Çin'de 30 yılın en yavaş büyümesi

Çin'de 30 yılın en yavaş büyümesi
Çin ekonomisi, ABD’nin ticaret baskısını artırması sonucunda geçen yıl yüzde 6.6 ile yaklaşık 30 yılın en yavaş büyümesini kaydetti.

Çin'in ekonomik büyümesi, ABD'nin ticaret baskısını artırması sonucunda zayıf yatırım ve azalan tüketici güveninin etkisiyle dördüncü çeyrekte beklentilere paralel hafif yavaşladı.

Son yıllarda küresel büyümenin neredeyse üçte birini karşılayan Çin ekonomisinde daha fazla yavaşlama işaretleri dünya ekonomisine yönelik riskler konusunda endişe uyandırıyor ve Apple'dan büyük otomobil üreticilerine kadar birçok şirketin kârını baskılıyor.

1990 YILINDAN BU YANA EN YAVAŞ BÜYÜME

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'ndan bugün açıklanan verilere göre, Çin'de GSYH dördüncü çeyrekte yüzde 6.4'e gerileyerek küresel mali krizden bu yana en yavaş artışı yaşadı. Çin ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 6.5 büyümüştü.

Çin ekonomisi 2018'in tümünde ise yüzde 6.6 ile 1990'dan bu yana gördüğü en yavaş büyüme oranını kaydetti.

Öte yandan sanayi üretimi aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.7 yükselirken, perakende satışlar yüzde 8.2 arttı.

ABD ile ticaret konusunda anlaşmazlık yaşayan Çin'de, ekonomik büyümenin zayıflaması ve işsizlikte artış belirtileri acilen daha fazla teşvik gereğine dikkat çekti.

Son yıllarda küresel büyümenin neredeyse üçte birini karşılayan Çin ekonomisinde daha fazla yavaşlama işaretleri dünya ekonomisine yönelik riskler konusunda endişe uyandırıyor ve Apple’dan büyük otomobil üreticilerine kadar birçok şirketin kârını baskılıyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

 

 

Öne Çıkanlar