Çernobil'in kontrol odası da turistlere açılıyor

Çernobil'in kontrol odası da turistlere açılıyor
Kontrol odasında 5 dakikadan fazla kalmak tehlikeli ve yasak.

Dizisi yayınlandıktan sonra tekrar gündeme gelen Çernobil Nükleer Santrali, felaketin 30. yılında patlamanın yaşandığı dördüncü reaktörün kontrol odasının kapılarını ziyaretçilere açmaya hazırlanıyor. Ziyaretçilerin odaya girmeden önce maske takıp, radyasyon önleyici giysiler giymeleri zorunlu tutuluyor. Bölgedeki radyasyon oranı normalden 40 bin kat daha fazla.

Bugüne dek reaktörün operatörlerinin faciayı önlemeye çalıştığı ve belki de tetiklediği kontrol odasının oldukça nadir ve tüyler ürperten fotoğrafları yayınlanmıştı. Ancak kimse, ölümcül bir radyasyon düzeyine sahip bu odaya turistleri davet etmemişti.

HBO’nun Çernobil mini dizisinin büyük yankı uyandırmasının ardından, bölge dünyanın dört bir yanından turistlerin akınına uğradı. Çernobil’deki Ukrayna Yasak Kuşak İdaresi, turistlerin artan taleplerini karşılamaya yönelik içinde kontrol noktasına yönelik tur da bulunan 21 yeni tur planladı.

Odayı ziyaret eden turistler, radyasyonun ölümcül seviyede olmasından ötürü burada yalnızca beş dakika durabilecekler. Çernobil’deki çalışanların ifadelerine göre oda öylesine tüyler ürpertici ki, insanın orada geçirdiği beş dakikayı bile ömrü boyunca unutması mümkün değil. Yerel basına yansıyan haberlere göre bu yıl, dünyanın dört bir yanından 85 bin turist Ukrayna’yı ziyaret ederek Çernobil’i gördü. (Sputnik)

Öne Çıkanlar