Çin, Apple'ın ardından Samsung'u da vurdu

Çin, Apple'ın ardından Samsung'u da vurdu
Apple'ın Çin ekonomisindeki yavaşlamaya işaret ederek ciro beklentisini düşürmesinin ardından Samsung da aynı gerekçeyle kârında düşüş bekliyor.

Teknoloi devi Apple, geçen hafta Çin ekonomisindeki zayıflık ve buna bağlı olarak iPhone satışlarının beklenenin altında kalması nedeniyle ilk çeyrek ciro tahminini düşürdü.

California merkezli teknoloji şirketi, ilk çeyrek için ciro beklentisini 89-93 milyar dolar aralığından 84 milyar dolara indirdi. Bu analistlerin beklentisi olan 91.5 milyar doların çok altında.

Böylece Apple çeyrek dönem bilançosunu açıklamasından önce iPhone'u 2007’de piyasaya sürmesinden bu yana ilk defa gelirine yönelik uyarı yapmış oldu.

ÇİNLİLER APPLE ALMAMAYI SEÇİYOR

Apple CEO'su Tim Cook, aşağı yönlü revizyona neden olarak Çin'deki zayıflamanın ve beklentilerden düşük iPhone satışlarının yanı sıra, diğer ülkelerde yeni iPhone modellerine talebin düşündükleri kadar güçlü olmamasının da rol oynadığını belirtti. Yavaşlamanın boyutunu önceden göremediklerini de ifade eden Cook, daha önce Apple ürünlerinin Çin hükümeti tarafından hedef alınmadığını, ancak bazı tüketicilerin şirketin bir ABD markası olması nedeniyle iPhone veya başka bir Apple cihazı almamayı seçtiklerini söylemişti.

Apple'in ardından benzer bir açıklama da Samsung tarafından geldi. 

SAMSUNG FAALİYET KARINDA DÜŞÜŞ BEKLİYOR

Samsung Electronics, 2018 yılı dördüncü çeyrekte faaliyet kârının yüzde 29 düştüğünü tahmin etti. Çin ekonomisindeki yavaşlamanın çip ve cep telefonu talebini zayıflatmasının etkisiyle şirketin faaliyet kârı iki yıldır ilk kez düşüş gösterdi.

Samsung'dan yapılan açıklamaya, göre ekim-aralık dönemi faaliyet kârının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 29 düşüşle 10,8 trilyon won (9,67 milyar dolar) seviyesinde olduğu tahmin edildi. Analistler söz konusu dönem için 13,2 trilyon won faaliyet kârı bekliyorlardı.

Samsung, ayrıca dördüncü çeyrekte cirosunun yüzde 11 azalışla 59 trilyon won seviyesinde gerçekleştiği tahmininde bulundu.

2018 Ekim-Aralık dönemi için kesin sonuçlar ocak ayının ikinci yarısında açıklanacak. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar