Çağdaş Hukukçular Derneği Davası'nda ceza yağdı

Çağdaş Hukukçular Derneği Davası'nda ceza yağdı
ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın da yargılandığı davada mahkeme 20 avukat hakkındaki kararını açıkladı.

‘Adil yargılanma’ talebiyle 56 gündür açlık grevinde olan avukatlar kararın açıklanacağı duruşmaya, kendilerinin ve dava avukatlarının salondan atılması, sebebiyle katılmadı. Sanıkların yanı sıra avukatları da duruşma salonuna girmedi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi 6’sı tutuklu 20 avukatın "Terör örgütü yöneticiliği" ve "Terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla yargılandığı davaya 3. gününde de devam edildi. 

Duruşmada iki tutuksuz sanığın yanı sıra sanık yakınları ve yüze yakın jandarma görevlisi salonda yerini aldı. Tutuksuz sanıklardan savunmalarını soran mahkeme, sanıkların avukatları yanındayken savunma yapmak istedikleri söylemesine rağmen karar açıklamak üzere saat 12.00'de duruşmaya ara verdi.

Mahkemede sanıkların reddi hakim talebi ise karar bağlanmadı. Avukatların üst mahkemeye yaptığı itiraz da yanıtlanmadı.

KARAR: KOZAĞAÇLI'YA 11 YIL 3 AY CEZA VERİLDİ

Kararını açıklamak üzere duruşmaya ara veren mahkeme aranın ardından kararını açıkladı. Karar açıklanırken avukatlar koridora alkışlar ve  ıslıklarla kararı protesto etti.

Sanıklardan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı 11 yıl 3 ay,  Barkın Timtik 18 yıl 9 ay, Ebru Timtik ve Özgür Yılmaz 13 yıl 6 ay, Behiç Aşçı ve Şükriye Erden 12 yıl ceza aldı.

NE OLMUŞTU?

12 Eylül 2017 günü avukat bürolarına baskın yapan polis avukatları gözaltına aldı. Avukatlar 20 Eylül günü tutuklandı. Baskınlar sırasında yurt dışında bulunan ÇHD Genel başkanı Selçuk Kozağaçlı ise Türkiye’ye dönmesinin ardından 13 Kasım 2017 günü tutuklandı. Avukat Barkın Timtik ise 1 Mart’ta tutuklandı.

Bir yıl kadar haklarında iddianame hazırlanmasını bekleyen avukatlar 14 Eylül 2018 günü ilk duruşmaya çıkartıldı. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşmada tutuklu avukatlar Ahmet Mandacı, Aycan Çiçek, Ayşegül Çağatay, Aytaç Ünsal, Barkın Timtik, Behiç Aşçı, Didem Baydar Ünsal, Ebru Timtik, Engin Gökoğlu, Naciye Demir, Özgür Yılmaz, Selçuk Kozağaçlı, Süleyman Gökten, Şükriye Erden, Yağmur Ererken, Yaprak Türkmen, Zehra Özdemir’in tahliyesine hükmetti.

Ancak tahliye kararının hemen ardından savcılığın itirazı üzerine yeniden tutuklama kararı verildi. Ahmet Mandacı ev hapsi, Zehra Özdemir ise denetimli serbestlik hükümleri uygulanmak kaydıyla tahliye edildi.

Günay Dağ ve Oya Aslan hakkındaki yakalama kararı devam ediyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar