Çanakkale'deki Anzak törenlerine 'Türklerin' girişi yasaklandı

Çanakkale'deki Anzak törenlerine 'Türklerin' girişi yasaklandı
Avustralyalıların Çanakkale’de gerçekleştireceği etkinlikler kapsamında Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları için yasak kararı verildiği iddia öğrenildi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın Yeni Zelanda’daki camilere yapılan saldırılar sonrası yaptığı, "Çanakkale’den 104 yıl sonra bir kez daha sesleniyor ve diyoruz ki mesajınızı aldık. Dedeleriniz geldiler, burada olduğumuzu gördüler. Kimi ayakta kimi tabutta geri döndüler. Aynı niyetle gelecekseniz sizi de bekleriz. Sizleri de dedeleriniz gibi uğurlayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın" açıklaması Avustralya'da tepkilere neden olmuştu.

Erdoğan'ın sert ifadeleri etkisini 25 Nisan Gelibolu Anzak Günü' törenlerine yansıdı.

KATILMAMA TAVSİYESİNİ TÜRKİYELİ YETKİLİLER YAPTI

Türkiye hükümeti makamlarının, Avustralyalı yetkililere bugün gerçekleştirilecek Şafak törenine Türkiye vatandaşlarının katılmaması yönünde tavsiyede bulunduğu, bu tavsiye doğrultusunda 'güvenlik' gerekçe gösterilerek Avustralya Gaziler Bakanlığı’nın tören alanına rehberler dahil Türklerin giremeyeceğini duyurdu. 

Avustralya Gaziler Bakanlığı’nın etkinliklere ilişkin açıklamasında, "Türk yetkililer, Avustralya Gaziler Bakanlığı ve Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri’ne 25 Nisan’da Gelibolu’daki Anzak günü hizmetinde Türk yurttaşlarına katılım kayıtlarını kabul edemeyeceğimizi bildirdiler" denildi.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI TÖREN KATILIMINA ENGEL OLDU

Türkiye makamlarının, Avustralyalı yetkililere bugün gerçekleştirilecek Şafak törenine Türk vatandaşlarının katılmaması yönünde tavsiyede bulunduğu, bu tavsiye doğrultusunda 'güvenlik' gerekçe gösterilerek Avustralya Gaziler Bakanlığı’nın tören alanına rehberler dahil 'Türklerin' giremeyeceğini duyurdu. 

Türkiye hükümeti yetkililerinin 2015’te de benzer bir karar verdiğinin anımsatıldığı açıklamada, "Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetleri her zaman Türk vatandaşlarına katılımlarından memnuniyet duydular. Bu karar, Avustralyalılar, Yeni Zelandalılar ve diğer kayıtlı misafirlerin Çanakkale’ye seyahat etmesini engellemeyecek ve etkilemeyecektir" ifadeleri yer aldı. Kararın dün gece 00.30’dan itibaren geçerli olduğu ve rehberler, tur operatörleri ve şoförleri de kapsadığı öğrenildi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar