CHP'li Polat: Facianın önüne whatsapp konuşmalarıyla geçilmiş

CHP'li Polat: Facianın önüne whatsapp konuşmalarıyla geçilmiş
‘Tek bir hastaya uygulanması gereken ilaç bekletilerek başka hastalarda da kullanılmış. Doktorlar Whatsapp'tan konuşarak facianın önüne geçiyor, Sağlık Bakanlığı bilgi vermekten kaçınıyor.’

ARTI GERÇEK-CHP Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Isparta Şehir Hastanesi'nde tedavi olan yurttaşların "Propofol" etken maddeli "Dormofol" jenerik isimli ilaç nedeniyle hayatını kaybedip yoğun bakıma kaldırılmasını Meclis gündemine taşıdı. CHP Milletvekili Polat, "Büyük bir facianın önüne doktorlar kendi aralarında kurdukları Whatsapp gruplarıyla geçmiş" dedi.

İzmir Milletvekili Polat, konuya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Polat, "Doktorlar Whatsapp gruplarından konuşarak facianın önüne geçiyor. Sağlık Bakanı’nın bu ilaçtan dolayı Isparta dışında başka illerde ölen ya da etkilenen vatandaşlarımız var mı sorusuna cevap vermesi gerekiyor" diye konuştu.

'ÖLDÜREN İLAÇ MI İHMAL Mİ?'

Hastaların tedavi olmak için girdiği hastanelerden son zamanlarda mağdur olarak çıktığını belirten Polat, "Kırıkkale’de yapılan iğne sonrası 36 hasta görme kabiliyetini kaybetti. Ege Üniversitesi’nde aynı kişiden organ alan 3 yurttaşımız hayatını kaybetti. Isparta’da "Propofol" etken maddeli "Dormofol" jenerik isimli ilaç nedeniyle bir kişi hayatını kaybederken, başka bir hastanın ise yoğun bakımda tedavisi sürüyor. Olay Isparta’da yaşandıktan sonra doktorlar çok büyük bir facianın önüne kendi aralarında haberleşmek için kurduğu Whatsapp gruplarıyla geçiyorlar. Birbirlerine ilacın kullanılmaması yönünde uyarılarda bulunuyorlar. Sağlık Bakanlığı’nın konu ile ilgili açıklama yapması gerekiyor. Türkiye’de bu ilaçtan başka ölen ya da etkilenen var mı? Söz konusu ilaçla ilgili ölümler, içerisindeki etken maddeden mi yoksa saklama koşullarından mı kaynaklanıyor? Bu konu ile ilgili soruşturma başlatılarak sorumlularının ortaya çıkarılması gerekiyor" dedi.

'SAĞLIK BAKANLIĞI KONUYLA İLGİLİ BİLGİ VERMEKTEN KAÇINIYOR'

Yurttaşların hastanelere ve doktorlara bakış açılarının değiştiğini ifade eden Polat, önergede şunları dile getirdi:

"En hassas konulardan ve temel ihtiyaçlardan biri olan sağlık ve sağlık sektöründe bu kadar dikkatsiz hareket edilmesi insanların hastanelere bakış açılarını değiştiriyor. Sağlık sektöründe yaşanan krizin yeterince önlem alınmamasından kaynaklandığını görüyoruz. Yaşanan olaylarla ilgili hastane ve Sağlık Bakanlığı konu ile ilgili bilgi vermekten kaçınıyor."

‘AYNI İLAÇ BEKLETİLEREK BAŞKA HASTALARA DA KULLANILMIŞ’

"İlaçların uygun saklama koşullarında muhafaza edilmediği ve tek bir hastaya uygulanması gereken ilaçların bekletilerek başka hastalarda da kullanıldığı ortada. Bu konuda yeterli bir denetlemenin olmadığını görüyoruz. Bir an önce yapılan soruşturmaların sonucu kamuoyu ile paylaşılmalı ve olaylarda ihmali olanlar gereken cezayı almalıdır."

NE OLMUŞTU?

9 Ocak 2019’da Isparta Şehir Hastanesi’nde, "Propofol" etken maddeli "Dormofol" jenerik isimli ilaç nedeniyle bir hastanın hayatını kaybettiği, bir diğer hastanın yoğun bakımda, 6 hastanın da gözlem altında tutulduğu haberi basına yansımıştı.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) İlaç Denetim Daire Başkanlığının 18.12.2019 tarihinde "Dormofol %2 İ.V. İnfüzyonluk/Enjeksiyonluk Emülsiyon" adlı ürünün bir partisinin  kullanımının durdurulduğunu açıkladığını ve ilaçla ilgili bildirimler nedeniyle gerekli inceleme ve analiz süreci başlattığını belirtmişti. 9 Ocak 2020’de ise TİTCK, Sağlık Müdürlüklerine gönderdiği "Çok Acele" ibareli yazısıyla  "Dormofol %1 İ.V. İnfüzyonluk/Enjeksiyonluk Emülsiyon İçeren Ampul" ve "Dormofol %2 İ.V. İnfüzyonluk/Enjeksiyonluk Emülsiyon İçeren Ampul" ürünlerinin üç partisine de geri çekme işlemi uygulandığı belirtilmişti.

"Propofol" etken maddeli ilaçların, sadece endoskopi/kolonoskopi için değil, anestezide yaygın olarak kullanılan ilaçlar olduğunu vurgulayan TTB şu çağrıyı yapmıştı:

"İlaçların güvenli bir şekilde kullanımlarının sağlanması için yan etkileri ve reaksiyonları sistematik bir şekilde izlemek, bunlarla ilgili bilgi toplamak, değerlendirmek, ilaçların yol açabileceği zararı en az düzeye indirilebilmek için gerekli tedbirlerin alınması sağlamakla   görevli olan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun Farmakovijilans Merkezi'nin (TÜFAM) en hızlı biçimde Dormofol ile ilgili veriyi değerlendirmesini bekliyoruz. Bu merkezin taraflar arasında iletişim kurmak gibi bir görevi de bulunmaktadır. Sağlık ortamında yaşanan bu sıkıntı, kaygı ve korkuları gidermek adına Sağlık Bakanlığı ve TÜFAM’ı göreve davet ediyoruz."

Öne Çıkanlar