Çavuşoğlu: 9. gözlem noktası taşınmadı

Çavuşoğlu: 9. gözlem noktası taşınmadı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, El Salvador Dışişleri Bakanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında İdlib'e dair konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile El Salvador Dışişleri Bakanı'nın ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, İdlib'de TSK konvoyuna yapılan saldırılarla ilgili de soruları yanıtladı.

"Rus muhataplarımızla temasa geçtik" diyen Çavuşoğlu, " 9. Gözlem Noktası'nı bir yere taşımak gibi bir niyetimiz yok, arkadaşlarımız gerekli tedbirleri alıyor" şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu ayrıca "Rejimin ateşle oynamaması gerekiyor, askerlerimizn güvenliği için ne gerekiyorsa yaparız. Ama işin o noktaya gelmesini temenni etmeyiz. Bir an önce siyasi sürece odaklanmamız lazım. Zaten Eylül ayında biliyorsunuz üçlü zirve gerçekleşecek" dedi.
Bakan'ın açıklamaları şu şekilde devam etti:

"Saldırılar durdurulmazsa Sayın cumhurbaşkanımız Sayın Putin’le gerektiğinde görüşüyorlar.

"Gözlem noktaları da Rusya ve İran’la Astana çerçevesinde kurulmuştur. Bunların burada gözlem noktası vardır. Şu anda bunu başka bir yere taşıma gibi bir niyetimiz yoktur. İdlib’de sükunetin sağlanması için Rusya ile görüşmelerimizi sürekli yapıyoruz.

"Esasen İdlib Suriye’nin geleceği açısından kritik bir konu. Özellikle Astana müzakereleri, her an kuruluşunu açıklayabileceğimiz anayasa komisyonu gibi, tutukluların değişimi gibi muhalefet ile rejim arasında güven artırıcı adımların atılması Suriye için önemli bir konu. Burada ateşkesi sağlamamız lazım. Rejim çözüme inanmadığı için askeri çözümü savunmaya başladı. Rejimin garantörü Rusya. Oradan taciz geliyor açıklamaları inandırıcı değil."

ABD İLE MÜŞTEREK HAREKAT MERKEZİ

Mevlüt Çavuşoğlu "ABD'den yetkililer gelmeye başladılar çalışmalar sürüyor" açıklmasını yaparken "Her konuda anlaştık dersek olmaz. Farklı düşündüğümüz alanlarda tabii ki biz müzakeremizi sürdüreceğiz. Olur, olmazsa bizim kendi planımız, oraya girme konusunda var. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı nettir" ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar