklarını nasıl ihlal ettiğini, demokrasiyi nasıl ortadan kaldırdığına şahitlik ettik. Bugün gerçekten bir hukuka, yeni bir toplum sözleşmesine ve yasalara ihtiyacımız var ama bunların oluşturulmasında insan haklarının demokrasinin öncelemesi, hedeflenmesi gerektiğini artık açıklıkla görüyoruz. Buradaki ziyaretler ve görüşmelerin de tam da bu ihtiyacın nasıl gerçekleştirebilirizi konuşmak ve tartışmak oldukça önemli. Toplumda çünkü yeterince toplumsal ve muhalefet güçlerinin birlikteliğine, istikrarlı bir tanıklık söz konusu olamıyor. Herkesin ihtiyacı olan adaletin, demokrasinin ve insan hakları mücadelesinin gerçekleştirilebilmesi de birleşik bir mücadele için önemlidir. Bunun adımları ve çabaları değerlidir."

ÇERKEZOĞLU: ÖZEL BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ
 
Temelli ve beraberindeki heyet daha sonra DİSK'i ziyaret etti. Temelli'yi DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK yöneticileri karşıladı. Açıklamalarda bulunan Çerkezoğlu, Türkiye'nin özel bir süreçten geçtiğini belirterek, "Geçen hafta DİSK, KESK, TTB ve TMMOB olarak kendilerini ziyaret ettik. Onlar da bizi ziyaret ettiler. Mecliste işçilerin sesi olan bir partinin buraya gelmesi bizler için çok önemlidir" diye konuştu.
 
‘TÜRKİYE ARTIK KENDİ ANAYASASINI YAPMALI’
 
Ardından söz alan Temelli, kayyım sürecinde gösterilen dayanışma ve bu demokrasi mücadelesinden dolayı teşekkür etti. 19 Ağustos’a belediyelerine dönük kayyım darbesi ile uyandıklarını dile getiren Temelli, "Bu darbeye karşı koymak karşı çıkmak çok önemlidir. Bu kayyumcu zihniyetten bu olağanüstü hal aklından ülkeyi kurtarabiliriz. Demokrasi ittifakı anayasa ve yargı reformuna dair çalışmalarımızı paylaşmak istiyoruz. Sizlerin katkılarının önemli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye artık kendi anayasasını yapmalı, emekçiler kendi anayasasını yapmalı. Emekçilerin kendisini içinde bulabileceği, haklarını koruyacağı bir anayasaya ihtiyaç var" diye konuştu. (MA) 

Öne Çıkanlar