Erdoğan'ın katılacağı cami açılışına sınırlama

Erdoğan'ın katılacağı cami açılışına sınırlama
Köln Belediyesi caminin açılışına sadece Erdoğan’ın ve davetli olan 500 kadar kişinin katılabileceğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya'ya gerçekleştirdiği devlet ziyareti çerçevesinde bugün Diyanet Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından Köln’de bir cami açılışına katılacağı bilinirken, açılış vesilesiyle cami dışında düzenlenmek istenen gösteriye Köln Belediyesi ve polisten izin çıkmadı. Açılışa sadece Erdoğan’ın ve davetli olan 500 kadar kişinin katılabileceği duyuruldu.

Cuma akşamı Köln Belediyesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuya ilişkin Köln Belediye Başkanı Mayor Henriette Reker ve polis şefi Uwe Jacob açıklamalarda bulundu. 

Polis şefi Uwe Jacob DİTİB’in büyük büyük bir gösteri organizasyonu için "uygun bir konsept" sunmadığını belirterek 500 kişlik katılımcının dışında "Hiç kimse camiye yaklaşmayacak" dedi.

Uwe Jacob açıklamasında "Caminin bulunduğu bölgeye, sadece kişisel davetleri olan yaklaşık 500 kişi gelebilir Diğerleri, ister yürüyerek, ister araba veya otobüsle olsun Camiye hiç kimse yaklaşamaz. Türk televizyonları etkinliği canlı olarak yayınlıyor - insanlar her şeyi orada görebilir" ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER: MERKEL İLE ERDOĞAN'IN BASIN TOPLANTIISNDA GERGİNLİK

Berlin'de Başbakan Angela Merkel ile görüşmesinin ardından ardından bugün Köln'e gelmesi beklenen Erdoğan'ın katılacağı açılış nedeniyle polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı kentte cami dışındaki etklinlik yasaklandı.

İLGİLİ HABER: BERLİN'DE BİNLERCE KİŞİ, 'HOŞGELMEDİN ERDOĞAN' SLOGANIYLA YÜRÜDÜ

İLGİLİ HABER: ERDOĞAN, STEİNMEİER'İN ELEŞTİRİLERİNİ GÖRMEZDEN GELDİ

"3 BİN POLİS ALARMDA"

Erdoğan’ın Köln ziyareti nedeniyle 3 binden fazla polis memuru görev yapacağı belirtilirken şehirde düzenlenmesi planlanan iki büyük protesto gösterisine ise en az 10 bin kişinin katılması bekleniyor.

Alman mimar Paul Böhm tarafından tasarlanan ve modern bir mimariye sahip olan Köln Merkez Camii'nde yaklaşık bin 100 kişi ibadet edebiliyor. Yaklaşık bir yıl önce bir Cuma namazıyla birlikte hizmet vermeye başlayan caminin resmi açılışı bugüne kadar yapılmamıştı. 2009 yılında temeli atılan caminin yapımı çeşitli nedenlerle sekteye uğramıştı.

ARMİN LASCHET İLE BULUŞMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Camii'nin açılışından önce de Köln kentinin bağlı olduğu Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Eyaleti'nin başbakanı Armin Laschet ile bir araya gelecek. Erdoğan ve Laschet'in buluşacağı yerin Düsseldorf kentindeki Wann Şatosu olacağı açıklanmıştı.

Ancak şatonun sahibinin, siyasi görüşleri nedeniyle buluşmanın Wann Şatosu'nda gerçekleşmesini istemediği bildirildi. Bunun üzerine KRV yönetimi dün akşam buluşmanın Köln/Bonn Havalimanı'nın askeri bölümünde yapılacağını duyurdu.

KRV Başbakanı Armin Laschet de yaptığı açıklamada buluşmada Türkiye'deki basın özgürlüğünün durumunu  ve tutuklu Almanları gündeme getireceğini vurguladı. Laschet'in Erdoğan'la birlikte cami açılışına katılmayacağı açıklamıştı.

"ELEŞTİRİLERİN ODAĞINDAKİ DİTİB"

Türkiye'de 15 Temmuz 2016 yılındaki darbe girişiminin ardından Almanya'da DİTİB eleştirilerin odağında kalmıştı. DİTİB'e bağlı imamların Türk hükümeti için casusluk yaptığı ve Gülen yapılanmasına yakın olduğu düşünülen kişilerin isimlerini Ankara'ya ilettiği gündeme gelmişti. Türk hükümetine yakınlığı nedeniyle Alman yasalarına bağlılığı tartışılan DİTİB, Alman iç istihbaratı Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın da merceğinde. Geçen hafta Alman medyasına yansıyan haberlerde Anayasayı Koruma Teşkilatı DİTİB'i takibe alıp almayacağını incelediği belirtilmişti.

Almanya'da DİTİB’e bağlı 900'den fazla cami bulunuyor. Merkezi Köln’de bulunan DİTİB, resmi kayıtlarda bağımsız bir Alman derneği olarak geçiyor. Ancak DİTİB'in camilerinde görev yapan imamlar Ankara'daki Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gönderiliyor. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar