‘Bu suça ortak olmayacağız’ diyen Baskın Oran beraat etti

‘Bu suça ortak olmayacağız’ diyen Baskın Oran beraat etti
Artı Gerçek yazarı Prof. Dr. Baskın Oran, barış bildirisine imza attığı için hakkında ‘örgüt propagandası’ iddiasıyla açılan davada beraat etti.

ARTI GERÇEK-Doğu ve güneydoğuda düzenlenen operasyonlar ve sokağa çıkma yasaklarının durdurulması çağrısıyla 1128 akademisyen tarafından "Bu suça ortak olmayacağız" şiarıyla yayınlanan barış bildirisini imzaladığı için hakkında dava açılan Prof. Dr. Baskın Oran beraat etti.

Aynı zamanda Artı Gerçek yazarı olan Prof. Dr. Baskın Oran, 10 Ocak 2016'da Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nin "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini imzalamış, geçen yıl hakkında soruşturma başlatılarak ‘terör örgütü propagandası’ suçlamasıyla dava açılmıştı.

‘DEVLETİN ELEŞTİRİLERE TAHAMMÜL ETMESİ GEREKİR’

Oran hakkında İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 5 Aralık’ta görülen davada, Anayasa Mahkemesi’nin 26 Temmuz’da Barış Akademisyenleri hakkında verdiği ifade özgürlüklerinin ihlal edildiği yönündeki karara işaret edilerek, beraat etmesine hükmedildi.

Kararın gerekçesinde şu ifadeler kullanıldı:

"En geniş siyasi özne olan devlete yönelik eleştirinin sınırlarının bireylere yöneltilen eleştirilere göre çok daha geniş olduğunda bir tereddüt olamaz. Yaklaşık on ay boyunca on bir şehirde terör örgütüne karşı yürütülen ve milyonlarca insanın hayatını etkileyen operasyonların kamuoyu tarafından takip edilmesi ve operasyonlar hakkında farklı değerlendirmeler yapılması normal karşılanmalıdır.

Başvurucuların imzaladığı bildirideki düşüncelerin toplumun büyük çoğunluğunun düşüncelerinden açıkça farklı olduğu ortadadır. Ancak tam da bu sebeple bu tür açıklamaların korunması noktasında daha hassas davranılması gerekir. Çünkü bu tür müdahaleler kamuoyunun ülkede meydana gelen son derece önemli olaylar hakkındaki farklı bakış açılarının -onların büyük çoğunluğu için bu bakış açısının kabul edilmesi ne kadar zor olursa olsun- öğrenme hakkına ağır bir sınırlama getirmektedir.

Bildirinin imzalanmasına neden olan operasyonları yürüten kamu gücüne karşı ağır eleştirilerde bulunulabileceğinin öngörülmesi ve demokratik çoğulculuk açısından bunlara daha fazla tahammül edilmesi gerekir."

KARAR ‘OY BİRLİĞİYLE’ ALINDI

Prof. Dr. Baskın Oran’ın beraati yönünde hüküm kuran mahkeme heyeti, kararı oy birliğiyle aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar