Cenk Yiğiter: Üç gün tecritte tutuldum, bu bir mesajdı

Cenk Yiğiter: Üç gün tecritte tutuldum, bu bir mesajdı
Serbest bırakılan akademisyen Cenk Yiğiter, 'Beni bir örgütün gençlik yapılanması ile ilişkilendirmişler. 38 yaşındayım' diye konuştu.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK - Sosyal medya paylaşımları ve 'KHK ihraçları'na karşı eylemlere katıldığı için gözaltına alınan ve bir gençlik yapılanmasına üye olduğu iddia edilen 38 yaşındaki akademisyen Cenk Yiğiter serbest bırakıldı. Serbest bırakılmasının ardından Artı Gerçek'e konuşan Cenk Yiğiter, "3 gün tecritte tutuldum. Bana bu şekilde bir mesaj verildiğini düşünüyorum" dedi. Avukatı Erkan Çiftçi'ye göre de Yiğiter'in gözaltına alınması cezalandırma ve intikam amacı taşıyor.

Ankara Üniversitesi’ndeki görevinden ihraç edilen ve 'barış bildirisi' imzacısı da olan Dr. Cenk Yiğiter, Cuma sabaha karşı Ankara'daki evine yapılan baskınla gözaltına alınmıştı. Aynı saatlerde bazı öğrenciler de evleri basılarak gözaltına alınmıştı.

Emniyet'teki işlemleri dün akşam tamamlanan Cenk Yiğiter ile Fatma Asena Kınalı sabah saatlerinde Ankara Adliyesi'ne sevk edildi. Savcı ifade dahi almadan Yiğiter ile Kınalı'yı serbest bıraktı. Cenk Yiğiter'i akademisyen arkadaşları yalnız bırakmazken, Yiğiter kendisini bekleyenlere 'Yaşasın umut, yaşasın cesaret' diye seslendi.

İLGİLİ HABER: AKADEMİSYEN CENK YİĞİTER SERBEST BIRAKILDI

SURUÇ PAYLAŞIMLARI SORULDU

Serbest bırakılmasının ardından Artı Gerçek'e konuşan Dr. Cenk Yiğiter, Cuma sabaha karşı evi basılarak gözaltına alındığını hatırlattı. Dün bu saatlere kadar ne ile suçlandığını bilmediğini ifade eden Yiğiter, soruşturma dosyasındaki kısıtlılık kararı nedeniyle avukatına da bilgi verilmediğini söyledi. Yiğiter, emniyetteki sorgusunda Suruç katliamının ardından yaptığı sosyal medya paylaşımları, Şubat ayındaki ihraçlardan sonra Cebeci Kampüsü'nde 'Büyük Buluşma' adıyla yapılan eylem ve bir öğrencisi ile telefon konuşmasının sorulduğunu anlattı.

'MİTHAT SANCAR KİM?'

Yiğiter, telefon konuşmasına dair şu bilgileri verdi:

"Bir öğrencimle telefonda konuşmuşum. 'Eyleme katılacak mısın?' diye sormuş, ben de 'Evde çocuğa bakıyorum, Mithat Sancar gelecek' demişim. Tapeler dosyaya konulmuş ve 'Bu ne eylemi, Mithat Sancar kim?' diye sordular.

Yasadışı bir örgütün gençlik yapılanması ile ilişkilendirildiğini kaydeden Yiğiter, ancak bunun nasıl, neden kurgulandığını bilmediğini ifade etti. Cenk Yiğiter, "Bu örgüt ile en ufak bir alakam olmadığı gibi yaşım da tutmuyor, 38 yaşındayım" diye konuştu.

'BENİ GÖZALTINDA TUTARAK BİR MESAJ VERİLDİ'

Yiğiter, gözaltına alınmasının asıl nedenini ise şöyle yorumladı:

"Sabaha karşı evimden alınıp 3 gün tecritte tutuldum. Bana bu şekilde bir mesaj verildiğini düşünüyorum. Akıldan izandan yoksun." 

AVUKAT ÇİFTÇİ: İNTİKAM OPERASYONU

Cenk Yiğiter'in avukatı Erkan Çiftçi ise soruşturmanın Terörle Mücadele Şubesi tarafından yürütüldüğünü belirterek, şunları söyledi:

Aslında soruşturma dosyasında Terörle Mücadele'yi ilgilendiren bir suç yok. Anayasa savcısı ilgilendi ama basın savcısını ilgilendiren bir konuydu bu. Zaten savcı ifade almaya bile gerek duymadı, serbest bıraktı. Bu, dosyanın ne kadar dayanaktan yoksun olduğunu gösteriyor. Emniyette birkaç Facebook paylaşımı, Suruç katliamının ardından yaptığı paylaşımlar, birkaç eleştirel yorumu var. Suçlama 'terör örgütü adına eylem ve faaliyette bulunmak.' Bunun dayanağı da sosyal medya paylaşımları ve ihraç edildikten sonra Cebeci'de yaptıkları basın açıklaması. Cenk muhalif kimliği neticesinde biraz öne çıktı. Gençlik yapılanmasına ilişkin bir operasyona Cenk'i dahil ettiler. 38 yaşında, gençlik yapılanması ile ilişkisi olamaz. Aslında bir gözdağı, cezalandırma, intikam şekli olarak görüyoruz bu soruşturmayı, hukuki olarak bir anlamı yok."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar