Burdur'da askerlere 'sağlığım yerinde' belgesi mi imzalatılıyor?

Burdur'da askerlere 'sağlığım yerinde' belgesi mi imzalatılıyor?
Burdur 58. Piyade Eğitim Alay Komutanlığı'nda yaşanan uyuz ve kuduz vakalarının ardından askerlere zorla sağlık belgesi imzalatıldığı iddia edildi.

İsa Uğur ERDOĞAN

ARTI GERÇEK- Burdur 58. Piyade Eğitim Alay Komutanlığı'nda zorunlu askerlik yapan askerlerden dördünün uyuz ve verem olduğunun açığa çıkmasının ardından, Alay karantinaya alınmıştı.

Askerler sağlıksız koşulları dile getirmiş, çamaşırlarını yıkayamadıklarını ve banyo yapamadıklarını aktarmıştı. Skandalın ortaya çıkmasının ardından askerlere zorla sağlıklarının yerinde olduğuna dair belge imzalatıldı.

Artı Gerçek'e ulaşan askerler Alay komutanının sabah saatlerinde yanlarına geldiğini ve 'Hangi ş…z basına haber verdi’ diyerek hakaret ve küfürler ettiğini aktardı. Kendilerine  sağlık durumlarının iyi olduğuna dair belge imzalatıldığını söyleyen bir asker, basına haber vermeleri halinde askerliklerinin uzayacağı tehdidinde bulunulduğunu söyledi.

Askerlere olayın ardından herhangi bir muayene yapılıp yapılmadığını sorduğumuz asker, muayene edilmediklerini sadece ‘sağlıklıyım’ belgesi imzalatıldığını ifade etti.

NE OLMUŞTU?

58. Piyade Eğitim Alay Komutanlığı'nda zorunlu askerlik yapan askerler, hijyen ve sağlıklı yaşam ortamı olmadığını, uyuz ve veremden dolayı 4 arkadaşlarının karantina altına alındığını ve tüm yatakların yakıldığını söylemişti. 

Adını vermek istemeyen bir asker, "Burada yaklaşık 1500 ila 2 bin kişi var. Bizim bölük 450 kişi ve kimse duş alamıyor. Geçen gün uyuz vakası çıktı ve bütün yatakları yaktılar. 2 kişi uyuz, 2 kişi verem olmak üzere 4 kişi karantinada. Biz perişan olduk, çok zor durumdayız. Yetkililer durumun farkında ancak tek yaptıkları şey; yatakları yere attırıp ateşe vermek oldu. 2 bin kişilik bir yerin çamaşırhanesi yok; ne yapacağımızı bilmiyoruz. Tuvaletler ve yataklar pislik içinde. Benim yatağım sapsarı olduğundan dolayı gömleklerimi serip yatıyorum ama nereye kadar dayanırım bilmiyorum. Ben de revirlik oldum. Salgının başlamasından korkuyoruz." diye konuşmuştu.

HDP Kocaeli Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, olayı Meclis gündemine taşıyacaklarını belirterek, "Aldığımız haberlere göre bu alanda verem ve uyuz hastalığının başladığı, komutanlarında yatakları ateşe vermek sureti ile tedbir almaya çalıştığı 21. yüzyıldaki bir ülke için çok üzücü haberler bunlar. Madem bu gençleri askere almışsınız, her şeyinden ve sağlığından da sorumlu olmanız gerekir. Devlet yetkililerine sesleniyorum. Bir an evvel sağlıklı bir yaşam hakkının sağlanması için gereken tedbirler alınmalıdır" demişti.

Öne Çıkanlar