Bursa: AKP'de adayın adı yok

Bursa: AKP'de adayın adı yok
Bursa’da Millet İttifakı adayı Nilüfer’den, Cumhur İttifakı adayı Saray’dan. Aday Erdoğan’ın gölgesi altında.

Fatma YÖRÜR


ARTI GERÇEK – Seçim turumuzun Bursa durağında yarış kıran kırana sürüyor. 2014’te Bursa’nın seçtiği Belediye Başkanı Recep Altepe, Erdoğan’ın isteğiyle istifa edince yerine İnegöl’den getirilen Belediye Başkanı Alinur Aktaş bu seçimde de Cumhur İttifakı Büyükşehir adayı oldu.

Bursa’nın güzel yanı tüm partiler kent meydanında bir arada yarışı sürdürüyor. Tek tek stantları ziyaret ediyoruz. Herkes kendisini anlatma telaşında ancak AKP stant (küçük bir seçim ofisi ve en konforlusu) sorumluları kamerayı görünce "Talimat var konuşamayız" diyorlar.

ERDOĞAN AFİŞLERİ HER YERDE – AKP SEÇMENİ ADAYINI TANIMIYOR

Kent meydanında seçmene soruyoruz. Her binadan çarşaf çarşaf sarkan Erdoğan afişlerine ciddi tepki var. AKP adayları ikinci planda, bu nedenle seçmene adaylarının isimlerini soruyoruz ancak bu yanıtı bilen tek tük seçmen var.

Aktaş, AKP Kurucu Yönetim Kurulu üyesi olarak siyasete atıldı. 28 Mart 2004 seçimlerinde İnegöl Belediye Başkanlığı yaptıktan sonra 2 Kasım 2017 tarihinde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin istifası üzerine Belediye meclisinde yapılan seçimle Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.  İnegöl AVM, Yeni Pazaryeri, İnegöl TOKİ Konutları, İnegöl Mobilya Organize Sanayi Bölgesi, İnegöl Kent Müzesi Alinur Aktaş döneminde İnegöl kentinde hayat geçti.

Millet İttifakı adayı ise Bursa’nın son dönem yükselen yıldızı Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey. Bozbey’in arkasında hem Nilüfer’deki belediyecilik deneyimi hem de ekonomik krize tepkinin yarattığı rüzgar var.

ÖNCEKİ SEÇİMLER VE BU SEÇİMDE HAVA

Bursa 17 ilçe ve Büyükşehirde belediye başkanı seçecek. Bin 60 mahallede sandıklar kurulacak. İki adayın öne çıktığı yarışta önceki seçimlerde sonuçlar şöyle:

Kent 2004’ten bu yana AKP’de…. 2014’te AKP 15, CHP 2 ilçeyi kazanmıştı. 2018 Genel seçimlerinde 20 milletvekilinden 11’i AKP, 5’i CHP, 2’si İYİ Parti, 2’si MHP sıralarında mecliste yer buldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan %55, Muharrem İnce’ninse %31 oy aldığı kentte Cumhur ittifakı % 56, Millet İttifakı %36 oy oranındaydı. Bu seçimde meclis üyeleriyle yarışta olan HDP % 5,69 oy aldı.

KEMAL KILIÇDAROĞLU BURSA’YI ALMAK İSTİYOR

Bursa’daki bu tablo karşısında daha çok çalışması gerektiğini fark eden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu programına üç Bursa ziyareti aldı. Şubat sonunda ve Mart ortasında Bursa’da miting yapan Kılıçdaroğlu’nun kenti seçim öncesi bir kez daha ziyaret etmesi bekleniyor.  Mustafa Bozbey kentte Ekrem İmamoğlu’nun çalışma disiplinine yakın bir strateji izliyor. Siyaset ve kutuplaşmadan uzak durarak kentin sorunlarını dile getiriyor. Ekoloji odaklı bir çözüm perspektifi sunmaktan bahsediyor. Tüm seçmenlerin oylarına ihtiyaç duyduğunun farkında ve birleştirici bir dil kurmaya özen gösteriyor.

BURSA SON DÖNEMDE KAOTİK BİR HAL ALMIŞ, SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ KOLAY DEĞİL

17’si organize sanayi olmak üzere 23 sanayi bölgesine sahip kentte bu bölgelerin atıl duruma düştüğü ve kapasitesini kullanamadığı, eski teknolojisiyle havayı ve doğayı zehirlediği belirtiliyor. Denetim dışı bu yapıların toparlanması öncelikli iş olarak duruyor.

Daha içinden çıkılmaz kriz trafik sorunu. Kentte mesai içi saatlerde bile bir yerden bir yere gitmek zaman alıyor. Kent içi ulaşım kadar diğer kentlerden Bursa’ya ulaşım da ciddi problem. Havalimanı kullanışsız ve karayolu yetersiz. Dolayısıyla Bursa’ya ulaşmak da Bursa’da bir yerden bir yere ulaşmak da sorun. Deprem gerçeği ve işsizlik oranındaki artış diğer sorunlar.

Tüm sorunların 2004’ten bu yana çözülemiyor ve katlanarak artıyor olması AKP seçmenin davranışlarını sonucu değiştirecek kadar etkileyecek mi zaman gösterecek ama CHP’nin Bursa’da ciddi bir artış yakalayacağı yönünde bir izlenimimiz oldu.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar