Cezaevinde ayrımcılık: Türklere çok, yabancılara az yemek

Cezaevinde ayrımcılık: Türklere çok, yabancılara az yemek
Meclis Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde, yabancılara verilen yemek oranlarının Türklere verilenlere nazaran daha az olduğunu belirledi.

Meclis İnsan Hakları İnceleme Alt Komisyonunun, 6 Eylül 2019 tarihinde incelemelerde bulunmak üzere ziyaret ettiği Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'ne ilişkin hazırladığı raporda, hasta tutukluların tedavilerinin engellendiği, çıplak arama, sosyal faaliyetlerden yararlanmama ve kapasite fazlalığı gibi sorunlar belirlendi.

KAPASİTE 950, TUTUKLU SAYISI BİN 354

Kapasitesi 950 kişi olan cezaevinde inceleme tarihine kadar bin 354 kişinin kaldığı belirtildi. Bu sayıdan 721’i tutuklu, 633’ü ise hükümlü. Kurumda kalan çocuk sayısı 100, yabancı uyruklu sayısı ise 281 kişi. Raporda, kapasite üzerinde hükümlü ve tutuklu bulunmasının fiziki koşullarda yetersizliğe neden olduğu belirtildi.

TÜRKLERE ÇOK YABANCILARA AZ

Mezopotamya Ajansı'ndan Diren Yurtsever'in haberleştirdiği raporda, belirtilen bir başka sorun da Türk- yabancı ayrımı oldeu. Koğuşlarda yapılan ziyaretlerde yabancılara verilen yemek oranlarının Türklere verilenlere nazaran az olduğu yönünde tutuklu beyanlarının olduğu belirtildi. Kurumda, hasta tutuklular için ise diyet yemekler çıkarılmadığı da belirtilen ihlaller arasında.

TEDAVİLERİ ENGELLENİYOR

Raporda hasta tutuklular ile ilgili ihlallerde yer aldı. Hasta tutukluların sağlık sorunlarıyla yeterince ilgilenmediği, tedavilerinin geç yapılması veya hiç yaptırılmaması, muayene ve tedavilerinin kelepçeli yapılması, kronik hastalığı bulunanların tedavilerinin düzenli olarak yapılmadığı yönünde ihlallerin olduğu belirtildi.

BAKIRKÖY KADIN KAPALI CEZAEVİ'NDEKİ HAK İHLALLERİ

Meclis İnsan Hakları İnceleme Alt Komisyonunun Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi raporunda belirlenen diğer ihlaller şöyle sıralandı:

  • Kuruma ilk girişte çıplak arama yapıldığı
  • Ekonomik durumu iyi olmayan tutuklu ve hükümlülerin temel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği
  • Kurum kantinde bulunan ürünlerin temininde ve özellikle de kişisel bakım malzemelerin temininde sorunlar yaşandığı
  • Hükümlü ve tutukluların sosyal faaliyetlerden ve ortak alandan yararlandırılmaması
  • Koğuşlarda yapılan aramalarda özel eşyalara el konulması
  • Görüş günlerinde ailelerin cezaevi önünde uzun süre bekletilmeleri
  • Hamileliği ilerlemiş kadınların tutuklu yargılanması
  • Bazı bebeklerin ve çocukların kreşten yararlandırılmaması
  • Yasaklı olmamasına rağmen dışarıdan gelen kitaplara ve süreli yayınlara ulaşımda kurum idaresi tarafından engel çıkarıldığı
  • Kütüphane kullanımının özendirilmesine yönelik çalışma yapılması gerektiği
  • Bazı koğuşlarda her odada ayrı bir televizyon bulunduğu, bazı koğuşlarda ise ortak alanda bir televizyon bulunduğu ve bunun ayrımcılığa neden olduğu
  • Hükümlü ve tutuklular tarafından verilen bazı dilekçelerin işleme alınmadığı, bazı dilekçelerin ise işleme almakla birlikte cevap verilmediği, kurum idaresi ile iletişimde sıkıntılar yaşandığı

CEZAEVLERİNDEN 2 BİN 703 BAŞVURU

Öte yandan Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun 16 Temmuz 2018 ve 25 Ekim 2019 tarihlerini kapsayan verilerine göre, komisyona gelen başvuru dilekçe sayısı 3 bin 425. Bu rakam içinde cezaevlerine ilişkin başvurusu sayısı ise 2 bin 703. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar