Burgazada'daki Madam Martha Koyu'nu açık arttırmayla sattılar

Burgazada'daki Madam Martha Koyu'nu açık arttırmayla sattılar
İstanbulluların adalarda ücretsiz denize girip kamp yapabildiği 1'inci derece sit alanı Madam Martha Koyu, ihaleyle restoran işletmecisine tahsis edildi.

Son dönemde İstanbulluların müşterek alanlarından olan vakıf arazilerini paraya çevirmeye çalışan Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün son icraatı Burgazada’da gerçekleşti.

Burgazada'da İstanbulluların ücretsiz denize girebildiği ve kamp yapabildiği neredeyse tek bölge olan, birinci derece sit alanı Madam Martha Koyu, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bir ihaleyle restoran işletmecisi bir kişiye tahsis edildi.

Tüm Marmara Adaları’nındaki hayatı ve çevre ihlallerini haberleştirerek gündeme taşıyan 'dokuzadabirdeniz.com'un aktardığı habere göre, 15 Aralık'ta yapılan ihaleyle Madam Martha Koyu ve çevresindeki elli dönümü aşkın arazi , 15 bin TL aylık kira bedeliyle 15 yıllığına adada restoran işleten bir kişiye kiralandı.

MADAM MARTHA'NIN EVİ DE İŞLETMEYE AÇILACAK

Böylece Burgazada’nın doğal yaşamı ve kültürel belleği açısından en önemli bölgelerinden birinin turizm işletmelerine açılması için ilk adım atılmış oldu.

Birinci derece doğal sit alanı olan Madam Martha Koyu’nun da içinde yeraldığı toplam 56 dönümlük arazi Martha Koyu’ndan Kalkapazankaya’ya kadar uzanan çok geniş bir bölgeyi kapsıyor. Arazi üzerindeki Madam Martha’nın evi de dahil olmak üzere çeşitli binalar için imar barışından yararlanmak üzere yapılan başvurular sonrasında alınacak turizm ruhsatı, bu bölgenin turistik işletmelere açık hale gelmesine neden olacak.  Bölgeyi tellerle çevirmeyi, alana girişleri ücretli hale getirmeyi, bölgede konser alanı, plaj, restoran ve kafeterya gibi tesisler  kurmayı planlayan işletmecinin projeleri için resmi onay süreci halen devam ediyor.

ADA HALKI İHALENİN İPTALLİ İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Martha Koyu’nu da içine alan yaklaşık 56 dönümlük arazinin özel kişilere devredilmesi, halkın kıyı kullanım hakkının elinden alınması ve paralı hale getirilmesi, doğal ve kültürel yaşamın tahrip edilmesi endişeleri Burgazada’da ve tüm Adalar’da tepki yaratmaya devam ediyor. İhalenin iptal edilmesi için girişimler başladı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar