Çanakkale'de karantinanın nedeni teşvik kapsamında verilen koyunlar

Çanakkale'de karantinanın nedeni teşvik kapsamında verilen koyunlar
Çanakkale'de hayvan ölümleri ve karantinaya neden olan hastalık çiftçilere teşvik kapsamında verilen hayvanlardan bulaştı.

Fatma YÖRÜR


ARTI GERÇEK - Çanakkale'nin Kurşunlu köyünde çıkan koyun-keçi vebası nedeniyle 27 köy ve 5 mahalle karantina altına alındı.

Karantinaya neden olan hastalığın Genç Çiftçi Teşvik Projesi kapsamında köye verilen hayvanlardan geçtiği ortaya çıktı. 

Çanakkale Valiliği'ne bağlı İl, Tarım ve Orman Müdürlüğü, geçen hafta Çanakale merkezde bulunan Kurşunlu Köyü'nde koyun-keçi hastalığı nedeniyle karantina ilan edildiğini açıkladı. Bölgedeki 32 mahalle ve köyü kapsayan karantina öncesi köylerde 30'u aşkın hayvan ölümü gerçekleşti.

HASTALIK TEŞVİK KAPSAMINDA VERİLEN HAYVANLARDAN GELDİ

Kurban bayramı öncesi ortaya çıkan ve çiftçinin büyük maddi zararına neden olan hastalık nedeniyle köylüler kabusu yaşıyor. Hayvanlar ağıllardan çıkamıyor. Köye gelen hastalığın nedeniyse endişeyi büyütüyor.

Koyunlardaki hastalığın Genç Çiftçi Teşvik Projesi kapsamında köylüye dağıtılan küçükbaş hayvanlardan geçtiği bilgisini köylüler Artı Gerçek'le paylaştı. 

Genç Çiftçi Projesi çiftçilere hayvan ve kredi desteği sağlıyor. Aynı kapsamda başka bölgeye gönderilen hayvanlarda risk var mı bilinmiyor. Bölgede hasta olan hayvanlardan alınan numuneler Pendik Araştırma Merkezi’nde inceleme altında.

Konya'daki çiftlikte yetişen hayvanlardan gelen hastalık nedeniyle köyler bir haftadır karantinada. Köylerdeki hayvanların riskinin yanı sıra Kurban Bayramı için bölgeye gönderilen hayvanların da satışlar sonrası elde kalsa bile geri dönüşüne izin verilmeyecek.

İLGİLİ HABER: Çanakkale'de 'veba' tehlikesi: 32 mahalle ve köy karantinaya alındı

İl Orman ve Tarım Müdürü Ekrem Karadağ imzası ile yayınlanan karantina tebligatında;  "İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Koyun Keçi Vebası Hastalığı dağıtım yerlerine Çanakkale Merkez Kurşunlu köyünde çıkan ‘Koyun Keçi Vebası Hastalığına’ bağlı olarak gözetim bölgesinde bulunan 32 Mahalle/Köyde (Aşağiokçular, Belen, Çiftlikdere, Işıklar, Kalabaklı, Karacaören, Kayadere, Özbek, Kemel, Yapıldak, Musaköy, Kızılkeçili, Yukariokçular, Mareşal Fevzi Çakmak, Kayadere, Saribeyli, Kurşunlu, Yağcılar, Ulupinar, Taşlıtarla, Saricaeli, Saraycık, Kemel, Barbaros, Cevatpaşa, Esenler, Fevzipaşa, Ísmetpaşa, Namikkemal, Kepez Boğazkent, Kepez Cumhuriyet, Kepez Hamidiye) Kordon ve Karantina tedbirleri kapsamında duyarlı ( Koyun ve Keçi) hayvan hareketleri kısıtlanmıştır. Kordon ve Karantinanın yürütülmesi için gerekli bütün tedbirlerin alınması hususunda ve gereğini arz ederim" ifadeleri yer aldı.

Öne Çıkanlar