Cihangir'de silüeti bozan inşaata mahalleli isyanı

Cihangir'de silüeti bozan inşaata mahalleli isyanı
Boğaz'a nazır bir sokakta silüeti bozan ve bitme aşamasına gelen inşaat çalışması mahalleliyi ayağa kaldırdı.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK - Beyoğlu Cihangir'de 'Mimar Sinan'a ait tarihi duvarı restore etme' adı altında başlayan ve inşaata dönüşen uygulama tartışma konusu oldu.

Mahallelinin yargıya taşıdığı inşaat çalışması defalarca durduruldu ancak firma bu kararları dinlemedi.

Son günlerde hızla bitme aşamasına gelen inşaat mahallelinin tepkisini çekti, 6 Eylül tarihinde beton mikserlerini sokağa sokmayan mahalleli, mahkeme kararı çıkana kadar hukuksuz olan bu inşaatın durdurulmasını talep ediyor. Beyoğlu Belediyesi ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, inşaatın ruhsata ve onaylı projeye uygun olduğunu ifade ediyor.

BİLİRKİŞİ RAPORU MAHALLELİNİN LEHİNE

Peki bu sürece nasıl gelindi?

Keten İnşaat, restorasyon adı altında üç yıl önce inşaata başladı. Üç yıl içinde mahkeme kararları ve mahallelinin tepkisi nedeniyle inşaat durdu. 1/5 binlik planla ilgili gelen iptal kararı da inşaat firması tarafından mahkemeye taşındı ve karar bozuldu. Yapımına devam eden inşaata eylül ayında hızlıca iki kat daha eklendi. İnşaatın bitmesi için çalışma gece gündüz devam ediyor.

Son olarak açılan davada İstanbul 7. İdare Mahkemesine ulaşan bilirkişi raporu mahallelinin lehine geldi. Raporda idari işlemlerin şehircilik ilkeleri ve planlama teknikleri açısından mevzuata uymadığı belirtildi. Şimdi mahkeme kararı bekleniyor.  

MAHALLELİ YARIN EYLEMDE OLACAK

İnşaatın yarın son katı için beton mikserlerinin geleceği sokakta mahalleli sabah saatlerinden itibaren ayakta olacak.

'İNŞAATIN HUKUKA AYKIRILIĞI ÇOK AÇIK'

Mahallelilerin avukatı Can Atalay Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Anılan inşaatın hukuka aykırılığı çok açık. Aynı yerle ilgili idare mahkemesi bir iptal kararı vermişti ancak Beyoğlu Belediyesi yeniden aynı inşaat için ruhsat verdi. İkinci davada da bilirkişiler ilgili idari işlemlerin şehircilik ve koruma ilkelerine, planlama tekniğine ve hukuka aykırılığı ayrıntı olarak açıkladılar. Dosyada karar verilmesi ve bunun daha da fazla gecikilmeden yapılması gerekir."

Öne Çıkanlar