CHP’li Seyit Torun: Bu iş bitti

CHP’li Seyit Torun: Bu iş bitti
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, 'Antalya, Adana, Mersin, Bursa, İstanbul, Ankara oldukça iyi' dedi, AKP hükümeti için ise 'Bu iş bitti' ifadesini kullandı.

Derya OKATAN

ARTI GERÇEK- 31 Mart yerel seçimlerine sadece bir ay kaldı. Liderlerin mitingleriyle birlikte seçim çalışmaları hız kazanırken, büyükşehirler başta olmak üzere kentlerdeki son durum merak ediliyor.

CHP’nin Yerel Yönetim Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Artık Gerçek’in sorularını yanıtladı:

-Ankara, İstanbul başta olmak üzere Bursa, Mersin, Antalya, Balıkesir gibi büyükşehirlerde durum nasıl, anketler ne diyor?

Sürpriz anket sonuçları geliyor. Sahada gördüğümüzün daha da üstünde.  Antalya, Adana, Mersin, Bursa, İstanbul, Ankara oldukça iyi. Biz açıkçası bu kadar süre içerisinde bu kadar toparlanacağını düşünmüyorduk ama sahadan ve anketlerden sonuçlar oldukça iyi geliyor.

BURSA VE ANTALYA’YI ALIYORUZ

-CHP Bursa, Antalya’yı alabilecek mi?

Şu anda alıyoruz. Tabii Türkiye burası, olağanüstü bir durum, bir olumsuzluk olmazsa şu anda anket sonuçlarına göre buraları alıyoruz görülüyor.

MERSİN’DE BAŞA BAŞ

-Mersin oldukça çekişmeli geçiyor…

Mersin’de şu anda başa baş gidiyoruz, tabii adayın çekilmesiyle birlikte. Yoksa ondan önce oldukça öndeydik. Şimdi adayın çekilmesiyle birlikte ne olacak, çok kestiremiyoruz. Önümüzdeki günlerde göreceğiz. 

-Bodrum’da Mustafa Saruhan'ın adaylığının düşürülmesinin ardından Ahmet Aras’ın ismi geçiyor. Kesinleşti mi?

Evet.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabından "Bugün Türkiye'de iki ittifak karşı karşıyadır" başlıklı bir broşür yayımladı. Ne anlama geliyor bu broşür?

Gerçekten insan üzüntü duyuyor. Bu ülkenin cumhurbaşkanı çaresizliğin, çırpınışın içerisinde. Bir milleti "zillet" diye ifade edebiliyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, her türlü yurttaş sorumluğunu yerine getirmiş, ülkesi için çalışmış, mücadele etmiş insanları kendisi ile aynı düşünmüyor diye "zillet" olarak ifade ediyor. Bir cumhurbaşkanının içinde bulunduğu ruh halidir bu. Son çırpınışıdır. Ama bu millet bunun da hesabını sandıkta soracak.

BU İNSANLAR BUNU HAK ETMİYOR MU?

-Yine CHP’nin sosyal belediyecilik, sosyal devlet vaadine karşı Cumhurbaşkanı’nın "Sen kimin cebinden neyi bedava yapıyorsun?" açıklaması oldu. Gerçekten bu vaatleriniz için belediyelerin, devletin kaynağı yok mu?

Bu insanlar bunu hak etmiyor mu? Kendisi üç çocuk yapın diye akşama kadar bangır bangır bağırıyor. Peki bu ülke gencine, çocuğuna, yaşlısına bakmayacak mı? Yaşlılara bir yaşlı ücreti veriliyor ki daha fazlası hakları. Bunlar verilebiliyorsa annelerin de çocukların da bundan istifa etmesi son derece doğal. Bizim çocuklar, engelliler, yaşlılar için pozitif ayrımcılık yapmamız lazım.

-Yani bir kaynak sorun yok…

Geçmişte hatırlarsınız biz asgari ücret 1500 TL olsun dediğimizde "kaynak nerede" diye bağırıyorlardı. Emekliye iki ikramiye dediğimizde "kaynak nerede" diye bağırıyorlardı. Sonuçta yeterli olmasa da, bizim dediğimiz olmasa da yine bir iyileşme oldu, asgari ücreti belli bir rakama çıkardılar. Emekliye ikramiye demediler ama bizim söylediğimizi yapmamış olmak için farklı bir şekilde bu paraları ödediler. Demek ki paraları varmış. Eğer kendi Sarayına para buluyorsa, Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu kaynağı varsa çocuğuna da, gencine de, yaşlısına da, kadına da bulacak parası vardır.

BU İŞ BİTTİ

-Genel olarak tabloyu nasıl görüyorsunuz, AKP’nin oy kaybı olur mu, ne kadar olur?

Bu iş bitti. Vatandaş artık bütün gerçeklerin farkında. İliklerine kadar hissediyor şu an içinde bulunduğu krizi. Onlar tabii Saray’dan görmüyor olabilir, etraflarını kuşatmış çetelerden farkında olmayabilirler, kendi yağcıları yandaşlarının farklı göstermeleriyle farkında olmayabilirler ama vatandaş inim inim inliyor, mutfakta yangın var. Bu ülke çok şey yaşadı ama ilk defa bunların döneminde salatalık, domates kuyruğuna girdi. Böyle bir şey olabileceğini söyleseler, inanmazdık. Ama bir tarım ülkesi diye kabul ettiğimiz, topraklarından bereket fışkıran, her bir köşesinden bereket fışkıran bu ülkede bu yönetim bizi salatalık, domates, soğan kuyruğuna sokmuştur. Daha bunun ötesi yoktur.

-Varlık kuyruğu deniliyor…

Bir tane varlıklı insan gördünüz mü o kuyruklarda. Kim saatlerce o dondurucu soğukta, kış ayında domates, salatalık için kuyruğa girer?

-AKP’nin ciddi oranda oy kaybetmesi durumunda bir erken seçim gündeme gelebilir mi?

Niye gelsin ki, şu anda bir yerel seçim yapıyoruz. Amacımız bu ülkeye belediye başkanı, muhtar, belediye meclisi seçmek. Bir yerel seçim yapıyoruz. Ha bu ülkeyi yönetenler kendi adına bir sonuç çıkarırlar mı, o da onların bileceği iş.

KADINLARDAN YETERLİ TALEP GELMEDİ

-Kadın aday oranları çok düşük kaldı. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklaması da kadın örgütlerini çok tatmin etmedi. Gerçekten kadın adaylar neden bu kadar az?

Çok yeterli talep olmadı. Biz de bunun eksikliğini hissediyoruz, bunu görüyoruz. Bakıyorsunuz farazi söylüyorum, bir yerde 20 tane erkek aday, 3 tane kadın aday var. Kadın arkadaşlarımızın biraz daha kendilerini öne çıkarıp iddia sahibi olmaları lazım.

ALTI ÜSTÜ 15 GÜN

-Şişli’de belediye işçileri grevde ve açlık grevine de başladılar. Arkasında diğer adayların yönlendirdiği iddiaları var?

Kesinlikle. Şu anda Türkiye’de 3 aydır, 5 aydır maaş alamayan belediye çalışanları var. Altı üstü 15 gün gecikmiş. Doğru mu? Değil. Gününde ödensin, tabii ki işçi alınterini zamanında alsın. Ama niye seçim üzeri yapılıyor bu. Burada kesinlikle bir provokasyon söz konusu. Kaldı ki bu sendikalar sadece bizde örgütlenen sendikalar, başka hiçbir yerde örgütlenen sendikalar değil. Eğer bu bir fedakarlıksa bu fedakarlığın tam bu zaman gösterilmesi lazım. Ben demiyorum ki geciksin. Tabii ki zamanında ödensin ama ortada bir olumsuzluk var, bu keyfi bir şey değil, bazı eksiklikler var. Ben isterdim ki şu anda mücadele ettiğimiz bir tek adam devleti, parti devleti var, mücadele ettiğimiz antidemokratik uygulamalar var. Onları oralardaki direnişlerde de görelim. Gün birbirimize destek olma, birbirimize katkı sağlama günü. Bugün sağlamayacağız da ne zaman sağlayacağız?

-Şişli’de durum ne peki?

Şişli gayet iyi gidiyor, orada bir şekilde provokasyon yapmaya çalışanlar hüsranla karşılaşacaklar. Hiç kimse endişe etmesin.

-Ankara kulislerinde son günlerde yeni parti, hatta partiler konuşuluyor. Siz nasıl görüyorsunuz, yeni parti/partiler kurulabilir mi, başarı şansları olur mu?

Geçmişte bunlar yine konuşuldu, dile geldi ama sonuç alınamadı. Onu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Böyle bir siyasi çalışmayla ilgili bize de bilgiler geliyor. Geçmişte de gelmişti bu tür bilgiler, kuruluyor, kurulacak diye ama sonuç alınamadı. Bekleyip göreceğiz.

-MAK Danışmanlık Başkanı Mehmet Ali Kulat'ın eski ve mevcut AKP'lilerin yanı sıra İYİ Parti ve CHP’de kendisine yer bulamayanların da bu yeni partiye katılacağını belirtti. Ne diyeceksiniz?

Bilemem. Bekleyip göreceğiz.

-Ankara adayınız Sayın Mansur Yavaş, "elbette Cumhurbaşkanı'na çıkacağım" dedi. Bu açıklama CHP’nin tüm belediyeleri için genel bir politika mı?

Sonuçta biz hizmet etmek, sorunları çözmek zorundayız. Sorunların çözümü neredeyse, ne şekilde olacaksa çözüm üreteceğiz.

-Sandık güvenliği için özel bir çalışmanız var mı?

O konuda hiçbir endişeniz olmasın. Aslında biz 24 Haziran’da da sandıklara sahip çıktık ama seçim sonucunu en önce biz açıklayacağız gibi bir algı yaratıldı. Bu doğru değil. Seçim sonucunu erken açıklayamayız, elimizde hem öyle bir insan kaynağımız hem de altyapımız yok. Ama biz dedik ki bütün ıslak imzalı tutanakları elde edeceğiz ve sandık güvenliğini sağlayacağız. Sandık güvenliğini de geçtiğimiz seçimde azami ölçüde sağladık.

-Nasıl bir planlama var?

Bütün sandıklarda mutlaka birbirini kontrol eden bir yapı kuracağız.

Öne Çıkanlar