Çernobil dizisi Norveç'te iyot satışlarını patlattı

Çernobil dizisi Norveç'te iyot satışlarını patlattı
Norveçli Çernobil dizisi izleyicileri, 'İyot tabletlerinin radyoaktif iyodun tiroit de tutulmasını önlediğini' duyunca eczanelere akın etti.

Dizi izleyicileriyle buluştuğu 7 Mayıstan bugüne İzlenme rekorları kıran HBO'nun kurgu dizisi Çernobil, 26 Nisan 1986’da Çernobil Nükleer Santrali’nde yaşanan nükleer reaktör kazasının hemen sonrasını anti sosyalist bir dille konu alınıyor.

İzlendiği her ülkede popüler olan Çernobil dizisi Norveç'te ilginç bir duruma neden oldu.

DİZİ İYOT TABLETİ SATIŞLARINI ARTTIRDI

Diziyi izlerken 'İyot tabletlerinin radyoaktif iyodun tiroitte tutulmasını önlediğini' duyan Norveçli Çernobil izleyicisi soluğu eczanelerde aldı.

İyot tabletleri almak için eczanelere akın eden Norveçliler, ülkedeki iyot tabletlerinin satışlarını iki katına çıkardı.

Dizinin bir iyot talebine neden olduğunu kabul eden Norveç Eczacılık Birliği, yaptığı açıklamada, Çernobil dizisinin yayınlanmasından beş hafta öncesiyle kıyasla iki kat daha fazla Jodix iyot tabletleri satıldığını belirtti.

NORVEÇLİLER GÜVENLİK TEHTİDİNİ HATIRLADI 

İkinci açıklama resmi olmasa da, Norveç'in nükleer güvenlik konusunda en tepedeki kurumundan geldi. Norveç Nükleer Güvenlik ve Radyasyondan Korunma Direktörlüğü’nün acil durum hazırlık birimi yöneticisi Astrid Liland, dizinin Norveç halkının nükleer güvenlik konusundaki korkusunu nasıl tetiklediğini şu sözlerle anlatıyor:

"Dizi bize işlerin ters gidebileceğini hatırlatıyor. Benzer kazaların yaşanması ihtimali düşük olsa da insanlar hazırlıklı olmalı. Zira salınımdan hemen sonra eczaneye gitmek için en doğru zaman değil" 

YURT DIŞINA ÇIKACAK NORVEÇLİLERE DE TAVSİYE ETTİ

Norveçlilere İspanya ve Fransa gibi nükleer reaktörleri bulunan ülkelere tatile çıkarken yanlarında iyot tabletleri bulundurmayı tavsiye eden Radyasyondan Korunma Direktörlüğünün hazırlık birimi yöneticisi Astrid Liland, Norveç’in ne kadar etkileneceği' sorusuna "Kazanın nerede olacağına bağlı" yanıtı veriyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar