Çernobil 'resmen' turistik bölge oluyor

Çernobil 'resmen' turistik bölge oluyor
Ukrayna'da 1986'da nükleer santralde meydana gelen patlamayla dünyanın en büyük çevre felaketlerinden biri yaşanmıştı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, nükleer santralin reaktörlerinden birinde meydana gelen patlama sonucunda dünya tarihinde en büyük çevre felaketinin yaşandığı Ukrayna’daki Çernobil bölgesini, turistler için cazip hale getirmeye yönelik adımlar atılmasını öngören bir kararname imzaladı. Zelenskiy, "Bugün, Ukrayna’nın tahliye edilmiş bölgesini gelişen bir turizm merkezine dönüştürecek bir kararı imzaladım" dedi. "Artık Çernobil’in girişinde uzun kuyruklar oluşmayacak, bununla beraber turistler kontrol noktasının girişine geldikten sonra geri çevirme durumları ile karşılaşmayacaklar".

Yıllarca yasaklı bölge statüsünde tutulan Çernobil, bu statüden çıktıktan sonra ziyaretçilerin akınına uğrar hale geldi. Zelenski’nin imzaladığı kararnameyle, Çernobil’e giriş için turistlerin yaptıkları başvuruların üç gün içinde Ukraynalı memurlar tarafından incelenerek karara bağlanması ve girişi reddedilen kişilere de, red nedeninin açıklanması öngörülüyor. Kararname ayrıca, Çernobil bölgesine yeni giriş noktalarının kurulmasını ve mevcut olanların iyileştirilmesini öngörüyor. Fotoğraf ve video çekilmesine ilişkin yasakta ortadan kalkmış olacak.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Çernobil’le insanları korkutmaya devam etmek yerine gerekli önlemleri alarak, Çernobil’i bir turizm bölgesi haline getirmenin zamanının geldiğini dile getirdi. Zelenski ayrıca, bu bölgeyi, NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin eğitim amaçlı ziyaretine açacaklarını kaydetti.

26 Nisan 1986’da, Ukrayna’nın kuzeyindeki Çernobil Nükleer Santrali’nin dört numaralı reaktöründe meydana gelen patlama, dünyadaki en büyük çevre felaketinin yaşanmasına neden olmuştu. Radyasyon bulutları, Türkiye de dâhil olmak üzere, çevre ülkeleri etkisi altına almıştı.

Öne Çıkanlar