Çin'den gelen kargolardan Korona virüsü bulaşır mı?

Çin'den gelen kargolardan Korona virüsü bulaşır mı?
Uzmanlara göre Korona virüsünün kişiden kişiye bulaşması için 2 metreden daha yakın temas gerçekleşmesi gerekiyor.

Korona virüsü birçok ülkede görülmeye devam ederken, Çin'den gelen kargolardan virüsün bulaşıp bulaşmayacağı ise merak konusu oldu. İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, "Bilimsel bulgulara göre kargo paketleri gibi kuru ortamlarda da korona virüslerinin yaşamaları için uygun şartlar bulunmuyor" dedi.

Resmi açıklamalara göre ölü sayısının 200 üzerine çıktığı Korona virüsü salgını, bugüne kadar 5 binden fazla kişiye bulaştı. ABD, Almanya, Fransa dahil pek çok ülkede hastalar tespit edildi ve edilmeye devam ediyor. Virüs yayılırken merak edilen bir diğer konu da Korona virüsünün, Aliexpress ve benzeri siteler aracılığıyla Çin’den sipariş edilen ürünlerle taşınıp taşınmayacağı oldu.

NTV’ye konuşan İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, konuya açıklık getirdi. Eraksoy’un açıklamalarına göre Korona virüsleri, tıpkı diğer virüsler gibi insan ya da hayvanların canlı hücreleri içerisinde varlıklarını sürdürebiliyorlar. Eğer konak bir hücre bulunamazsa korona virüsleri kısa süre içinde etkisini yitiriyor. Bilimsel bulgulara göre kargo paketleri gibi kuru ortamlarda da korona virüslerinin yaşamaları için uygun şartlar bulunmuyor. Eraksoy, yaşanan bu endişeyle ilgili olarak, "Bu nedenle virüslerin nemli olmayan cansız nesnelerin yüzeyinde varlıklarını sürdürmeleri mümkün değildir" dedi.

‘VİRÜSLER KURU ORTAMLARDA AKTİVİTELERİNİ ÇOK ÇABUK YİTİRİR’

Bu açıklamalara göre nemli olmayan ürünlerin Çin’den gelirken Korona virüsü taşıma riskleri kalmıyor. Ancak sipariş verilen ürün nemli maddeler içeriyorsa risk taşıyor olabilir.

Çin’den gelen kargolar, gümrüklerde yapılan kontroller ile birlikte Türkiye’ye 1 ila 2 ay içerisinde ancak ulaşabiliyor. Prof. Eraksoy, "Bazı bakteriler kuruluğa uzun süre dayanabilir ve canlılıklarını sürdürebilir. Virüsler ise hücre dışı kuru ortamlarda aktivitelerini çok çabuk yitirir. Bir virüs, infekte bir insanın çıkartılarıyla cansız bir eşyaya bulaştığı takdirde, aradan geçecek birkaç saat bile aktivitesini yitirmesi için yeterlidir. Böylece o virüs artık başka bir insana geçemez" şeklinde konuştu.

KORONA VİRÜSÜ SOLUNUM İLE BULAŞIYOR

Öksürük, hapşırık, konuşma sırasında çevreye saçılan vürüsler, etkilerini yetirmeden yeni bir bedende konak hücreler bulabiliyor. Uzmanlara göre Korona virüsünün kişiden kişiye bulaşması için 2 metreden daha yakın temas gerçekleşmesi gerekiyor. Ayrıca virüsün bulaşıcılık durumlarına ilişkin araştırmalar da devam ediyor. 

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar