Buldan: Faşizmi kadınların demokrasi baharı bitirecektir

Buldan: Faşizmi kadınların demokrasi baharı bitirecektir
HDP Kadın Konferansı, ‘Özgürlükte ısrarlı mücadele kararlıyız’ sloganıyla toplandı.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK - HDP, 23 Şubat’taki Olağan Kongresi’ne konferanslarla gidiyor. İl ve ilçe kongrelerini tamamlayan HDP, bugün Kadın Konferansını topladı. 24-25 Ocak’ta ise 3. Büyük Konferansı’nı gerçekleştirecek. 

3. Kadın Konferansı, "Özgürlükte ısrarlı mücadele kararlıyız" sloganıyla Ankara Hilton Hotel’de gerçekleştiriliyor. 

Konferansın açılış konuşmasını yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylamez’in katledilmesinin yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, kirli bir planla katledilen kadınlar için adalet mücadelesini sürdüreceklerini dile getirdi. Buldan, yarın ölüm yıldönümü olan Hrant Dink’i de andı. 

‘EŞİT TEMSİLİYET OLMAZSA OLMAZIMIZ’

"Kadınların karar mekanizmalarında ve temsiliyet noktalarında eşit pozisyon alması biz kadınlar için olmazsa olmaz bir hedefti ve bu hedefi gerçekleştirdik" diye devam eden Buldan, 2006’dan bu yana eş başkanlık sisteminin uygulandığını hatırlattı. Buldan, HDP’nin parlamentodaki kadın milletvekili aritmetiğini değiştirdiğini, dünyada en fazla kadın temsiliyet oranına sahip parti olduğunu kaydetti. 

Ancak bunun yeterli olmadığını, gerçek ve tam eşitliği sağlamak, özgürlükleri tam anlamıyla elde etmek gibi büyük bir hedefleri olduğunu dile getiren Buldan, "Eşit, ekolojik, demokratik bir toplum düzenini sağlamak, aydınlık bir geleceği inşa etmekte kararlıyız" dedi. 

‘SON YÜZYILIN EN YOĞUN SALDIRILARINI YAŞIYORUZ’

"Belki de son yüzyılın devlet gücüyle kadınlara yöneltilmiş en yoğun saldırıları yaşıyoruz. Haklı mücadelemizde kendi karanlık sonlarını görenler var" diyen Buldan, siyasi operasyonlardan kayyım darbelerine kadar aralıksız bir saldırı süreci ile karşı karşıya olunduğunu ifade etti. 

Buldan, HDP’ye karşı bir darbe süreci işletildiğini söyleyerek, iktidarın muşruiyetini yitirdiğini, halk desteğini kaybettiğini belirtti. "Komplolarla, coplarla, silahlarla, tüm zor aygıtlarıyla ve yarattıkları korku imparatorluğu ile ayakta durmaya çalışıyorlar. Nefret söylemi, hedef gösterme, düşmanlaştırma siyasi iktidarın artık günlük politikası haline gelmiş durumdadır" diyen Buldan, HDP İstanbul il binasına yönelik silahlı saldırıyı hatırlattı. Buldan, isim vermedi ancak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya işaret etti. "Bu tetikçileri kimlerin gönderdiğini tahmin etmek zor değil" diyen Buldan, saldırıdan birkaç gün önce Devran okuma tiyatrosu nedeniyle Selahattin Demirtaş’ın hedef gösterildiğine dikkat çekti. 

‘TEK DERTLERİ RANT’

"Kendi karanlıklarında kaybolacaklar. Kazanacak olanlar ise bizler olacağız" diye Buldan, AKP iktidarının ülkeyi kalkındırmaya dair tek bir projesi olmadığını söyledi. Buldan, "Tek dertleri ihale ve rant dağıtımı ile zenginleşmek, güvenlikçi politikalar ve milliyetçilikle iktidarlarını ayakta tutmaktır" diye ekledi.  

Yoksulluktan intihara sürüklenen, soğuktan donarak ölen insanları hatırlatan Buldan, halkın günden güne ağırlaşan yoksulluk yükü altında ezildiğini, iktidarın gündeminin ise Kanal İstanbul ve savaş tezkereleri olduğunu belirtti. 

Baskıcı politikalar, yoksulluk ve işsizlikten en çok etkilenenlerin kadınlar olduğunu dile getiren Buldan, 2019 yılının son 10 yılda en çok kadının öldürüldüğü yıl olduğunu hatırlattı. Buldan, "474 kadının katledildiği vahim bir tablo ile karşı karşıyayız. Yüzlerce kadının yaşamının soldurulduğu bir yılı geride bıraktık, fakat kime gam kime keder" diye konuştu. 

İstanbul Sözleşmesi, eşbaşkanlık sistemi ve kadın kurumları başta olmak üzere kadınların kazanımlarının hedef alındığını söyleyen Buldan, "Kadınlara saldırıyorlar çünkü korkuyorlar. Kadınlar bu iktidarın korkulu rüyasıdır. Kadınların cesaretinden, değiştirme gücünden korkuyorlar" dedi. 

‘2019 DİRENİŞ YILIYDI, 2020 ZAFER YILI OLACAK’

Buldan, "2019 yılı kadınların direniş yılıydı, 2020 de kadınların zafer yılı olacaktır. İktidar şunu iyi bilsin ki bu meydan boş değildir, bu ülke sahipsiz değildir" diye konuştu. 

Kadınları faşizme karşı eşitlik ve özgürlük mücadelesinde birleşmeye çağıran Buldan, güç birliği ve dayanışmanın halkları zafere ulaştıracağını dile getirdi. Buldan, ekledi: "Faşizmin kışını, kadınların getireceği rengarenk demokrasi baharı bitirecektir." 

HDP’li belediyelerin hiçbirinde yolsuzluk, usulsüzlük, rüşvet olmadığını, halkın tek bir kuruşunun hiçbir fırsatçıya peşkeş çekilmediğini ifade eden Buldan, kayyımların yolsuzluklarına dikkat çekti. Buldan, "Halkımıza ait olanı halkımıza teslim edinceye kadar bu mücadele kesintisiz sürecektir" dedi. 

"Bulunduğumuz yüzyıl kadınların yüzyılıdır. Yaşadığımız asra kadıların zaferi damgasını vuracaktır" diyen Buldan, tüm kadınları 23 Şubat’taki büyük kongreye davet etti. 

YÜKSEKDAĞ: ONUR VE ÖZGÜRLÜK MÜCAELESİ MİLYONLARA UMUT OLACAK

Konferansta HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın gönderdiği mesaj da okundu. Yüksekdağ, mesajında, "Kadın özgürlük hareketini halklarımızın barış ve özgürlük mücadelesini boğmaya çalışan erkek egemen tekçi, faşist rejim karşısında umut ve cesaretle durmayı başaranlar yine bizler olacağız. Politik mücadele ve temsil alanlarında şiddete uğrayan, katledilen Emineler, Şuleler, Cerenler için verdiğimiz adalet ve hesap sorma sözü bunu gerektiriyor. Çünkü, cansız bedeni sokaklarda bekletilen, yıllardır evlatlarının cenazesini arayan, güvencesiz, korumasız bırakılarak erkeklerin işkencesine terk edilen yoksulluğun, ayrımcılığın, cinsiyetçi hakaretlerin hedefi haline getirilen kadınların ahı mücadele bayrağımız ve kararlılığımızdır. Bugün konferansımızda ifadesini bulan bu kararlılık, inanıyorum ki yeni kapılar açacak, inancımızı, direncimizi pekiştirecek. HDP Kadın Meclisi ve Meclis’te, yerel yönetimlerde, sokaklarda, üretim alanlarında, okullarda yaşamın filizlendiği her yerde büyüteceğimiz onur ve özgürlük mücadelesi milyonlara umut, direniş azmi ve ilham olacaktır" dedi. 

Öne Çıkanlar