'Çılgın proje'nin maliyeti büyük: Konyaaltı Sahili yok olacak

'Çılgın proje'nin maliyeti büyük: Konyaaltı Sahili yok olacak
Jeoloji Mühendisleri Odası'nın hazırladığı rapora göre 'Boğaçayı Projesi, Konyaaltı Sahili'nin sonu anlamına geliyor.

ARTI GERÇEK - Jeoloji Mühendisleri Odası AKP'li Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına başlanan 'Boğaçayı Projesi' ile ilgili bir rapor hazırladı.

Raporda, projenin Konyaaltı Sahili'nin sonu anlamına geleceği belirtildi. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı projeye göre, Konyaaltı Sahili'nde denize boşalan Boğaçayı yatağı boyunca deniz seviyesi altına en az 1.5 metre inilecek şekilde bir kanal açılacak.  Denizin ilk etapta 750 metre karaya sokulması ve buraya bir yat limanı inşa edilmesi planlanıyor. Proje, limanın gerisinde Boğaçay yatağı boyunca değişik aktivite ve yapılar (film setleri, eğlence merkezleri, konut ve yaşam alanları vb.) içeriyor. 

İlk defa 2009 yerel yönetim seçimlerinde Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel tarafından dile getirilen proje, Türel'in 2014 yılında belediye başkanı seçilmesinden itibaren tekrar gündeme getirilmiş ve 2017 yılında uygulamaya başlanmıştı.

Gündeme geldiği günden bu yana tartışmalara ve tepkilere neden olan 'Boğaçayı Projesi'ne ilişkin Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO), bir rapor hazırladı.

KONYAALTI SAHİLİ İÇİN BÜYÜK TEHDİT

Projenin Konyaaltı Plajı için büyük tehdit oluşturduğuna dikkat çekilen JMO, raporunda, "Projenin uygulanması ile tuzlu su girişimi nedeniyle Boğaçay akiferi ve kuyular tuzlanacak, yapılacak kazılarla yeraltısuyu açığa çıkarılarak kirlenmeye açık hale gelecektir. Taşkınlarla getirdiği malzemeyi Akdeniz'e boşaltarak denizin plaj kumlarını aşındırmasını önleyen Boğaçayı'nın sahil ile buluşması engellenerek, sahilin hızla aşınmasının yolu açılmış olacaktır. Ayrıca, projenin uygulanması ile hem proje ile inşa edilecek tesisler, hem de mevcut yerleşimler taşkınlara açık hale getirilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

YERALTI SULARI TUZLANARAK KULLANILAMAZ HALE GELECEK

JMO raporunda projeye ilişkin şu tespitler yapıldı:

- Proje, Antalya'nın içme suyu ihtiyacı için çok değerli olan Boğaçay alüvyonu içindedir. Mevcut koşullarda Boğaçayı alüvyonundaki yeraltı suyu içme ve sulamaya uygun kalitededir. Projenin uygulanması ile denizin 750 m içeri sokularak 260 metre genişliğinde bir kanal oluşturulması halinde gözenekli ortam içinde tuzlu su kaması karaya doğru ilerleyecek ve yeraltı suları tuzlanarak kullanılamaz hale gelecek,

- Projenin uygulanmasından sonra bozulan yeraltı suyu kalitesinin eski haline dönmesi artık mümkün olmayacak,

- Projede yapılan kazılarla ovada yeraltı suyu seviyesi düşeceğinden, bölgede yer alan hurma kaynakları olumsuz etkilenecek,

SAHİL 1.5 KM DAHA KISALMIŞ OLACAK

- Projeye göre Boğaçayı yatağının her iki tarafında 3 basamaklı betonarme set de inşa edilecektir. 10'ar metre genişliğindeki basamaklar 10 metre derinliğe inen fore kazıklar üzerine oturtulmuştur. Temiz yeraltısuyu ile beslenen plaj sularının sirkülasyonu ve temizlenmesine engel teşkil edecek,

- Yat limanının buraya yapılması halinde Konyaaltı Plajı'nın 1.5 km'lik kısmı, yani plajın Büyük Liman ile Boğaçayı arasındaki kısmı yok olacak, halkın serbestçe faydalandığı sahil 1.5 km daha kısalmış olacak,

KONYAALTI SAHİLİ EROZYONLA YOK OLACAK

- Yapılan proje ile Boğaçayı'nın Konyaaltı sahil plajını geçerek denizle buluşması tamamen engellenecek, Bu nedenle; 2018 yılından itibaren Konyaaltı plajının kıyı erozyonu ile aşınarak yok olması eskiye göre daha da hızlanacak,

- Su depolama yapıları inşa edilirse yeraltı suyunun akarsulardan beslenmesi belirgin bir şekilde azalacak. Ayrıca membada yapılacak depolama tesisleri ile Boğaçay üzerinden denize sediman taşınımı tamamen engelleneceğinden bu durum, Konyaaltı plajının çok daha kısa sürede yok olması demek anlamına gelecek.

MALİYETLİ BİR PROJE

Projenin maliyetine ilişkin raporda şu ifadeler yer aldı:

"Belediyenin proje raporundaki yatırım maliyet verilerine göre "Dere ıslah çalışmaları için 1 milyar 222 milyon dolar, ana direnler için 174 milyon dolar, tali direnler için de 202 milyon dolar yatırım gerekmekte, yağmur suyu altyapısının tahmini yatırım maliyetleri de 100 milyon dolar civarındadır. Bu durumda sadece ıslah için 1.6 milyar doların üzerinde bir harcama yapılması gerekmektedir."

HALK, YAPILAN LÜKS KONUT VE VİLLALAR YÜZÜNDEN BÖLGEYE GİREMEYECEK

Yapılacak konutlarla vatandaşın bölgeye giremeyeceğine işaret edilerek, "Antalya için önceliği olmayan ve sade vatandaşın ihtiyaçları ile zerre kadar ilgisi bulunmayan bu proje ile bölge imara açılarak lüks konutlar ve villalar inşa edilecektir. Dolayısıyla bölge, bir süre sonra sade vatandaşın giremeyeceği bir yer haline gelecektir" dendi.

JMO'DAN ÇAĞRI: BU ÇILGIN PROJEDEN VAZGEÇİN

Raporun sonuç kısmında halkın öncelikleri arasında bulunmayan, başta su kaynakları ve Konyaaltı plajı olmak üzere çevreye çok ciddi olumsuz etkileri bulunan, uygulanması halinde çeşitli tehlikelerle karşı karşıya olan, rant yaratmayı amaçlayan, kamu yararı bulunmayan ve çok yüksek maliyetler gerektiren, kısacası her yönüyle 'çılgın' bir proje olan Boğaçayı projesinden bir an önce vazgeçilmesi çağrısı yapılarak, "Aksi halde, çok yakın zamanda yaratacağı olumsuzluklar hissedilecek, bu olumsuzluklar projenin ilerlemesi ile katlanarak artacaktır. Projenin olumsuz etkilerini ve inşa edilecek tesislerin ve mekanların güvenliğini sağlamak amacıyla milyonlarca lira para harcanarak yapılması planlanan ilave tesislerin bir çözüm getirmeyeceği, tam tersine daha ciddi sorunlar doğuracağı unutulmamalıdır" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar