Ayşe Yıldırım

Ayşe Yıldırım

Cezaevlerindeki ‘seçmenler’ AKP’yi korkuttu

Hayali seçmenler evlere sığmıyor, tutukluların oy kullanmasının ise önüne geçiliyor. Neden mi? Bunun için 24 Haziran’da cezaevlerinde verilen oyların dağılımına bakmak yeterli.

Birçok il ve ilçede seçmen patlamasının yaşanacağı bir seçime gidiyoruz. Malumunuz bazı evlerde 1000’den (yazıyla binden) fazla seçmen kaydı dahi ortaya çıkıyor. Bazı evlerde ev sahibinin tanımadığı isimler seçmen görünüyor. İlçedeki "spor salonlarından faydalanmak isteyenler" AKP’li meclis üyesinin evine kaydını aldırıyor. Olmayan kapı numaraları icat ediliyor, yetmiyor taksi duraklarına seçmen yazılıyor!

YSK’ye de "güvenilmediği" için büyük ihtimalle 31 Mart’ta bu il ve ilçelerde seçimlere katılım da seçmen sayısı da fırlayacak.

Her şey ince ince hesaplanmış. Büyük bir matematik işi. Öyle ki cezaevlerindeki tutuklular bile unutulmamış.

Son üç seçimdir oy kullanan tutuklular ve taksirli suçtan hükümlülerin oy kullanmasının önüne geçecek bir düzenleme de bu seçimlere özel yapıldı. Çıkan haberlere göre YSK’nin bu kararı için istekte bulunan parti AKP. Ne de olsa görev süreleri bu yıl dolacak YSK üyelerinin görev sürelerini bir yıl uzatan da AKP’ydi.

Muhtemelen burada da ince bir hesap yapılmıştı. Pazar günü Artı Tv’deki 7. Gün programımıza katılan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, AKP’nin matematik hesaplarından birinin de 2014 seçimlerinde yaşandığını anımsattı:

"2014 seçimlerinde seçim çevreleriyle oynadılar. Ankara’yı örnek alırsak Yenimahalle ilçesinin birçok mahallesini Çankaya’ya, başka ilçelere bağladılar. Hatay’da İskenderun’la ilgisi olmayan mahalleleri İskenderun’a, Arsuz’la ilgisi olmayan mahalleleri Arsuz’a bağladıklarını biliyoruz. Beş yüz oyla, yedi yüz oyla, bin oyla hesap yaptılar."

İşte o matematik hesabının bir başka örneği de şimdi tutuklular ve taksirli suçtan hükümlüler için uygulanıyor. Şöyle diyor Tanrıkulu:

"Son üç seçimde tutuklular oy kullanmışlardı. Bu mevzuata göre oy kullanmışlardı. O zamandan bu zamana değişen bir mevzuat yok. Nedeni şu; ağırlıklı olarak Silivri’de, Sincan’da, Şakran’da çok yüksek sayıda tutuklu ve hükümlü var. Ve bunlar seçim sonuçlarını değiştirecek çoğunlukta. 10 bin civarında tutuklu var Silivri’de, binlerce tutuklu var Sincan’da."

Önce, gazetelerde yer alan haberlere bir göz atalım ve tutuklular ile taksirli suçtan hükümlülerin oy kullanmasının nasıl engellendiğini okuyalım:

"Karara göre, herhangi bir ilin seçmen listesine kayıtlı olan ancak başka bir ildeki cezaevinde bulunan tutuklu ya da taksirli suçtan hükümlü bulunanlar, artık cezaevi tutuklu seçmen listesine kayıt edilip oy kullanamayacak.

Seçmen kaydının bulunduğu ildeki bir cezaevinde bulunan tutuklular ise kayıtlı oldukları ilçe dışında bulunan bir cezaevindeyse kayıtlı olduğu ilçenin belediye başkanlığı, mahalle muhtarlığı ve belediye meclis üyeliği için oy kullanamayacak. Sadece kayıtlı olduğu ilin belediye başkanlığı seçimi için oy verebilecek."

Hadi gelin şimdi de 24 Haziran seçimlerinde Silivri, Şakran, Sincan cezaevlerinde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kime, milletvekilliği seçimlerinde hangi partiye ne kadar oy çıkmış bir göz atalım.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları yerleşkesinde en çok oyu 4 bin 39 ile HDP aldı. AKP’ye 2 bin 356, CHP’ye bin 738, İYİ Parti’ye 793, Saadet Partisi’ne de 398 oy çıktı.

CHP adayı Muharrem İnce 4 bin 289, HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş bin 899, Tayyip Erdoğan bin 768, Meral Akşener bin 45, Temel Karamollaoğlu 153, Doğu Perinçek ise 11 oy aldı.

İzmir’deki cezaevlerinde Cumhurbaşkanı seçiminde en çok oy Muharrem İnce’ye, milletvekili seçiminde ise HDP’ye çıktı.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki Şakran, T1, T2, T3 tipi ve kadın kapalı cezaevlerinde 3 bin 98 tutuklu oy kullandı.

En çok oyu Muharrem İnce aldı; bin 838. Meral Akşener 426, Selahattin Demirtaş 385, Recep Tayyip Erdoğan ise 311 oy alabildi.

Sincan kadın, açık ve çocuk kapalı cezaevlerinde Millet İttifakı’na 2 bin 867 oy çıktı. Cumhur İttifakı’na ise bin 207. HDP’ye de 893.

Muharrem İnce 3 bin 55 oyla en yüksek oyu aldı. Erdoğan 846, Akşener 748, Demirtaş ise 214 oy aldı.

Sincan F Tipi Cezaevi’nde de durum farklı değildi. Muharrem İnce’ye 2 bin 926 oy çıktı. Erdoğan 755, Akşener 734, Demirtaş 164 oy aldı.

Millet İttifakı 2 bin 630 oy, Cumhur İttifakı ise bin 67 oy alabildi. HDP’ye de 816 oy verildi.

Sadece İstanbul, Ankara, İzmir’deki cezaevlerinde değil hemen tüm cezaevlerinde çıkan sonuç üç aşağı beş yukarı bu minvalde.

2014 yerel seçimlerinde Silivri’deki oy dağılımını da eklersem YSK’nin bu kararı niye aldığı daha iyi anlaşılacaktır. (31 Mart’ta AKP, Silivri’de MHP’nin adayını destekleyecek)

CHP: 43 bin 980

AKP: 38 bin 418

MHP: 3 bin 898

HDP: Bin 955

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Yıldırım Arşivi