'Alıkonulan 40 LGBT bireyin ikisi işkenceyle öldürüldü' iddiası

'Alıkonulan 40 LGBT bireyin ikisi işkenceyle öldürüldü' iddiası
Kadirov ve hükümet yetkilileri Çeçenistan'da 'LGBT bireyin olmadığını' öne sürüyor.

Rusya'da LGBT hakları eylemcileri Çeçenistan'da yaklaşık 40 LGBT bireyin Aralık ayından bu yana alıkonulduğunu, bunlardan ikisinin de işkence görerek öldüklerini iddia etti.

Rus LGBT Ağı adlı insan hakları ağı, 2017'de çıkan onlarca LGBT bireyin gözaltına alındığı haberlerinden sonra başta Müslüman Ruslar olmak üzere LGBT bireylere yönelik hak ihlallerini belgeliyor.

Grup, Pazartesi günü yayımladıkları raporda alıkonulan eşcinsellerin, Grozni'ye yaklaşık 20 kilometre mesafede Argun kentindeki bir toplama kampında tutukluklarına inandıklarını belirtti.

Rus hükümeti sözcüsü ise konuya ilişkin iddiaları yalanlıyor.

BBC'ye konuşan Rus LGBT Ağı başkanı Igor Koçetkov, "Yaklaşık 40 kişinin gözaltına alındığını biliyoruz, belki de daha fazla. Kaçının serbest bırakıldığı ise belirsiz. Bazen, bu kişilerin 'kendileri uğraşsın' diye ailelerine teslim edildiklerini biliyoruz" dedi.

BBC, bu iddiaları bağımsız kaynaklardan doğrulayamadı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) geçen ay yayımladığı raporda Çeçenistan'da "ciddi insan hakları ihlalleri yapıldığını" duyurmuştu.

Rapor, taciz, zulüm, işkence ve keyfi tutuklamalara tanıklık ettiklerini söyleyenlerin ifadelerine dayandırılıyordu.

Çeçen lider Ramzan Kadirov da yasa dışı gözaltı ve insan hakları ihlalleri yapıldığı haberlerini düzenli olarak yalanlıyor. 

Kadirov ve hükümet yetkilileri ise Çeçenistan'da "LGBT bireyin olmadığını" öne sürüyor. Yetkililerin bu inkarına rağmen Çeçenistan'da onlarca kişi "cinsel tercihlerinden dolayı gözaltına alınıp işkence gördüklerini" iddia ediyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar